Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η πρότασή μας για την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ 4-11


Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
Πρόταση απόφασης για την ΕΓ ΟΕΝΓΕ 4-11-16

1.      Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. συνεδρίασε στις 09/09/2016 στην Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν τα μέλη του Γ.Σ και πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών από όλη τη χώρα.
Τότε, στην απόφαση του ΓΣ αναφέρονταν τα ακόλουθα :
“ Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η αγωνία για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και της ασφυκτικής υποχρηματοδότησης. Η αγωνία για την επιταχυνόμενη συρρίκνωση, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την εικόνα διάλυσης σε αρκετές περιπτώσεις, το βάθεμα της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως έγινε με το νοσοκομείο της Σαντορίνης που διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.Μ.Υ. Για τα πολλαπλά κρούσματα αυταρχισμού ενάντια σε γιατρούς του ΕΣΥ από διοικητές νοσοκομείων - διοικητές ΥΠΕ - μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί, όλος ο λαός βιώνουμε καθημερινά τις οδυνηρές συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν την Υγείας ως βάρος και κόστος για το κράτος και την εργοδοσία αλλά και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι λόγος της μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, της μισθολογικής και επαγγελματικής εξουθένωσης των υγειονομικών, της αύξησης των πληρωμών από τους ασθενείς.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν ανεχόμαστε άλλο οι ανάγκες οι δικές μας αλλά και των ασθενών μας να μπαίνουν στην ζυγαριά του κόστους, τα δικαιώματα μας να κουτσουρεύονται στην προκρούστεια κλίνη των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας. Ζούμε την τραγική αντίφαση σε μία περίοδο που η εκρηκτική πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με παλιότερα, για σύγχρονες –ποιοτικές- υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον πληθυσμό, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να στερείται φάρμακα και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας και ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών να οδηγούμαστε σε εξαθλίωση και να μας στερούν τη δυνατότητα της επιστημονικής προσφοράς. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα!
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο επίθεσης σε βάρος μας μπροστά στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Νέο πακέτο «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο στόχαστρο μπαίνει το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες.
Να δώσουμε μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε τους αγώνες μας για την απόκρουση και την ανατροπή της καταστροφικής για το λαό πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι της, και υπαγορεύεται από το κεφάλαιο, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Απαιτούμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
Άμεσα διεκδικούμε:
-Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με σύντομες διαδικασίες. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις που σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανέρχονται σε 6.000 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε πάνω από 40.000 για το λοιπό προσωπικό.
-Να σταματήσει άμεσα το άθλιο καθεστώς της υποτιθέμενης κάλυψης κενών με αναγκαστικές μετακινήσεις, επιβαλλόμενη εξοντωτική, απλήρωτη σε αρκετές περιπτώσεις, υπερεργασία και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
-Καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου σε καθεστώς ελαστικής - προσωρινής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
-Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.
-Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.
-Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε.
-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
-Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών.
-Να σταματήσουν άμεσα όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και τρομοκρατίας από Υπουργείο-Διοικήσεις ΥΠΕ-Διοικήσεις Νοσοκομείων και Διευθυντών ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα ανεχτούμε τέτοια γεγονότα που τελευταία έχουν πάρει μεγάλη έκταση.”

2. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν, οι εξελίξεις δικαίωσαν πλήρως τόσο τις εκτιμήσεις του ΓΣ όσο και το διεκδικητικό πλαίσιο που είχε αποφασιστεί.
- Κλιμακώνεται η οικονομική ασφυξία σε βάρος των δημόσιων μονάδων περίθαλψης. Τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί με αποτέλεσμα την δυσκολία τροφοδοσίας σε αναλώσιμα, επισκευής – ανανέωσης κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διενέργειας αναγκαίων εργασιών κτιριακής συντήρησης. Όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, αποδείχτηκαν «όνειρα θερινής νυκτός» οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας πως δήθεν εκτός από την ανεπαρκή κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (1,154 δις), ο ΕΟΠΥΥ θα έδινε το 2016 άλλα 600 εκ. στα νοσοκομεία. Ο ίδιος ο υπουργός κ. Ξανθός ομολόγησε πριν λίγες μέρες πως μόλις 200 εκ έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλεια & εξέταστρα των ασφαλισμένων του ξεπερνά τα 2,5 δις.
- Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις τραγικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Η ίδια η πολιτική ηγεσία στην πράξη ομολογεί πως τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6600 (οι περίπου 600 θέσεις Επιμελητών που έχουν προκηρυχθεί + οι 6000 των οποίων εξαγγέλθηκε η προκήρυξη – ακόμα μια φορά … - για την τριετία 2017-2019. Επίσης, προβλέπεται αριθμός συνταξιοδοτήσεων – παραιτήσεων περίπου 400 ως το τέλος του 2016, και αντίστοιχα για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το μη ιατρικό μόνιμο προσωπικό : για νοσηλευτικό – βοηθητικό υγειονομικό – τεχνολογικό εργαστηρίων τα κενά φτάνουν πάνω από 30000. Από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες δικαιολογίες : πως δήθεν για την καθυστέρηση στις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων Επιμελητών «φταίνε οι γιατροί που δεν κάνουν εισηγήσεις», ενώ για το λοιπό προσωπικό «φταίει η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ». Τα ίδια δηλαδή που έλεγαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ είναι σαφές πως η ίδια η πολιτεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διαρκώς εφευρίσκει διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για να μην ολοκληρώνεται ποτέ η διαδικασία προσλήψεων σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασφυξίας στην οποία έχουν περιπέσει οι δημόσιες μονάδες Υγείας λόγω των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού είναι το πρόσφατο σοβαρότατο θέμα με το νοσοκομείο Λαμίας όπου τα χειρουργεία έκλεισαν τελείως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
- Διευρύνεται και επεκτείνεται το καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινότητας και ομηρίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση ως σήμερα επιμένει στην απόλυση όλων των επικουρικών επιμελητών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μετά τις 30/9/2016 σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση , αδιαφορώντας τόσο για το δικαίωμα στην μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία όσο και για την μεγάλη επιπρόσθετη δυσλειτουργία που θα προκύψει στα νοσοκομεία. Από τώρα μέχρι και τις 30/9/2017 προβλέπεται να απολυθούν συνολικά 1050 από τους συνολικά 1400 σήμερα υπηρετούντες επικουρικούς επιμελητές. Η εναλασσόμενη ανακύκλωση μεταξύ ανεργίας και προσωρινής ετήσιας απασχόλησης ειδικευμένων γιατρών για υποτιθέμενη «κάλυψη» οξυμμένων πάγιων – διαρκών αναγκών, όχι μόνο θίγει καίρια τα εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα, αλλά δεν λύνει και κανένα ουσιαστικό πρόβλημα ελλείψεων, καθώς διαρκώς διακόπτεται η επιστημονική συνέχεια και η συνέχεια στην παρακολούθηση των ασθενών. Ταυτόχρονα, με την τροπολογία 719/36 στον ν. 4429 περί «αλληλέγγυας οικονομίας» που ψηφίστηκε στις 20/10/16, καθιερώνεται παρόμοιου τύπου προσωρινότητα και ανακύκλωση και για το σήμερα εργολαβικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το σύνολο του επικουρικού προσωπικού μισθοδοτείται από τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων περίθαλψης άρα η κλιμακούμενη επιδείνωση της αναλογίας επικουρικό/μόνιμο προσωπικό (ήδη 30% περίπου) οδηγεί κατ ευθείαν στην ιδιωτικοποίηση και στην ακόμα μεγαλύτερη πληρωμή εξετάστρων ή και νοσηλείων απευθείας από την τσέπη των ασθενών. Άλλωστε, αυτό ακριβώς προβλέπει το μοντέλο υπαγωγής στο καθεστώς «ΑΕΜΥ Α.Ε.» όπως το νοσοκομείο Σαντορίνης.
- Πυκνώνουν τα κρούσματα αναγκαστικών μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από ΚΥ σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε ΚΥ, εξαναγκασμού σε εφημεριακή υπερεργασία, παραβίασης του νόμου για τα ρεπό κλπ. Όλα αυτά τα απαξιωτικά για την εργασιακή – επιστημονική αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρνουν στην στήριξη του συστήματος δημόσιας περίθαλψης, απλά εξυπηρετούν μόνο το «θεαθήναι» για λόγους της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας.
- Δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα του ιατρικού μισθολογίου. Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποτίθεται πως δεσμεύθηκε σε επίσημη συνάντηση με ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ στις 30/9 πως δεν πρόκειται να μειωθεί το ιατρικό μισθολόγιο και πως συνολικά το κόστος όλων των ειδικών μισθολογίων θα παραμείνει το ίδιο («αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας»), τώρα που γίνεται η «διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση» μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους «θεσμούς» όχι για «δημοσιονομική ουδετερότητα» αλλά για μείωση του κόστους των ειδικών μισθολογίων κατά 300 εκ ευρώ ετησίως. 
- Πυκνώνουν ταυτόχρονα οι καταγγελίες για κρούσματα απαράδεκτου αυταρχισμού από διοικητές σε βάρος νοσοκομειακών γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Λάρισας κάνει διαρκώς αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα των τακτικών εφημεριών, ενώ απειλεί κιόλας από πάνω τους νοσοκομειακούς γιατρούς που τολμούν να ζητούν το αυτονόητο – την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας διαμορφώνει κατά το δοκούν αυθαίρετα το πρόγραμμα των εφημεριών αντίθετα με τις εισηγήσεις των επιστημονικά υπεύθυνων και μάλιστα πριν την σχετική αναγκαία κατά τον νόμο έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο. Ο διοικητής του νοσοκομείου Έβρου στέλνει στο πειθαρχικό γιατρούς και άλλους εργαζόμενους της μονάδας Διδυμοτείχου και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μιλά για … ομάδα που έκανε σαμποτάζ στο ΕΣΥ (!). Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Χανίων εντέλει γιατρούς να εφημερεύουν 15 ημερονύχτια σερί. Ο διοικητής του «Κωνσταντοπούλειου» απειλεί τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής με πειθαρχική δίωξη επειδή δημοσιοποιούν τα προβλήματα του τμήματός τους. Ο διοικητής του «Ασκληπιείου» Βούλας φέρεται σκαιότατα στους εργαζόμενους. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ απειλεί γιατρούς και εργαζόμενους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου τους. Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα δείχνουν πως ο χυδαίος αυταρχισμός είναι αναπόφευκτο συστατικό στοιχείο μιας καταστροφικής αντιλαϊκής πολιτικής όπως ακριβώς έγινε και με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Στοχοποιούνται νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί ως «ένοχοι» για τα προβλήματα της περίθαλψης ώστε να «αθωώνεται» το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.
- Στα πλαίσια της συνολικής υποβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης όσον αφορά το σύνολο του πληθυσμού, ιδιαίτερα τραγικές διαστάσεις αποκτά το θέμα με τους πρόσφυγες. Το κράτος έχει πρακτικά αποσυρθεί από την περίθαλψη των πάνω από 60000 προσφύγων και τα σχετικά κονδύλια κατευθύνονται αποκλειστικά σε διάφορες ΜΚΟ. 

3. Με βάση τα παραπάνω, η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει :
-  Συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική απεργία 24/11 με το πλαίσιό μας και τα ιδιαίτερά μας αιτήματα. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των Επικουρικών γιατρών ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις. Υιοθετούμε την απόφαση ΕΙΝΑΠ – συγκέντρωσης Επικουρικών Αθήνας – Πειραιά 25/10 να μην υπάρχει στις 24/11 κανένας Επικουρικός εφημερεύων προσωπικό ασφαλείας, ώστε να τονιστεί ο αγώνας τους και ώστε να δοθεί πρακτικό προειδοποιητικό μήνυμα για τις συνέπειες που θα επιφέρει η απόλυσή τους. Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας να προετοιμάσουν με δυναμικό αγωνιστικό πνεύμα την συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία. Εκτός από τα θέματα των Επικουρικών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, του αιτήματος για κάλυψη όλων των κενών που προκύπτουν από τις υγειονομικές ανάγκες με μαζικούς διορισμούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις στα πλαίσια και αυτής της απεργιακής κινητοποίησης θα αναδείξουμε και το μείζον θέμα της ανάγκης για χρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει και της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού 2017, ενώ φαίνεται πως απαιτείται γενναία συμπληρωματική επιχορήγηση και στα πλαίσια του τρέχοντος προϋπολογισμού 2016.
- Συμμετοχή του κλάδου στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά τον εορτασμό της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 14 – 17 Νοέμβρη. Συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Οι κινητοποιήσεις αυτές σε μια περίοδο που εντατικοποιείται τόσο η επιθετικότητα και η πολεμοκαπηλεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού όσο και η επιθετικότητα του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου για ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 
- Κλιμάκωση του αγώνα για την αποτροπή των απολύσεων Επικουρικών με πανελλαδική απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από τις επιτροπές αγώνα Επικουρικών σε συνεννόηση με τις Ενώσεις και με την ΟΕΝΓΕ :  προτάθηκε η 14/11, αφού εντός Νοεμβρίου αρχίζουν οι απολύσεις. Απαιτούμε να μην γίνει καμία απόλυση απ τους 1400 ήδη υπηρετούντες & να απορροφηθούν και όσοι έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση στις λίστες των ΥΠΕ (620 περίπου σήμερα). Απαιτούμε κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες οργανικές θέσεις και πλήρη κατάργηση του θεσμού της «επικουρικότητας» που έχει οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα. Καλούμε τους Επικουρικούς σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις να συγκροτήσουν Πανελλαδική Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.
- Κλιμάκωση της παρουσίας της ΟΕΝΓΕ σε όλη την χώρα. Συνεχίζουμε σε συνεργασία με τις Ενώσεις τις περιοδείες καταγραφής προβλημάτων και ανάδειξης αγωνιστικής διεκδίκησης για την λύση τους. Είναι πολύ θετική η σχετική εμπειρία με την σύσκεψη των Ενώσεων της 6ης ΥΠΕ που είχε συγκαλέσει η ΕΙΝΑΠ, με την παρουσία εκπροσώπων Ενώσεων της Β. Ελλάδας στο ΓΣ 9/9 στην Θεσσαλονίκη  καθώς και με τις επισκέψεις της προέδρου και του ΓΓ σε διάφορα νοσοκομεία. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε ανάλογες κινήσεις στην Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Κρήτη. Άμεσα τις επόμενες μέρες η ΟΕΝΓΕ θα πρέπει με την επί τόπου παρουσία της να ενισχύσει τον αγώνα για να αποτραπεί το κλείσιμο του νοσοκομείου Λαμίας.
- Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την παράνομη μη τήρηση του ρεπό που προβλέπεται από τον ν. 3754/2009 καθώς και για τον εξαναγκασμό γιατρών σε υπερεφημέρευση άνω των ορίων που ορίζει η σχετική νομοθεσία (ως 7 ενεργείς εφημερίες το πολύ / μήνα για τους ειδικευόμενους και αντίστοιχα ανά βαθμίδα και ανά ζώνη). Ενίσχυση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και με νομικές ενέργειες (κατ αρχήν αποστολή σχετικού εξωδίκου από την ΟΕΝΓΕ τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ). 
- Πρωτοβουλίες για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Κλινικές. Προχωράμε σε σχετική σύσκεψη όπου θα συμμετέχουν οι αντίστοιχες Ενώσεις αφού πρώτα συζητήσουν σχετικά σε δικές τους διαδικασίες. Θεωρούμε απαράδεκτο εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην παρίσταται η πολιτεία ως πολιτική αγωγή στην δίκη 25/11 για πανεπιστημιακούς καθηγητές της Λάρισας που φέρονται πως χειρουργούσαν παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές. 
- Διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα ειδικευόμενων, ιατρικής εκπαίδευσης, ανεργίας νέων γιατρών, ιατρικής μετανάστευσης κλπ. 
- Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα με την περίθαλψη των προσφύγων σε συνεργασία με τις Ενώσεις, με επισκέψεις σε χώρους διαβίωσης προσφύγων και σε νοσοκομεία που εμπλέκονται.  
- Δημιουργία ιστοσελίδας της ΟΕΝΓΕ για συμβολή στην καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών.Υ.Γ. Όσον αφορά το θέμα των υπόλοιπων θέσεων του προεδρείου, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εκτιμά πως η ως τώρα στάση των ηγεσιών Μετώπου – ΔΗΚΝΙ – Συμπαράταξης, επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμησή μας για ανάγκη κάλυψης όλων των θέσεων του προεδρείου χωρίς εκπροσώπους μνημονιακών κυβερνητικών παρατάξεων του παλιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού.