Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ, κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ?


ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ, κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ?

Από Α.Ρ.Σ.Ι. - Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,  27/2/2015

Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ (γιατί από λόγια ...) δεν είναι καθόλου καλά.
Μετά την "τρύπα στο νερό" με το θέμα των παρατασιακών ειδικευομένων
(http://arsigr.blogspot.gr/2015/02/blog-post_14.html), δεν λύνεται ούτε και το θέμα με τις εφημερίες που επίσης προέκυψε από άλλη πονηρή "ρύθμιση" που άφησε φεύγοντας ο προηγούμενος υπουργός κ. Βορίδης.
Συγκεκριμένα, κατάργησε τον δημοσιονομικό έλεγχο των ΥΔΕ στις εκετελεσμένες εφημερίες χωρίς όμως να επαναφέρει τον θεσμό των μισθοδοτικών καταστάσεων επειδή ... "δεν επιτρέπεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (!!!)". Έτσι, ουδείς γνωρίζει πού πρέπει να σταλούν τα εντάλματα για έλεγχο και αποζημίωση, και μένει σε εκκρεμότητα η αποζημίωση των τακτικών εφημεριών από τον 12/2014 και μετά. Επίσης μένει σε εκκρεμότητα η αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών από τιν 12/2014 και εξής, καθώς με άλλη "πονηρή" διάταξη καταργήθηκε το πλαφόν "9% ανά ΥΠΕ" και αντικαταστάθηκε με "9% ανά νοσοκομείο", με αποτέλεσμα όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και πολλά επαρχιακά να ξεπερνάνε το πλάφόν και να μην μπορούν να αποζημιωθούν.
Αφού λοιπόν η νέα πολιτική ηγεσία (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) δεν μπορεπι να λύσει ούτε αυτά τα απλά διαδικαστικά θέματα, είναι απορίας άξιον τι θα κάνει και στα υπόλοιπα ...
Σαν να μας κυβερνάει ακόμα ο κ. Βορίδης λοιπόν, κύριε Κουρουμπλή ...
Η Α.Ρ.Σ.Ι. και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να προχωρήσουν στον γνωστό δρόμο των γενικών συνελεύσεων και των δυναμικών κινητοποιήσεων (επισχέσεων και απεργιών), γιατί αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην πράξη πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αναγκάζονται οι όποιοι κυβερνώντες να υλοποιούν τα αυτονόητα.
Καλούν τα συνδικαλιστικά όργανα (ΟΕΝΓΕ που συνεδριάζει σήμερα και ΕΙΝΑΠ που συνεδριάζει την Δευτέρα) να πάρουν θέση. 

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015



Συλλογή υπογραφών για την ενεργοποίηση του «Συλλόγου Ειδιευομένων Ιατρών Νοσκομείου Σισμανογλείου Γ.Ν.Α.»

Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως από το 1996 υπάρχει ως αναγνωρισμένο σωματείο Σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Νοσοκομείου Σισμανόγλειο Γ.Π.Ν.Α». Για λόγους που χάνονται στο χρόνο, τις δυο τελευταίες δεκαετίες ο Σύλλογος αυτός έχει πέσει σε αδράνεια και ανυποληψία. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε πως οι ειδικευόμενοι ιατροί είχαν αδρανήσει και οι ίδιοι. Από τις μάχες των επισχέσεων τα τελευταία χρόνια εώς και τις πιο πρόσφατες ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων από τις παθολογικές κλινικές, αλλά και τις μάχες που έδωσε τα χρόνια της «κρίσης» το σύνολο των εργαζομένων(συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητες κλπ) οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν ήταν αμέτοχοι ούτε αντιμετώπισαν με απάθεια την προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ που επιχειρήθηκε με τα μνημόνια.     
Έλειπε παρ’ όλα αυτά το συστατικό εκείνο που θα μας ενοποιούσε στην αρχή της κοινής μας ταυτότητας και των κοινών μας συμφερόντων, το συστατικό του προχωρήματος των αιτημάτων μας και του βαθέματος της συμφωνίας και της δράσης μας.

