Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ, ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ» …

Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ, ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ» …

Ανακοίνωση Α.Ρ.Σ.Ι. 10-7-2010

Το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη βουλή προς ψήφιση ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ του αντιδραστικού «μπλοκ» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση του ΕΣΥ» στην πραγματικότητα επιχειρείται ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ σε οτιδήποτε έχει σήμερα απομείνει από δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

1. Η προσεκτικά σχεδιασμένη από κυβέρνηση και ΜΜΕ επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης περί «ολοήμερης» λειτουργίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται είναι ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. Αναφέρεται σαφώς τόσο στο κείμενο του νομοσχεδίου (Άρθρο 1, παρ. 5) όσο και την εισηγητική έκθεση ότι η δαπάνη της απογευματινής λειτουργίας «βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρεία ή τον ίδιο τον ασθενή». Από τα «έσοδα» αυτά, που θα προέρχονται κυρίως από τις τσέπες των ασθενών – απογευματινών «επισκεπτών», θα καλύπτεται μεγάλο μέρος των εξόδων ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ των νοσοκομείων, δηλαδή «για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού … και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπομένων εφημεριών». Με απλά Ελληνικά, κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών – χρηστών υπηρεσιών υγείας (που ήδη πληρώνουν υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές) θα πληρώνεται ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο των λειτουργικών εξόδων, αλλά και της ίδιας της ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ των νοσοκομείων. Όποια μονάδα υγείας ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, δεν θα μπορεί να καλύπτει ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ! Το κράτος ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά ένα μεγάλο μέρος, και έπεται συνέχεια …
Κατά τα λοιπά όλες οι λεπτομέρειες παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις στο μέλλον, προφανώς σε μια προσπάθεια να πέφτουν όσο το δυνατόν «στο ντούκου» τα αντιλαϊκά μέτρα (π.χ. ο καθορισμός της τιμής της απογευματινής επίσκεψης, οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφάλειες κλπ). Όσο για το επιχείρημα – «σημαία» του υπουργείου περί προσπάθειας άντλησης πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς το ΕΣΥ, φαντάζει μάλλον κωμικό αφού ήδη τα ταμεία χρωστάνε γύρω στα 3 δις ευρώ στα νοσοκομεία αφού όπως τονίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Λοβέρδος «δεν υπάρχει σάλιο» …

2. Δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό υγείας με απλή του απόφαση (άρθρο 26) να καταργεί ή να συγχωνεύει νοσοκομεία ανάλογα με τα γούστα του.

3. Διαιωνίζονται εσαεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού με την μορφή της «επικουρικότητας» (άρθρο 2, παρ. 2 και άρθρο 1). Ο χρόνος της επικουρικότητας για τους γιατρούς παρατείνεται στα 7 χρόνια μετά τη λήψη του τίτλου ειδικότητας και από τα συμφραζόμενα προκύπτει ο … «σχεδιασμός» για τη ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ των νοσοκομειακών γιατρών στο άμεσο μέλλον : στρατός - αγροτικό - αναμονή πριν την ειδικότητα – πρώτο μέρος ειδικότητας – αναμονή πριν το κύριο μέρος – τίτλος ειδικότητας – επικουρικός στην επαρχία – επικουρικός σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και μετά γύρω στα … 50 που κάποιος θα είναι πλέον «ώριμος» να μπεί κανονικά στο ΕΣΥ, δεν θα μπορεί λόγω … ορίου ηλικίας.

