Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Εξαντλούνται ήδη από τον Οκτώβριο τα κονδύλια του προϋπολογισμού 2017


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εξαντλούνται ήδη από τον Οκτώβριο τα κονδύλια του προϋπολογισμού 2017

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  19-10-17

Επιβεβαιώνεται απόλυτα αυτές τις μέρες η από πέρυσι εκτίμησή μας πως τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων θα εξαντλούνταν το 2017 νωρίτερα από ότι είχαν εξαντληθεί το 2016 (τότε γύρω στις 15 Νοεμβρίου) για τον απλούστατο λόγο πως οι αρχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ήταν για το 2017 ίσοι ή και μειωμένοι σε σχέση με το 2016 ενώ από την άλλη η κίνηση των περιστατικών έχει αυξηθεί.
Έτσι για παράδειγμα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου :
-          Στο Γενικό Αθήνας «Γεννηματάς» το κονδύλι έχει ήδη εξαντληθεί από 15 Σεπτέμβρη
-          Στο Γενικό Νίκαιας – Πειραιά φτάνει με το ζόρι για 15 μέρες ακόμα (ως το τέλος Οκτωβρίου)
-          Στον Ευαγγελισμό επίσης φτάνει μόνο για 15 μέρες ακόμα
-          Στο Αττικό πρακτικά έχει ήδη μηδενιστεί (απομένουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ)
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια σπασμωδική τακτική που είχε ακολουθήσει και πέρσι : αποσιώπηση του θέματος, παρασκηνιακές πιέσεις από τους διοικητές στους γιατρούς να … αναβληθούν για 3 μήνες (!) χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε τα αναγκαία αναλώσιμα να βαρύνουν τον νέο προϋπολογισμό του 2018 και διάφορες διαδικαστικές αλχημείες – ακροβασίες. Φυσικά ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ σε αυτό το περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού για προμήθεια ή ανανέωση κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή για αναγκαίες κτιριακές συντηρήσεις αφού δεν υπάρχει σάλιο ούτε καν για αναλώσιμα … Επίσης αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» της επικοινωνιακής κυβερνητικής προπαγάνδας πως δήθεν αυτές οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών θα καλύπτονταν από τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Αν δε ισχύει η διαρροή πως ο συνολικός προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών για το 2018 θα είναι ακόμα πιο μειωμένος κατά 200 – 300 εκ ευρώ (δηλαδή πως θα είναι μόλις λίγο πάνω από 1 δις) τότε του χρόνου τα κονδύλια θα εξαντληθούν από τέλος Ιουνίου. Πρακτικά δηλαδή η κανονική τακτική πλήρης λειτουργία των νοσοκομείων κάθε χρονιά θα υφίσταται μόνο το πρώτο εξάμηνο άντε οκτάμηνο κάθε ημερολογιακού έτους, ενώ τους τελευταίους μήνες θα πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες επεμβάσεις και γενικά ιατρικές πράξεις. Οι διοικήσεις μόνο αν ζητιανεύουν δωρεές ιδιωτών θα μπορούν να ανανεώνουν και να προμηθεύονται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως ήδη γίνεται κατά κόρον. Στην πράξη λοιπόν φαίνεται σε όλο το μεγαλείο πως η καταστροφική πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων κυριολεκτικά διαλύει ό,τι έχει απομείνει από δημόσια περίθαλψη αν ληφθούν υπόψη και οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήσει την ΓΕΛΟΙΑ τακτική του κουκουλώματος, των παρασκηνιακών εκβιασμών και των διαδικαστικών αλχημειών.

Μόνη λύση είναι η γενναία συμπληρωματική οικονομική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2017 με τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού. Και φυσικά η γενναία αύξηση του αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2018. Το «ματωμένο πλεόνασμα» της οικονομίας  ανήκει στον Ελληνικό λαό και σε αυτόν πρέπει να επιστραφεί.