Με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των συλλογικών μας συμφερόντων για:
την εργασιακή μας καθημερινότητα, το ωράριο εργασίας, τα χρωστούμενα ρεπό και τις απειλές για όσους τα διεκδικούν, τα ατελείωτα χιλιόμετρα σε άλλες κλινικές για εκτίμηση των «διασπορών»,
την επιστημονική μας κατάρτιση, την αναβάθμιση του επιπέδου της ιατρικής εκπαίδευσης, την πάλη για κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ελεύθερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια-συνέδρια, 
την εργασιακή μας προοπτική,  την άμεση απορρόφηση μας από ένα καθολικό σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις υγειονομικές ανάγκες αυτής της χώρας ως ειδικευμένοι πλέον ιατροί,
την υπεράσπιση της δημόσια Υγείας, τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν υψηλής ποιότητας Εθνικό Σύστημα Υγείας,

Καλούμε όλους και όλες σε Γενική Συνέλευση των ειδικευομένων ιατρών του νοσοκομείου μας την Παρασκευή 20/02 ώρα 13:00  στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με θέμα συζήτησης την επαναλειτουργία του Συλλόγου μας και την προκήρυξη εκλογών για τα όργανα του Συλλόγου όπως αυτό ορίζεται από το καταστατικό λειτουργίας του.  



To παρακάτω κείμενο υπογράφεται από πάνω από 100 ειδικευόμενους ιατρούςκαι με μεγάλη χαρά έπειτα από αίτημά τους το φιλοξενούμε εδώ. Η υπόθεση της οργάνωσης του υγειονομικού κινήματος αποτελεί άλλωστε για μας σημαντικό κόμβο για το ξεδίπλωμα των νικηφόρων αγώνων που τόσο χρειάζεται ο ελληνικός λαός.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα ίδια -αχ- Βορίδη μου, τα ίδια Κουρουμπλή μου


Τα ίδια -αχ- Βορίδη μου, τα ίδια Κουρουμπλή μου : διώχνονται οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι !


Από Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών - Α.Ρ.Σ.Ι.           14/2/2015 

Όπως έγινε ευρύτατα γνωστό αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας (Βορίδης και Γρηγοράκος) λίγο πριν αποχωρήσει, "αμόλησε" πίσω της αιφνιδιαστικά μια υπουργική απόφαση με ημερ. ΦΕΚ 14/1/15. 
Σύμφωνα με την υπ. απόφαση αυτή, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς παράτασης μόλις λάβουν τον τίτλο ειδικότητας ("παράταση" είναι η δυνατότητα παραμονής στη θέση ως 2 εξάμηνα μετά την ολοκλήρωση του κανονικού χρόνου εκπαίδευσης εφ όσον δεν υπάρχει νέος υποψήφιος προς διορισμό στη λίστα αναμονής). 
Στην ίδια υπ.απόφαση περιλαμβάνεται και σωρεία φωτογραφικών θέσεων που ρυθμίζουν σοβαρά θέματα εκπαίδευσης και ειδικοτήτων, για τις οποίες δεν είχε προηγηθεί διάλογος, ούτε καν στοιχειώδης ενημέρωση. 
Μόλις έγινε γνωστή η εν λόγω υπ. απόφαση (προ 15θημέρου) σήμανε πραγματικά ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ : πάρα πολλές κλινικές και τμήματα αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία (όπως π.χ. το πολύπαθο ΓΟΝΚ) βρέθηκαν να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικευόμενους από την μια μέρα στην άλλη. 
Μετά τις επείγουσες διαμαρτυρίες των άμεσα ενδιαφερόμενων και των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ κλπ), η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύθηκε να "παγώσει" την υπουργική απόφαση Βορίδη. 
Όμως οι μέρες περνούσαν, νέα δεν υπήρχαν, και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων συνέχισαν να "παρενοχλούν" τους υπό παράταση ειδικευόμενους. 
Ώσπου χθες 13/2 ανακοινώθηκε επιτέλους η περίφημη "διορθωτική" νέα υπ. απόφαση, και με έκπληξη διαπιστώνουμε πως ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ! 
Η αναστολή απόλυσης με την λήψη του τίτλου ειδικότητας ισχύει μόνο για το 1ο εξάμηνο της παράτασης, ενώ αν έχει πάρει κάποιος τον τίτλο δεν μπορεί ν αρχίσει το 2ο ! 
Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ειδικευόμενος (αν το επιθυμεί) δηλώνει παράταση μόλις ολοκληρωθεί ο κανονικός χρόνος και ξεκινά να τρέχει το 1ο εξάμηνο της παράτασης. Δίνει εξετάσεις σε 2 μήνες περίπου και ο τίτλος βγαίνει επίσημα μετά από άλλους 2 μήνες εφόσον περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις. Είναι προφανές πως όλη η φασαρία έγινε για το 2ο εξάμηνο, αφού για το 1ο το κέρδος από την χθεσινή ... "διόρθωση" Κουρουμπλή είναι κατά μέσον όρο μόνο 2 μήνες θητείας. 
Η δικαιολογία που διαρρέεται από την νέα πολιτική ηγεσία για την "τρύπα στο νερό" είναι πως "υπάρχουν εμπόδια από το ελεγκτικό συνέδριο", που "θεωρεί παράνομο να υπηρετούν ειδικευμένοι σε θέσεις ειδικευόμενων". Προκύπτει εδώ η εύλογη απορία πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η "ευαισθητοποίηση". Τον Ιανουάριο του 2015 ; Και γιατί τόσο καιρό τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ; Κάποιοι δεν μας τα λένε καλά εδώ ... 
Επίσης, άλλο ερώτημα είναι τι γίνεται με τις ΑΛΛΕΣ φωτογραφικές διατάξεις της υπ. απόφασης Βορίδη, για τις οποίες η χθεσινή υπ.απόφαση Κουρουμπλή δεν προβλέπει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Τις καταπίνουμε αμάσητες κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθέ ; 
Είναι προφανές πως για να μην κλείσουν άμεσα πολλά τμήματα και ολόκληρα νοσοκομεία, πρέπει οι ειδικευόμενοι - όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί - όλοι οι υγειονομικοί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ τη λύση. 
Απαιτούμε ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η χθεσινή υπ. απόφαση Κουρουμπλή. 
Να βγει νέα, που θα έχει μόνο μια πρόταση : "η εφαρμογή της προηγούμενης Υπ.απόφασης (Βορίδη), αρ. τάδε, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ". Τελεία, τέλος. Τόσο απλό ...

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ
                                                                5/2/2015
ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ: Η λειτουργία της εφημερίας χωρίς αξονικό τομογράφο
                                        Το έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ που καλεί σε ΕΔΕ για το θέμα

Κοινός τόπος σε όλες τις τοποθετήσεις ιατρών στη συνέλευση ήταν ότι οι προηγούμενες δύο γενικές εφημερίες του Νοσοκομείου (30/1 και 3/2 2015) κατά την διάρκεια των οποίων δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος ήταν εφιαλτικές από κάθε άποψη.
Η απουσία αξονικού τομογράφου σε νοσοκομείο που δέχεται πληθώρα βαρέων περιστατικών (πολυτραυματίες, οξέα νευρολογικά, νευροχειρουργικά, παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά) από όλο το λεκανοπέδιο, από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική χώρα, σε συνδυασμό με την απολύτως ανεπαρκή κάλυψη από το ΕΚΑΒ για την έγκαιρη μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία ώστε να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία και την ουσιαστική απουσία συντονισμού εκ μέρους του ΕΚΕΠΙ, συνιστά παράγοντα ταλαιπωρίας αλλά και σημαντικού κινδύνου για τους προσερχόμενους ασθενείς.
Αλγεινή εντύπωση και οργή μας προκάλεσε το έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Παπαρούπα, ο οποίος, αντί να συνεργαστεί με τους θεσμικούς φορείς του νοσοκομείου και του κράτους  στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τη διενέργεια έγγραφης προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα, ονομάζοντας μάλιστα τον αιρετό εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του νοσοκομείου, εκλεγμένο μέλος στην 5μελή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και στον ΠΙΣ, συνάδελφο Π. Παπανικολάου. Θα προτιμούσε προφανώς ο κ. Παπαρούπας να κρύψουμε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και να μην το καταγγείλουμε δια του εκπροσώπου μας, απαιτώντας άμεση επίλυσή του, προς όφελος των ασθενών!
Απαιτούμε
1.       Την άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου
2.       Την άμεση απομάκρυνση του κ. Παπαρούπα από την θέση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ. Κατά την διάρκεια της θητείας του έχει επιδείξει αυταρχισμό, κάκιστη κοινωνική συμπεριφορά και πλήρη αδυναμία επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. Εν τέλει, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ασκήσει το έργο της κρατώντας στις θέσεις τους  διορισμένους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις που συνέβαλαν και πρωτοστάτησαν στην άσκηση της πιο βάρβαρης πολιτικής στον χώρο της υγείας!
Προειδοποιούμε ότι, εφ’όσον δεν έχει επισκευαστεί ο αξονικός τομογράφος έως το πρωί του Σαββάτου 7/2/2015, κρίνουμε ότι το νοσοκομείο μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΕΙ. Η εφημέρευση και υποδοχή βαρέως πασχόντων υπό τέτοιες συνθήκες, συνιστά έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Αποφασίζουμε, σήμερα, παράσταση στο γραφείο διοικητή και, αύριο, μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ.
Κάτω τα χέρια από τον συνάδελφό μας!

