Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Αγωνιστικές αποφάσεις από το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (Αθήνα, 7 Ιουνίου 2008)

Το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποφάσισε (με μεγάλη πλειοψηφία) μεταξύ άλλων τα εξής :

  • Κατηγορηματική και πλήρη απόρριψη των «προτάσεων» Αβραμόπουλου.
  • Διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στις αποδοχές μας (1600 Ευρώ καθαρές τακτικές μηνιαίες αποδοχές για τους ειδικευόμενους και αντίστοιχα για τις παραπάνω βαθμίδες). Πλήρης διαχωρισμός τακτικών από υπερωριακές αποδοχές. Κανένα επίδομα εφημέρευσης, καμία ενσωμάτωση.
  • Να αποζημιωθούν αμέσως και χωρίς όρους όλες οι απλήρωτες εφημερίες του 2008. Κανένας «διάλογος» με το υπουργείο δεν μπορεί να γίνεται αν υπάρχει έστω και ένας νοσοκομειακός γιατρός που δεν έχει πληρωθεί τα δεδουλευμένα του.
  • Ανθρώπινα ωράρια για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πενθήμερο 6ωρο 30ωρο εβδομαδιαίο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ 1 (μία) εφημερία την εβδομάδα για όλους (ειδικούς και ειδικευόμενους). Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών σε οργανικές θέσεις (επιμελητών και ειδικευόμενων). Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των επικουρικών γιατρών.
  • Αναβάθμιση όλων των αναπληρωτών διευθυντών στον βαθμό του διευθυντή άμεσα και χωρίς καμία εξαίρεση. Τα χρήματα που χρειάζονται για την αναβάθμιση αυτή να δοθούν από πρόσθετο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού και όχι να αφαιρεθούν από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Κατάργηση της «βαθμίδας» του αν. διευθυντή και από δω και πέρα το καθεστώς ατομικής εξέλιξης από Α’ σε Διευθυντή να είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για την αναβάθμιση από Α’ σε αναπληρωτή. Αποδέσμευση μισθού – βαθμού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.
  • Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Ορισμό νέας διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν : οι πρόεδροι των 7 μεγαλύτερων τοπικών ενώσεων μεταφέροντας υποχρεωτικά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ένας από κάθε παράταξη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (σύνολο 15).
  • 48ωρη προειδοποιητική απεργία μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ στις 12 και 13 Ιούνη 2008 με κύρια αιτήματα την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα με προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
  • Εισήγηση στις γενικές συνελεύσεις ενώσεων και νοσοκομείων για 5θήμερη πανελλαδική απεργία 15 ως 19 Σεπτέμβρη 2008 με προοπτική διάρκειας, εφ’ όσον η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας εξακολουθήσει να αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Α ριστερή Ρ ιζοσπαστική Σ υνεργασία Ι ατρών (Α. Ρ. Σ. Ι.)

Οι μάσκες έπεσαν

Αθήνα, 8-6-08 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α. Ρ. Σ. Ι.

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ !

Θρίαμβος της αγωνιστικής αντίληψης στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ

Αυτή είναι η δύναμη των πραγματικών μαζικών αγώνων, των πραγματικών αγωνιστικών μετώπων (δηλαδή αυτών που οικοδομούνται στην πράξη, στις γενικές συνελεύσεις, στα συντονιστικά των συνελεύσεων, στις επισχέσεις, στις απεργίες, στις συγκρούσεις με τους μηχανισμούς του κράτους, του διευθυντικού κατεστημένου και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού): να υπερβαίνει συσχετισμούς και να επιβάλλει τις ανάγκες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Αθήνα, 7-6-08) υπερψήφισε με ψήφους 78 (έναντι 48 και 10 αποχών) το πλαίσιο που προτάθηκε από τις παρατάξεις ΑΡΣΙ – ΑΕΓ – Νυστέρι, παρά το γεγονός ότι ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) απέσυραν από την ψηφοφορία τα πλαίσιά τους και ψήφισαν το πλαίσιο της ... ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) !

Κομβικά σημεία της συζήτησης αναδείχτηκαν η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική του Υπ. Υγείας και η άρση της εμπιστοσύνης από την μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών στον πρόεδρο (Τσούκαλο – ΔΗΚΝΙ) και στον αντιπρόεδρο (Λαοπόδη – ΠΑΣΚ) να εκπροσωπούν τον κλάδο έναντι του υπουργείου (εξ ού και ο ορισμός νέας διαπραγματευτικής ομάδας). Ο Τσούκαλος και ο Λαοπόδης σε μία ύστατη προσπάθεια να «σώσουν την παρτίδα» ψήφισαν το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ εκτιμώντας (ο Τσούκαλος μάλιστα έκανε επίσημη δήλωση αιτιολόγησης ψήφου) ότι το πλαίσιο αυτό από την μία δεν είναι «απαγορευτικά» αντικυβερνητικό και από την άλλη δεν προτείνει αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας (με τη λογική του «σεβασμού στα εκλεγμένα όργανα», της μή αναγνώρισης συντονιστικών κλπ). Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ έσπευσαν έξαλλοι να καταγγείλουν σαν ... «προβοκάτορες» (!) τον Τσούκαλο και τον Λαοπόδη, η ουσία φαίνεται να είναι ότι οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν διστάζουν να ψηφίζουν πλαίσια ενάντια στην ευρωπαϊκή ένωση και στον παγκόσμιο καπιταλισμό, αρκεί να διατηρήσουν στα χέρια τους την εκπροσώπηση του κλάδου απέναντι στην κυβέρνηση.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οφείλεται 1) στην έμμεση (διά της μή προσέλευσης) αποδοκιμασία των ηγεσιών ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚ από δεκάδες συνέδρους τους 2) στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ανεξάρτητοι σύνεδροι (κυρίως από επαρχία) ψήφισαν την αγωνιστική πρόταση 3) μία μερίδα συνέδρων της ΠΑΣΚ (από Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα) ψήφισε ανοικτά αποχή ή δεν σήκωσαν καθόλου το χέρι τους (ως την ώρα που άρχισε η διαδικασία ψηφοφορίας είχαν νομιμοποιηθεί 170 σύνεδροι).

Άμεσα καθήκοντα 1) η ενημέρωση όλων των συναδέλφων 2) η οργάνωση της 48ωρης απεργίας 12-13/6/08 με κύρια αιτήματα την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που ακόμα αγωνίζονται για απλήρωτες εφημερίες του 2008 και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα περίθαλψης με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Και μία είδηση της τελευταίας στιγμής. Αύριο 9/6/08 συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών εργασίας της ΕΕ με ημερήσια διάταξη την κατάργηση της ισχύουσας οδηγίας για το ωράριο των γιατρών και θέσπιση νέας που θα το ανεβάζει στις ... 70 ώρες την εβδομάδα !

Υ.Γ. Δύο «ιστορικές» φωτογραφίες 1) οι σύνεδροι της ΔΗΠΑΚ (σε δεύτερο πλάνο) και οι σύνεδροι της ΔΗΚΝΙ από Θεσσαλονίκη (σε πρώτο πλάνο) ψηφίζουν την πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Αριστερά στην άκρη διακρίνεται ο Ζαχαρόγιαννης να παρακολουθεί με χαρακτηριστικό μειδίαμα. 2) ο Λαοπόδης ψηφίζει την πρόταση της ΔΗΠΑΚ και ταυτόχρονα αποθανατίζει την σκηνή. Ο Τσούκαλος αφού ψήφισε, καταμετρά. Ο Γεναρίδης (ΑΕΓ) φαίνεται να μην πιστεύει στα μάτια του ...

Απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΝΓΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» στις 6 και 7 Ιουνίου 2008 καταγγέλλει την άθλια κυβερνητική προσπάθεια να προεξοφλήσει τη συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας με τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως αυτή κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2008 και όπως επίμονα επαναλαμβάνεται έκτοτε. Το συνέδριο δηλώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση κλαδικής σύμβασης του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου και καταγγέλλει ότι καθ΄ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό κανένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας των γιατρών δεν έλαβε εκείνος υπόψη του. Επίσης καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία δεν ελήφθη ώστε να επιλυθούν ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που τείνουν να καταστήσουν το ΕΣΥ σύστημα μη βιώσιμο.

Τουναντίον, οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση, αλλά και η μελλοντική λειτουργία νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες μέσω ΣΔΙΤ. Μεγάλα κομμάτια της διάγνωσης και περίθαλψης παραδίδεται καθημερινά στον κρατικοδίαιτο παρασιτικό ιδιωτικό τομέα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών. Τέλος η κυβέρνηση με νομοσχέδιο παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαφανίζοντας εσκεμμένα τη λέξη «δωρεάν» από το κείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Το κονδύλιο εφημεριών για το 2008 υπολείπεται σαφώς των αναγκών, δεδομένου ότι μόλις είναι μόλις 2% παραπάνω από το περσινό, μη συμπεριλαμβάνοντας ούτε και την αντίστοιχη μισθολογική ωρίμανση. Οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τις εφημερίες του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και ψυχολογική θέση.

Το συνέδριο καλεί το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση:

1. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των κατοίκων της χώρας. Να σταματήσουν όσο είναι καιρός κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

2. Να φροντίσουν να πληρωθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών. Δε νοείται διεξαγωγή οιαδήποτε διαπραγμάτευσης με έστω κι έναν γιατρό απλήρωτο για δεδουλευμένα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους γιατρούς που βρίσκονται ακόμα σε κινητοποιήσεις για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες. Να σταματήσει ο απαράδεκτος εκβιασμός μέσω των «δηλώσεων μετανοίας» που εξακολουθούν να ζητούνται από απλήρωτους νοσοκομειακούς γιατρούς στις Κυκλάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

3. Να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών με εισαγωγή επιδόματος εφημέρευσης.

4. Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς σε προσλήψεις 5000 κανονικών επιμελητών και ειδικευομένων

5. Να εγγράψει κονδύλια ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ο κ. Αβραμόπουλος για αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης

6. Να εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό ειδικό κονδύλιο για τη νομοθετική υλοποίηση της υπόσχεσης συστήματος απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού από βαθμό. Αυτό σημαίνει άμεση προαγωγή όλων των υπηρετούντων αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές.

Το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινο ωράριο, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών και ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες. Πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς. Κατάργηση του αυθαίρετου πλαφόν των αποδοχών μας προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας. Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία είναι και θα παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας. Αυτό ισχύει και για τις εφημερίες ετοιμότητας, αφού και σε αυτές ο γιατρός τίθεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της υπηρεσίας. Χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.

2. Πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- πενθήμερο 30ωρο και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους. Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών, πέραν της κάλυψης των κενών που προκύπτουν από αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις. Να πάψουν οι προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.

3. Εξέλιξη όλων των σημερινών Αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές και κατάργηση του τίτλου του αναπληρωτή Διευθυντή. Από δω και πέρα καθεστώς ατομικής εξέλιξης από επ. Α΄ σε Διευθυντή ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για ατομική εξέλιξη από Α΄ σε Αναπληρωτή.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν τεκμηριωμένα, με εγγραφές στον προϋπολογισμό, κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση όσων αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο, τότε ορίζεται από το συνέδριο διαπραγματευτική ομάδα με την εξής σύνθεση:

1.- Ένας εκπρόσωπος από τις έξι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο συνέδριο.

2.- Οι Πρόεδροι από τις 7 μεγάλες Ενώσεις της χώρας (Αθήνας-Πειραιά, Πάτρας, Θεσ/νίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης) μεταφέροντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ενώσεών τους.

3.- Δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων της Αθήνας

Η παραπάνω 15μελής διαπραγματευτική ομάδα:

1. εξουσιοδοτείται από το συνέδριο για υπογραφή ετήσιας και μόνο κλαδικής συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας, εφόσον εκείνο αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τις θέσεις του Συνεδρίου.

2. δεσμεύεται να μεταφέρει τη συζήτηση με το Υπουργείο και να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ

48 ωρη προειδοποιητική απεργία 12 και 13 Ιουνίου 2008 (σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ). Στα πλαίσια του διημέρου αυτού θα παρθούν πρωτοβουλίες :

-για ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τις αποφάσεις του συνεδρίου (με οργάνωση και συνέντευξης τύπου)

-για έμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους που κινητοποιούνται για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες.

-για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Την προκήρυξη 5θήμερης πανελλαδικής απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών από 15 ως 19 Σεπτεμβρίου 2008 με προοπτική διάρκειας, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Αθήνα 7 Ιουνίου 2008

Το Προεδρείο του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση της ΑΡΣΙ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – 3/6/2008

Η ΑΡΣΙ χαιρετίζει τους εκατοντάδες γιατρούς που ψήφισαν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, ενισχύοντας την αντίληψη του ανυποχώρητου αγώνα για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των γιατρών ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κάθε λογής δεκανίκια του.

Η ΑΡΣΙ ανακοινώνει ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Νοσοκομείο ‘ΕΛΕΝΑ’, 6-7 Ιουνίου 2008) θα καταθέσει την ακόλουθη πρόταση, με βάση σημεία που έχουν προκύψει από τις Γενικές Συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων:

A. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αξιοπρεπείς αποδοχές – ανθρώπινα ωράρια – επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών – ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 Ευρώ για τον ειδικευόμενο και κατ’αντιστοιχία για τις παραπάνω βαθμίδες, όλα βασικός μισθός. Πληρωμή των εφημεριών με βάση το νέο βασικό μισθό. Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Κανένας να μην εφημερεύει χωρίς να πληρώνεται – κανένας να μην πληρώνεται χωρίς να εφημερεύει.

