Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 27-3-17


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του διορισμένου από αυτήν προέδρου του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου,  εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησε τη συζήτηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις ιατρικές ειδικότητες και την ιατρική εκπαίδευση γενικότερα. Οι αλλαγές που προωθούνται συμμορφώνονται πλήρως με τις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ, που θεωρούν την υγεία όχι αγαθό αλλά νέο πεδίο κερδοφορίας και τους γιατρούς όχι καταρτισμένους επιστήμονες αλλά φτηνό εργατικό δυναμικό με κατακερματισμένα δικαιώματα. Το «πόρισμα» που προωθεί το ΚΕΣΥ και κάποιοι «επιστημονικοί φορείς» είναι η βάση του νέου νόμου που θέλουν να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες, πιθανότατα ως μέρος ενός ευρύτερου πολυνομοσχεδίου – σκούπα (που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της διάκρισης εφημεριακής- τακτικής λειτουργίας, εισάγει το "κυκλικό ωράριο", αναδιαρθρώνει σε συντηρητική κατεύθυνση τα οργανογράμματα των νοσοκομείων και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα) και μαζί με την αντιδραστική αναδιάρθρωση στην ψυχική υγεία θα δώσει τη χαριστική βολή στο καταρρέον ΕΣΥ.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
·         Είναι copy-paste των προηγούμενων σχεδίων των Μνημονιακών κυβερνήσεων, με μοναδική διαφορά πως τώρα δεν περιλαμβάνονται εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας - κάτι πρακτικά άχρηστο και αδύνατον αφού οι μισές θέσεις ειδικευόμενων είναι πλέον κενές λόγω μετανάστευσης των συναδέλφων στο εξωτερικό.
·         Παραδίνει στο καθηγητικό κατεστημένο άνευ όρων τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας εκπαίδευσης των ειδικευόμενων μέσω της θέσπισης της ΚΕΕ (Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή) όπου οι γιατροί  ΕΣΥ θα είναι οικτρή μειοψηφία και όπου το απόλυτο κουμάντο θα το έχουν οι «συντονιστές» κάθε ειδικότητας, ορισμένοι ήδη από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ.
·         Αντί για ουσιαστικοποίηση της εκπαίδευσης, καθιερώνει για τους ειδικευόμενους έναν εξεταστικό Γολγοθά διαρκείας. Όταν μιλάνε για «αξιολόγηση ανά έτος και ανά δεξιότητα προόδου» δεν εννοούν παρά τις εξετάσεις ανά έτος ειδικότητας, τη δημιουργία περισσότερων φίλτρων για την έναρξη ή και τη συνέχιση της ειδικότητας.
·         Προβλέπει πως οι νέοι ειδικευόμενοι θα διορίζονται μόνο 3 φορές κάθε χρόνο. Επίσης συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των θέσεων ειδικότητας αφού θα ισχύει πλέον ο «καθορισμός ελάχιστου αριθμού ειδικών προς ειδικευόμενου», με τον αριθμό των ειδικών να έχει μειωθεί κατά χιλιάδες.
·         Επισημοποιεί και κάνει υποχρεωτικό για τους ειδικευόμενους το αισχρό εμπόριο «διδακτικών μονάδων» που «διανέμουν» οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω ιατρικών συνεδρίων, προβλέποντας ότι για τη συμμετοχή στις τελικές πανελλαδικές εξετάσεις είναι προαπαιτούμενο η συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού μορίων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.
·         Μετατρέπει τις τελικές εξετάσεις για τίτλο ειδικότητας σε «πανελλήνιες» που θα γίνονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 3 φορές τον χρόνο. Καθιερώνει κλειστό προκαθορισμένο αριθμό όσων θα επιτρέπεται να τελειώνουν ειδικότητα (!) σύμφωνα με τις ορέξεις του καθηγητικού κατεστημένου που θα κρίνει την κάθε φορά «επιθυμητή σχέση ειδικού γιατρού προς πληθυσμό». Ανεξαρτήτως, δηλαδή, του βαθμού που θα πάρουν στις εξετάσεις οι υποψήφιοι, εάν οι σοφοί καθηγητές κρίνουν ότι χρειάζονται μόνο 20 χειρουργοί για το 2018, οι υπόλοιποι περισσεύουν..
·         Μέσω της «αξιολόγησης και διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας» οδηγεί στο αναγκαστικό κλείσιμο, συγχώνευση ή αναστολή λειτουργίας κλινικών και ολόκληρων περιφερειακών νοσοκομείων που δεν «θα πληρούν τα κριτήρια» για επαρκή ιατρική εκπαίδευση.
·         Καθιερώνει συνεχή μετακίνηση (rotation) των ειδικευόμενων σε νοσοκομεία που μπορεί να απέχουν πολύ μεταξύ τους γεωγραφικά, και μάλιστα όχι για ουσιαστικούς εκπαιδευτικούς λόγους αλλά καθαρά για λόγους κάλυψης ελλείψεων μόνιμου προσωπικού όπως ομολόγησε πρόσφατα στην Πάτρα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ.
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
·         Είναι η χαριστική βολή για την πλήρη και οριστική κατάρρευση του κατακρεουργημένου από τις νεοφιλελεύθερες και (νεο)-Μνημονιακές πολιτικές ΕΣΥ, μέσω τις αποψίλωσής του από τον βασικό πυλώνα που το κρατά ακόμα όρθιο, τους ειδικευόμενους. Είναι ένα ακόμα λιθαράκι για την ενίσχυση του κύματος της ιατρικής μετανάστευσης.
·         Με το μανδύα των αλλαγών στην ιατρική εκπαίδευση επιταχύνεται το κλείσιμο ολόκληρων μονάδων υγείας και κλινικών, η συρρίκνωση οργανικών θέσεων ειδικευόμενων και ειδικών εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών και της υγείας-περίθαλψης του λαού. Κι αυτό είναι συνειδητή και συμπληρωματική πολιτική επιλογή πλάι στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.
·         Η δημιουργία πολλαπλών φίλτρων και εμποδίων στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα άσκησης και απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. Άμεση συνέπεια η δημιουργία μιας θάλασσας από γιατρούς πολλών ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τη γνώση, τη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης και προφανώς τα επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα. Πλάι στους επικουρικούς, ειδικευόμενους και παρατασιακούς, θα προστεθούν τώρα και οι «αποτυχόντες» της ετήσιας αξιολόγησης και των πανελληνίων εξετάσεων.
·         Η παραγωγή ενός φτηνού, ευέλικτου, αναλώσιμου επιστημονικού δυναμικού, με βασικές δεξιότητες και όχι πλήρη εκπαίδευση, με ακόμα περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στην εργασία.
·         Η πιο στενή σύνδεση της ιατρικής εκπαίδευσης με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που θα ξεκινάει από το πρώτο έτος της σχολής και για ολόκληρη την επαγγελματική σταδιοδρομία του γιατρού.
·         H περαιτέρω αποκοπή των συλλογικών οργάνων των ιατρών από τη συμμετοχή στις λήψεις αποφάσεων και ταυτόχρονα η απονομή «υπερεξουσιών» στις επιστημονικές εταιρείες και τα καθηγητικά- μεγαλοδιευθυντικά συμφέροντα που εκφράζουν.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ
·         Γιατί κανένας διάλογος για αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο-έκτρωμα δεν μπορεί να γίνει με μια Κυβέρνηση και ένα Υπουργείο που συνειδητά διαλύουν τη Δημόσια Υγεία σεβόμενοι τις επιταγές του Μνημονίου και των δανειστών.
·         Γιατί η αναγκαία αναδιάρθρωση της ιατρικής εκπαίδευσης επιτάσσει την επαρκή στελέχωση των μονάδων υγείας και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
·         Γιατί η λύση στα υπαρκτά προβλήματα και ελλείψεις της ιατρικής εκπαίδευσης δεν είναι η περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς μας και η μετατροπή μας σε μαθητές λυκείου.
·         Γιατί μόνο μέσα σε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να γίνει ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών.
·         Γιατί κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος. Δεν είχε ποτέ αποτέλεσμα η ατομική διαπραγμάτευση ούτε προβλέπονται ατομικές εξαιρέσεις. Ή όλοι μαζί θα αγωνιστούμε ή όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες.
·         Γιατί δεν μας αξίζει ένα παρόν ανασφάλειας ούτε ένα μέλλον χωρίς επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια.
·         Γιατί οι ¨λαντζιέρηδες του συστήματος¨ έχουν γνώμη, έχουν φωνή και δικαιώματα.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
·         Καλούμε την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη με το συμβολικό τίτλο "Μια μέρα χωρίς ειδικευόμενους" στην οποία οι ειδικευόμενοι, οι επικουρικοί ιατροί, οι επιμελητές και οι διευθυντές που τσεκουρώνονται από το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου και οι φοιτητές ιατρικής, σε νοσοκομεία με πραγματικό προσωπικό ασφαλείας (σαν να ναι Κυριακή χωρίς γενική εφημερία), απεργούν και κλείνουν τα τακτικά- εξωτερικά- απογευματινά ιατρεία και κατεβαίνουν μαζικά στο Υπουργείο Υγείας για μια μαχητική διαδήλωση.
·         Να οργανώσουμε συνελεύσεις ιατρών ανά νοσοκομείο με στόχο την ενημέρωση-συζήτηση και οργάνωση της απεργίας στις 6 Απρίλη, με τον αέρα των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων των νοσοκομείων πανελλαδικά, για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους (επικουρικοί- εργολαβικοί), για αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις και κατάργηση του αντιασφαλιστκού νόμου με πιο πρόσφατη την πετυχημένη απεργία των ιατρών στις 2 Μάρτη.
·         Απαιτούμε κλιμάκωση από την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ για να μην διαλυθούν τα νοσοκομεία, διατρανώνοντας ότι μοναδική λύση για όλα μας τα προβλήματα είναι οι μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας κι όχι τα μνημονιακά τερτίπια του Μάρκου, του Πολάκη και του Ξανθού
·         Συντονιζόμαστε με τους φοιτητικούς συλλόγους ιατρικής, πηγαίνουμε στις συνελεύσεις τους, έρχονται στις δικές μας για να οργανώσουμε κοινό βηματισμό

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