4. Περικόπτεται ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ (άρθρο 4). Θα εκτελούνται και θα αποζημιώνονται (υποτίθεται) με την μορφή επιδόματος εφημέρευσης : από κάθε ειδικευόμενο 7 ενεργείς εφημερίες σε όλες τις ζώνες (5 καθημερινές, 1 Σ, 1 Κ) – από κάθε επιμελητή 4 ενεργείς (2 καθ, 1 Σ, 1 Κ) και 2 ετοιμότητας στην Α’ ζώνη, 5 ενεργείς (3 καθ, 1Σ, 1Κ) και 2 ετοιμότητας στην Β’ ζώνη, 7 ενεργείς (5 καθ, 1Σ, 1Κ) και 4 ετοιμότητας στην Γ’ ζώνη – από κάθε διευθυντή 3 ενεργείς (1καθ, 1Σ, 1Κ) στην Α’ ζώνη, 4 ενεργείς (2καθ, 1Σ, 1Κ) και 3 ετοιμότητας στη Β’ ζώνη, 5 ενεργείς (3Κ, 1Σ, 1Κ) και 2 ετοιμότητας στην Γ’ ζώνη – καταργούνται οι μικτές εφημερίες.
Πέρα από το ΠΡΟΦΑΝΕΣ (που ήδη επισημαίνεται όχι μόνο από τους γιατρούς αλλά ακόμα και από πολλούς διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ) είναι ότι τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΑ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για τους ασθενείς, εύκολα κάποιος παρατηρεί τα εξής :
Α. Το κονδύλι που θα πληρώνεται αντιστοιχεί στο αρχικό του προϋπολογισμού (390-400 εκ ευρώ) και όχι φυσικά στο πραγματικό (470 εκ ευρώ πληρώθηκαν το 2009 ενώ 480 – 490 απαιτούνται για το 2010. Το μέτρο αποτελεί πλήρη υποχώρηση στις απαιτήσεις της «τρόϊκας» που είναι γνωστό ότι έχει λυσσάξει με τα «έξοδα» εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ (ενώ φυσικά κάνει «τουμπεκί ψιλοκομμένο» για τα πολύ πιο υπέρογκα έξοδα λόγω υπερτιμολογήσεων στα φάρμακα και στα υλικά, για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με τον κρατικοδίαιτο μεγάλο ιδιωτικό τομέα υγείας κλπ).
Β. Οι ειδικευόμενοι (που από την μία έχουν καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και από την άλλη πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις) επιχειρείται να χάσουν το δικαίωμα επίκλησης του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου εργασίας, αφού 52 ώρες (ανώτατο επιτρεπόμενο ανά βδομάδα) x 4,5 εβδομάδες (που έχει ο μήνας) = 234 ώρες (ανώτατο επιτρεπόμενο ανά μήνα)– πρωϊνό ώράριο 35 x 4,5 = 157,5 ώρες – εφημερίες (5 x 17) + (2 x 24) = 133 ώρες – ρεπό (αφαιρούνται σύμφωνα με την ερμηνεία υπουργείου – Τσούκαλου - Λαοπόδη) 7 x 7 = 49 – δηλαδή 157,5 + 133 – 49 = 241,5 (πολύ κοντά στο 234).
Γ. Είναι σαφές ότι η αποζημίωση είναι επίδομα εφημέρευσης και είναι ασαφές αν απαγορεύεται οι γιατροί να εξαναγκάζονται σε απλήρωτες εφημερίες (στην παρ. 1 του άρθρου 4 ο νομοθέτης επαναλαμβάνει με επιμονή τη φρασεολογία ότι οι γιατροί θα «λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που αντιστοιχεί σε ..» και όχι π.χ. «θα εκτελούν … τόσες … για τις οποίες και θα αμείβονται μηνιαίως». Τέλος ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ δεν είναι ούτε η έγκαιρη ούτε η πλήρης πληρωμή του επιδόματος εφημέρευσης. Στις αρχικές εξαγγελίες το υπουργείο μιλούσε για το 1ο δεκαήμερο του επομένου μηνός, ενώ στο νομοσχέδιο γράφεται (άρθρο 4, παρ. 2) «…στο τελευταίο , δεκαήμερο του επόμενου μήνα, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης πραγματοποιήσής τους από το Διοικητή του Νοσοκομείου, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του συνόλου των ως άνω εφημεριών λόγω άδειας, απουσίας ή άλλου κωλύματος του ιατρού το ποσό μειώνεται αναλόγως.»
Δ. Οι παραπάνω εφημερίες που απαιτούνται θα προεγκρίνονται πολύ δύσκολα (άρθρο 4, παρ. 3) και θα πληρώνονται … ακόμα πιο δύσκολα, ως και καθόλου.
Ε. Αφού το υπουργείο ομολογεί ανοιχτά ότι στόχος είναι η … «σταθεροποίηση» του ετήσιου κονδυλίου εφημεριών γύρω στα 400 εκ και αφού με τον νέο νόμο κάθε γιατρός θα «κουβαλάει» ατομικά το πακέτο εφημεριών του στο σύστημα, είναι σαφές ότι ή δεν θα γίνουν καθόλου προσλήψεις (ούτε όσες έχουν προκηρυχθεί ούτε όσες έχει εξαγγελθεί ότι θα προκηρυχθούν) είτε ότι με κάθε νέα πρόσληψη το επίδομα εφημέρευσης θα μειώνεται αναλόγως…

5. Υπάρχει πλήρης υποταγή στις απαιτήσεις του μεγαλοδιευθυντικού – μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, και συγκεκριμένα της γνωστής ολιγομελούς «πρασινογάλαζης» ομαδούλας που ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των (έντιμων και αξιοπρεπών) συντονιστών διευθυντών αλλά δρα με γνώμονα ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, και επί χρόνια λυμαίνεται το ΕΣΥ πρωταγωνιστώντας στην διαφθορά και την αισχρή εκμετάλλευση τόσο του ανθρώπινου πόνου όσο και της εργασίας των υφισταμένων. Η συγκεκριμένη ομάδα το τελευταίο διάστημα δρα ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ : γλοιώδης υπόγεια συνεργασία με κυβέρνηση και «τρόϊκα» και σιγοντάρισμα για μέτρα υπέρ της δυστυχίας των πολλών και υπέρ της ασυδοσίας και του παράνομου πλουτισμού των πολύ λίγων, δηλαδή των … ίδιων. Οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 3 και 8 –σε αντίθεση με την σκόπιμη αοριστία των άρθρων 1 περί ολοήμερης λειτουργίας και 4 περί εφημεριών- είναι γραμμένες με χειρουργική νομοθετική ακρίβεια (μήπως πιο σωστά χειρουργική λαπαρασκοπική νομοθετική ακρίβεια ;) που καθιερώνει 4ο βαθμό στο ΕΣΥ, αυτόν του Συντονιστή Διεθυντή, απόλυτο «ελέω Θεού» άρχοντα των πάντων, καταργώντας κάθε έννοια επιστημονικής δημοκρατίας και διαφάνειας. Μάλιστα δίνεται στους Συντονιστές της Α’ ζώνης και μισθολογική αύξηση (!;) 600 ευρώ το μήνα ( αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 4 εφημερίες ετοιμότητας). Όσον αφορά τις πανεπιστημιακές κλινικές επισημοποιεί και διαιωνίζει την δουλεία των γιατρών του ΕΣΥ από το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο.
Φαίνεται ότι η αντιεπιστημονική μεγαλοδιευθυντική φεουδαρχία είναι αναπόσπαστο στοιχείο του «νέου ΕΣΥ» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ όπου θα κυριαρχούν επίσημα και θεσμικά οι πιο άγριοι νόμοι της αγοράς και της επιχειρηματικότητας … Η δικαιολογία που επικαλείται το υπουργείο στην εισηγητική έκθεση (η ασάφεια των σχετικών διατάξεων του ν. 3754) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ (Τσούκαλων, Λαοπόδηδων και Μπουλμπασάκων) που είχαν «προκόψει» τον Απρίλιο του 2009 να αναγνωρίσουν εκ των υστέρων τον ν. 3754 σαν συλλογική σύμβαση …

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΟ ΕΣΥ.

Κανένας διάλογος επί του νομοσχεδίου – απόσυρση – αποφασιστικός αγώνας.
Η μοναδική βάση διαλόγου για νέα συλλογική σύμβαση μπορεί να είναι η προηγούμενη σύμβαση (1-12-2008), αφού αποσυρθεί το σημερινό έκτρωμα.

Απαιτούμε
- Νέο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει σύγχρονη, ισότιμη και καθολική περίθαλψη χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

- Αξιοπρέπεια για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς στις συνθήκες εργασίας και στις αποδοχές.