2. Γενικό ωράριο 6ωρο-5νθήμερο – 30ωρο (πρωινό) και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους (ειδικούς και ειδικευόμενους). Προσλήψεις σε οργανικές θέσεις ειδικευόμενων και επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες.

3. Ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με πραγματικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες.

4. Ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων διευθυντικής αυθαιρεσίας στο ΕΣΥ με κατάργηση του καθεστώτος μονοπρόσωπης διοίκησης των κλινικών και τμημάτων. Συλλογική διοίκηση από το συμβούλιο του τμήματος με συμμετοχή όλων των ειδικευμένων (και των ειδικευόμενων με συμβουλευτική ψήφο). Ο συντονιστής του τμήματος να εκλέγεται από το Συμβούλιο του τμήματος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθαρά συντονιστικές, περιορισμένη θητεία και υποχρεωτική υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου. Αυτόματη χρονοεξέλιξη - αποδέσμευση μισθού – βαθμού. Άμεσα, κατάργηση της βαθμίδας του αν. διευθυντή (που ούτως ή άλλως δεν είναι οργανική βαθμίδα) με αυτόματη προαγωγή στη βαθμίδα του διευθυντή όλων των σημερινών αναπληρωτών. Τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αναβάθμιση να δοθούν από πρόσθετο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, και όχι να αφαιρεθούν από τις άλλες βαθμίδες. Από δω και πέρα, το καθεστώς ατομικής εξέλιξης από Α΄σε διευθυντή να είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για την εξέλιξη από Α΄σε αναπληρωτή. Δικαίωμα (προαιρετικό) απαλλαγής από την υποχρέωση εφημέρευσης για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ άνω των 60 ετών.

5. Ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων: κατά το τελευταίο έτος της ειδικότητας ο ειδικευόμενος να μπορεί να αναλαμβάνει αυτοτελώς την ιατρική κάλυψη του βασικού κορμού της ειδικότητάς του (εξωτερικά ιατρεία, επεμβατικές πράξεις, χειρουργεία, κλπ). Η εκπαιδευτική δραστηριότητα μιας κλινικής να αξιολογείται με βάση αυτό το κριτήριο. Κάλυψη της συμμετοχής ειδικευόμενων και ειδικών σε εκπαιδευτικά συνέδρια, σεμινάρια, κλπ με έξοδα του υπουργείου.

6. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά. Ανθρώπινες συντάξεις σε όλους τους γιατρούς, εξομοίωση προς τα πάνω των νέων με τους παλιούς ασφαλισμένους. Αναγνώριση του εφημεριακού χρόνου σαν αυντάξιμου για όσους το επιθυμούν, προαιρετική τεκμηρίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 55 έτη ηλικίας.

B. Συνεργός στην πολιτική της λιτότητας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για οικονομική ασφυξία και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι ένα τμήμα του νοσοκομειακού σώματος που θησαυρίζει από την παραοικονομία, αδιαφορεί για τον μισθολογικό εξευτελισμό και εκφράζεται τόσο στους μηχανισμούς οργάνωσης και διοίκησης του ΕΣΥ όσο και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κυβερνά τις τύχες του νοσοκομειακού κινήματος. Αποκορύφωμα αυτής της διάσπασης του νοσοκομειακού κινήματος είναι η απόπειρα υπογραφής αυτής της κλαδικής σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας που διαιωνίζει το καθεστώς της παραοικονομίας και συνυπογράφει ένα μισθολόγιο πείνας.

- Οι γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα καταδίκασαν την πραξικοπηματική λογική της πλειοψηφίας της ΕΓ. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση χρειάζεται μια ριζική δημοκρατική τομή. Προτείνουμε την απόσυρση της ΕΓ από την διαπραγμάτευση με το Υπουργείο και την καταγγελία της πρότασης – κοροϊδίας του Αβραμόπουλου.

- Προτείνουμε συγκρότηση αντιπροσωπευτικής διαπραγματευτικής ομάδας στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων.

- Προτείνουμε εισήγηση στις τοπικές ενώσεις και στα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά και συγκρότηση Πανελλαδικού Σώματος για την διοργάνωση και τον συντονισμό κινητοποιήσεων και την ανανέωση του με αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους συνελεύσεων.