Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί δεν πρέπει, όλοι θα πληρώσετε το αίμα από τα Τέμπη


  

«Το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί δεν πρέπει, όλοι θα πληρώσετε το αίμα από τα Τέμπη»

 

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 5/2/25

 

Την Κυριακή 26/1/25 οι συγκλονιστικές λαοθάλασσες σε δεκάδες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού μετά από κάλεσμα που έκαναν οι γονείς των δολοφονημένων παιδιών ταρακούνησαν την κυβέρνηση, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μητσοτάκης, κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” και δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών ξαφνικά θυμήθηκαν απότομα αυτά που μεθοδικά υποτιμούν ή/και αποσιωπούν 2 ολόκληρα χρόνια τώρα. Την επόμενη Κυριακή 2/2/25 στον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναιτωλικού - Ατρόμητου στο Αγρίνιο οι οπαδοί των δυο ομάδων ενωμένοι φώναζαν “το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί δεν πρέπει, όλοι θα πληρώσετε το αίμα από τα Τέμπη”. Πραγματικά το σύνθημα αυτό εκφράζει σε μεγάλο βαθμό το αυθόρμητο αίσθημα της νεολαίας και συνολικά της λαϊκής πλειοψηφίας. Οργή ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και συνολικά ενάντια στο σύστημα για το έγκλημα και για την συγκάλυψη του εγκλήματος. Απαίτηση για πραγματική δικαιοσύνη. Καταλογισμός ευθυνών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το “μπιρ παρά” ξεπούλημα των τρένων στους καπιταλιστές της Hellenic Train, μια μνημονιακή “επιταγή” που εκτέλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έκρηξη της υποβόσκουσας κοινωνικής δυσαρέσκειας για το ξεπούλημα όλων των κοινωνικών αγαθών (συγκοινωνίες - ρεύμα - νερό - υγεία), για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, για τους μισθούς πείνας, για την ανεργία, για την δήθεν “ανεξάρτητη δικαιοσύνη” που δρα ως φίδι το οποίο “δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους”, για την αστυνομία που δέρνει φοιτήτριες ενώ κάνει κοκοκο στους μπράβους της μαφίας.

 

Ήταν οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή μαζί με άλλους μαχόμενους υγειονομικούς που στις 23/1/25 έκαναν σκουπίδια (κυριολεκτικά) τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη οι οποίοι είχαν την ατυχή έμπνευση να εισβάλλουν με δεκάδες μπράβους ασφαλίτες στο Ασκληπιείο Βούλας όπου εργάζεται νοσηλεύτρια μητέρα θύματος των Τεμπών την επομένη από την ανακοίνωση (22/1/25) του καλέσματος των συγγενών των θυμάτων για τις λαϊκές συγκεντρώσεις της Κυριακής 26/1. Τότε που η κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” ακόμα τηρούσε “σιγήν ιχθύος” μην πιστεύοντας πως το κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων θα είχε ανταπόκριση στον λαό.

 

Όμως “θεριεύει ο γίγαντας τώρα λαός” και παρασέρνει στο διάβα του τα κοινοβουλευτικά “κομπρεμί” και τις συναινετικές αστικές ευπρέπειες. Χαρακτηριστική είναι η καταιγίδα των αποκαλύψεων ακόμα και για δικογραφίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και παραμένουν “μπαζωμένες” στην βουλή επί μήνες υπό την σιωπή και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολό της ακόμα και τώρα ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΑ (κυριολεκτικά) το αίτημα να επανακρατικοποιηθούν τα τρένα  άνευ όρων και αποζημιώσεων και να πεταχτούν αμέσως έξω οι κρατικοεπιδοτούμενοι τζαμπατζήδες καπιταλιστές της Hellenic Train (στους οποίους μάλιστα μέσα στον πανικό του καταλόγισε πρόσφατα ευθύνες για το έγκλημα ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λέει επειδή έχει “λερωμένη την φωλιά του” αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε η ιδιωτικοποίηση των τρένων δηλαδή η εκχώρησή τους στην Hellenic Train για ένα κομμάτι ψωμί. Επίσης έχει “λερωμένη την φωλιά του” μαζί με την ΝΔ και για την μη εφαρμογή της “σύμβασης 717” περί τηλεδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ δεν το λέει γιατί και αυτό ασπάζεται “σούμπιτη” την αστική μνημονιακή καταστροφική πολιτική της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών, άλλωστε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη ενάντια στο αντιλαϊκό καπιταλιστικό υπερκράτος – Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει σοβαρότατες ευθύνες και για το ξεπούλημα των τρένων και για την έλλειψη τηλεδιοίκησης και ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Το ΚΚΕ επίσης ΔΕΝ το λέει με την γελοία δικαιολογία “ίδιο είναι στον καπιταλισμό κρατικό ή ιδιωτικό κοινωνικό αγαθό”, μια λογική που παραπέμπει την αντικαπιταλιστική πάλη στο “επέκεινα” της “ωρίμανσης των συνθηκών” οι οποίες όμως φυσικά δεν πρόκειται να ωριμάσουν ποτέ όσο αφορά τον υποκειμενικό παράγοντα χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα στο ΣΗΜΕΡΑ ενάντια σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ καπιταλιστές και ενάντια σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ αστικές κυβερνήσεις που κάνουν τα χατίρια των καπιταλιστών. Άλλωστε ακριβώς με την ίδια γελοία δικαιολογία η ηγεσία του ΚΚΕ αρνείται  να συμβάλλει στις πρώτες κινητοποιήσεις ενάντια στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού (της υδροδότησης) που έχουν εξαγγελθεί αυτές τις μέρες.

 

Συμπερασματικά το παλλαϊκό αίτημα να είναι όλα τα βασικά κοινωνικά αγαθά (συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό, υγεία) αποκλειστικά δημόσια ώστε να υπάρχει πλήρης ισότιμη πρόσβαση για την λαϊκή πλειοψηφία έρχεται στο προσκήνιο επιτακτικά και “εκρηκτικά” με τις λαοθάλασσες διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη και για την συγκάλυψη του εγκλήματος. Ο λαός οργίζεται γιατί έχει ήδη χρυσοπληρωσει με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τιμολόγια, εισιτήρια αυτό που του κλέβουν.

 

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δηλώνουμε πως θα επιμένουμε μέχρι τέλους το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ αίτημα {άμεση επανακρατικοποίηση των τρένων άνευ όρων, άμεση εκδίωξη των καπιταλΗστολαμόγιων της Hellenic Train άνευ οποιασδήποτε αποζημίωσης) να μπαίνει σε κάθε απόφαση ή ψήφισμα κάθε σωματείου, ομοσπονδίας, συλλογικότητας που αναφέρεται στο θέμα των Τεμπών. Κανείς δεν δικαιούται να υπεκφεύγει με οποιοδήποτε πρόσχημα.

 

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δηλώνουμε επίσης πως το αμέσως προσεχές διάστημα και μπροστά στην πανεργατική απεργία 28/2 θα προτείνουμε συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση αυτού του αιτήματος σε συνδυασμό με τον γενικότερο αγώνα για να είναι δημόσια και προσβάσιμα στην λαϊκή πλειοψηφία όλα τα κοινωνικά αγαθά. Σε συνδυασμό με τον αγώνα του υγειονομικού κινήματος και γενικότερα του λαού για αποκλειστικά δημόσια, τελείως δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη.