Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΟ ΙΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ …


ΚΑΛΟ ΙΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ …

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    27/6/2016

Με τοποθέτησή μας στην συνεδρίαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ στις 10/6/16 είχαμε επισημάνει πως έχει καθυστερήσει απαράδεκτα η εκταμίευση του κονδυλίου για τις εφημερίες και υπερωρίες του 2ου τριμήνου του έτους και πως θα είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθούν οι υγειονομικοί μέσα στον Ιούνιο.
Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του «Μετώπου» τόσο στην συνεδρίαση όσο και τις επόμενες μέρες με δημόσιες αναρτήσεις διαβεβαίωναν πως «όλα έχουν δρομολογηθεί» και πως στις 27/6 θα έμπαιναν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των νοσοκομειακών γιατρών οι δεδουλευμένες εφημερίες Απριλίου και Μαΐου.
Όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας «άδειασαν» για μια ακόμα φορά την ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης … οι μισθοδοσίες των νοσοκομείων έλαβαν το «πράσινο φως» για την έγκριση της εκταμίευσης μόλις στις 17/6, την Παρασκευή πριν την αργία του … Αγίου Πνεύματος (!). Αυτό φυσικά σημαίνει πως στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνουν οι διαδικασίες ενταλματοποίησης – έγκρισης ενταλμάτων από πάρεδρο – «ανέβασμα» μισθοδοτικής κατάστασης στον ιστότοπο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών - ΕΑΠ (που επιτρέπεται μόνο συγκεκριμένες ημερομηνίες) ώστε να γίνει πληρωμή στις 27/6. Χαρακκηριστικά, «όλως τυχαίως» την Παρασκευή 17/6 την μέρα που η ειδοποίηση έγκρισης έφτασε στα νοσοκομεία αργά το μεσημέρι, «έκλεινε» ο ιστότοπος της ΕΑΠ που θα ξανανοίξει 1/7 … Οι εφημερίες Απριλίου θα πληρωθούν 13-14/7 και αν, ενώ είναι άγνωστο αν θα πληρωθούν τότε και οι εφημερίες Μαΐου. Όσον αφορά τις εφημερίες Ιουνίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο … «σκοτεινά», αφού κατά πληροφορίες το ΓΛΚ έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής μόνο τα 2/3 του κονδυλίου του 2ου τριμήνου.
Για άλλη μια φορά λοιπόν οι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και υπόλοιποι υγειονομικοί αντιμετωπίζονται ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ και ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΑ όσον αφορά την πενιχρή αποζημίωση του εφημεριακού και υπερωριακού τους έργου, το οποίο διεξάγεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων για άλλη μια φορά όταν θέλει να καθυστερήσει κάποια κρατική πληρωμή επιλέγει τα 2 ευρώ την ώρα του ειδικευόμενου γιατρού. Για να μην καθυστερήσει ούτε μια μέρα την πληρωμή κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων και παχυλών βουλευτικών μισθών. Για να δείχνει ο κ. Τσίπρας (ακριβώς όπως έκανε κι ο κ. Σαμαράς) στους δανειστές – δυνάστες την ΑΠΑΤΗ των λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων» που απαιτούνται από τα μνημόνια.
Στοιχείο αυτής της συνεχιζόμενης απαξίωσης, εκτός από την καθυστέρηση στην πληρωμή, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις τα προβλεπόμενα κονδύλια ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ και έχουμε ξανά οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών. Μάλιστα, παρατηρείται πάλι το φαινόμενο σε μια σειρά νοσοκομεία (κυρίως της Θεσσαλονίκης) οι διοικήσεις να πιέζουν προϊστάμενους διευθυντές τμημάτων (τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα …) να «διορθώσουν» τα προγράμματα δεδουλευμένων εφημεριών ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ (!) ώστε να φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν λιγότερες εφημερίες (!!) από αυτές που πραγματικά έγιναν. Προειδοποιούμε τους πάντες πως τέτοιες ενέργειες είναι ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, δηλαδή κακούργημα, και καλούμε τους γιατρούς όποιου νοσοκομείου ξαναεπιχειρηθεί κάτι τέτοιο, εκτός από τις αναγκαίες κινηματικές ενέργειες, να προσφύγουν αμέσως και νομικά ενάντια παντός υπευθύνου. Προειδοποιούμε σχετικά και τους συναδέλφους επιστημονικούς υπεύθυνους τμημάτων να μην αποδεχτούν να διαπράξουν πλαστογραφία για να «ξελασπώσουν» διοικήσεις και κυβέρνηση.  
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, και ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι, έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως αυτό τον χλευασμό ενάντια στην αξιοπρέπειά τους ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ. Ο δρόμος των επισχέσεων εργασίας είναι γνώριμος.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ΝΑ ΚΟΨΕΙ άμεσα την κοροϊδία και καθόλου να μην υποτιμά τις αγωνιστικές διαθέσεις των υγειονομικών.
-          Το κονδύλι των εφημεριών & υπερωριών του 3ου τριμήνου 2016 πρέπει να εγκριθεί από τις αρχές Ιουλίου.
-          Οι αρμόδιοι των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών να φροντίσουν ώστε το πολύ ως 14/8 να έχουν αποζημιωθεί όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες & υπερωρίες του 2ου τριμήνου.
-          Να αποζημιωθούν όλες οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες που εκκρεμούν από χρόνια σε διάφορα νοσοκομεία.
-          Τα κονδύλια να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Καμία περικοπή σε δεδουλευμένα.
-          ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΔΗ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