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
 Υπάρχει μια κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που καλύπτει, υποτίθεται, τις τριτοβάθμιες ανάγκες, ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ, δηλαδή 1.200.000 πληθυσμού.
   Σ’ αυτή την Κλινική υπηρετούν σήμερα 4 γιατροί ΕΣΥ και ένας καθηγητής - διευθυντής, την ώρα που ένας λέκτορας απουσιάζει αυθαίρετα, μια επίκουρη καθηγήτρια βρίσκεται σε μετεκπαίδευση, ένας επίκουρος καθηγητής απεντάχθηκε από τις υποχρεώσεις του για κλινικό έργο, δύο γιατροί ΕΣΥ βρίσκονται με αποσπάσεις σε άλλα Νοσοκομεία και οι παραιτήσεις γιατρών αποτελούν ενδημικό διαχρονικό φαινόμενο.
   Σ΄ αυτή την Κλινική έκλεισαν πρόσφατα τα εξωτερικά ιατρεία, λόγω ελλείψεως γιατρών, κι ο διευθυντής της κατάρτησε πρόγραμμα εφημέρευσης για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο, οι μισές ημέρες καλύπτονται από γιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας (εφημερία ετοιμότητας, σημαίνει ότι ο γιατρός δεν έχει καμία υποχρέωση να βρίσκεται στην κλινική, παρά μόνο να βρίσκεται εντός του νομού, και να προσέρχεται όταν καλείται, δηλαδή για την περίπτωση του Νομού μας σε 1 ώρα και 30΄).
   Σ΄ αυτή την κλινική επικρατούν συνθήκες γαλέρας, για όλους τους εργαζομένους όχι μόνο εξ’ αιτίας του όγκου δουλειάς και της βαρύτητας των περιστατικών αλλά και του εξευτελιστικού τρόπου, εις βάρος των γιατρών του ΕΣΥ, με τον οποίο ασκείται η διοίκηση. Η αυθαιρεσία, η ανισονομία, η τρομοκράτηση, η αμφισβήτηση της ιεραρχίας και της επιστημονικής κατάρτισης των γιατρών και η καταρράκωση της προσωπικότητάς τους, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, συνθέτοντας ένα περιβάλλον επισφαλές για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους.
   Για την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτή την Κλινική, έχει ενημερωθεί εγκαίρως το Δ.Σ. και ο Διοικητής του Νοσοκομείου και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από τους γιατρούς της, που δεν προκάλεσαν όμως προς το παρόν, ουσιαστική παρέμβαση.
   Αυτή η Κλινική, είναι η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Π.Γ. Νοσοκομείου Λάρισας.
   Γι’ αυτή την Κλινική, καλώ τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να παρέμβει άμεσα.
ΛΑΡΙΣΑ 30/1/15
Λάμπρος Τ. Καραγεώργος
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.