Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση για τις δικαστικές προσφυγές


Ενημέρωση για τις δικαστικές προσφυγές

Από Α.Ρ.Σ.Ι. - Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,           25 / 7 / 2014

Όσον αφορά την δικαστική διεκδίκηση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που έγιναν αναδρομικά από 1/8/2012 και άρχισαν να κρατούνται από 1/1/2013 :

1) Η ΕΙΝΑΠ θα δρομολογήσει 2 ειδών δικαστικές προσφυγές, για να καλυφθούν ΟΛΑ τα ενδεχόμενα που προτάθηκαν από του νομικούς συμβούλους ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ-ΙΣΑ τους οποίους η ΕΙΝΑΠ συμβουλεύθηκε. (Η απόφαση να καλυφθούν ΟΛΑ τα ενδεχόμενα που προκύπτουν από τις -εν μέρει διαφορετικές- νομικές γνώμες που υποβλήθηκαν, έγινε μετά από επιμονή των εκπροσώπων του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.) :
- Προσφυγή στο ΣΤΕ (προτάθηκε από τους νομικούς συμβούλους ΟΕΝΓΕ κ ΙΣΑ).Θα υποβληθεί από 80 γιατρούς μέλη της ΕΙΝΑΠ (10 από κάθε ένα από 8 μεγάλα νοσοκομεία), με εκπροσώπηση στο δείγμα όλων των μισθολογικών βαθμίδων. Θα γίνει σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ (θα προσφύγουν και οι άλλες ενώσεις της υπόλοιπης χώρας). Η επιλογή των ονομάτων και η όλη διαδικασία θα γίνει από την ΕΙΝΑΠ σε συνεργασία με τις νοσοκομειακές της επιτροπές. Ο χρόνος εκδίκασης προβλέπεται να είναι 6-9 μήνες. Ενδεχόμενη ευνοϊκή εξέλιξη αυτόματα θα αφορά όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας.
- Αγωγές στα διοικητικά πρωτοδικεία. Θα υποβληθεί από ΟΛΟΥΣ (όσους θέλουν) τους νοσοκομειακούς γιατρούς - μέλη της ΕΙΝΑΠ, σε συνεργασία με το νομικό γραφείο που η ΕΙΝΑΠ θα επιλέξει. Η ΕΙΝΑΠ θα καλύψει από το ταμείο της ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ, έτσι ώστε κάθε γιατρός ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ. Κάθε γιατρός θα κληθεί (με σχετικές ανακοινώσεις) να υποβάλει στοιχεία και μισθολογικά έγγραφα καθώς και να υπογράψει την συμφωνία με το νομικό γραφείο. Χρόνος εκδίκασης προβλέπεται ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ (4-7 έτη).
Η απόφαση για ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΑΠ (30 - 50 χιλ ευρώ συνολικά) έτσι ώστε οι γιατροί να μην πληρώσουν τίποτα από την τσέπη τους, έγινε μετά από δική μας πρόταση.

2) Σύμφωνα με τις γνώμες των νομικών συμβούλων ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, κάποια "προθεσμία" 31/7/2014 ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Οι κρατήσεις είχαν μεν γίνει αναδρομικά από 1/8/12. Όμως ο σχετικός νόμος ήταν του 11/2012 και η παρακράτηση άρχισε την 1/1/13. Άλλωστε η ΕΙΝΑΠ τον περασμένο μήνα είχε επιδώσει ΕΞΩΔΙΚΑ στις διοικήσεις ΟΛΩΝ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου που καλύπτουν κάθε πιθανότητα "παραγραφής" διεκδίκησης οφειλομένων και περικοπών κάθε είδους. Παρ' όλα αυτά, η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ προτείνει και την κατάθεση στο πρωτόκολλο κάθε νοσοκομείου έγγραφης αίτησης απόκάθε γιατρό ως 31/7. Αν και πιθανότατα περιττό, το μέτρο αυτό είναι άνευ κόστους και δυσκολίας, οπότε ας καλυφθεί και αυτό το ενδεχόμενο (συναποστέλλεται η φόρμα της αίτησης).

3) Επειδή διάφορα νομικά γραφεία έχουν αρχίσει ήδη να προσεγγίζουν γιατρούς για αγωγές ζητώντας εισφορές από 200 ως 300 ευρώ προκαταβολικά για κάθε γιατρό εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό σε περίπτωση τελικής δικαίωσης, ξαναεπισημαίνουμε πως η ΕΙΝΑΠ θα ΠΛΗΡΩΣΕΙ τα έξοδα των αγωγών στο νομικό γραφείο που θα επιλέξει. Άρα δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει χρήματα κανένας συνάδελφος. Θα υπογραφεί μόνο συμφωνία για την καταβολή στο νομικό γραφείο ποσοστού 5 - 8 % αν και όποτε πάρουμε χρήματα πίσω μέσω των αγωγών αυτών.


4) Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για όλα αυτά, παρά τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλυφθούν όλα τα νομικά ενδεχόμενα ακόμα και τα πιο απίθανα. Π.χ. ήδη πριν λίγες μέρες ο νέος Υπ. Οικ. δήλωσε πως "την εισοδηματική πολιτική την καθορίζουν οι πολιτικοί και όχι τα δικαστήρια". Όλα δείχνουν πως ενδεχόμενη δικαίωσή μας θα γίνει πρωτίστως με κινηματικούς και πολιτικούς όρους.