Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΡΟΥΣΦΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ


ΝΕΑ ΡΟΥΣΦΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  14/12/2017

Είναι τόσο χιλιοειπωμένο που καταντά πλέον περιττολογία πως το θεσμικό πλαίσιο πρόσληψης μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ ήταν «κομμένο και ραμμένο» στην προώθηση της παρασκηνιακής ρουσφετολογίας, ευνοιοκρατίας και αδικίας.
Οι σχετικές πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις αλλαγής της διαδικασίας, κατά την κυβέρνηση φιλοδοξούν (εκτός από την υποτιθέμενη επιτάχυνση που εξαγγέλθηκε) να αντικειμενικοποιήσουν δήθεν τα κριτήρια μοριοδότησης. Γι αυτό πολυδιαφημίστηκε προπαγανδιστικά η άνοδος του ποσοστού μοριοδότησης της προϋπηρεσίας (από 15% σε 50%) καθώς και η κατάργηση του αόριστου κριτηρίου της «εμπειρίας» που οι εκάστοτε εισηγητές και κριτές το ερμήνευαν κατά το δοκούν.
Όμως, φευ … πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε «προς διαβούλευση» η εφαρμοστική υπουργική απόφαση των νομοθετικών αυτών διατάξεων. (http://www.opengov.gr/yyka/?p=2432)
Εκεί αβίαστα διαπιστώνεται πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «αντικειμενικότητας» αποτελούν άλλη μια φορά φούσκα προπαγανδιστικής λαθροχειρίας. Δύο μόνο παραδείγματα μεταξύ πολλών άλλων :
1.      Στο κριτήριο της Προϋπηρεσίας η παραπάνω μοριοδότηση των επικουρικών γιατρών είναι ασήμαντη. Πρακτικά όλοι ασχέτως ή όχι προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι : π.χ. ιδιωτική κλινική ως συνεργάτης (δλδ όλοι πρακτικά οι ειδικευμένοι αρκεί να έχουν κάνει έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος)  συντελεστής μοριοδότησης προϋπηρεσίας 1,25 - έμμισθος σε ιδιωτική κλινική συντελεστής μοριοδότησης προϋπηρεσίας 1,40 – επικουρικός στο ΕΣΥ συντελεστής μοριοδότησης προϋπηρεσίας 1,85 κλπ.
2.     Στο κριτήριο του Εκπαιδευτικού Έργου παρεισφρύει και μάλιστα με πολύ υψηλή μοριοδότηση (120 μόρια) η «Μετεκπαίδευση σε κέντρο του εσωτερικού ή του εξωτερικού» συλλήβδην, αδιάκριτα και ασαφέστατα ως προς ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι το … «μετεκπαιδευτικό κέντρο» τόσο του «εξωτερικού» αλλά πολύ περισσότερο του «εσωτερικού», πώς έχει πιστοποιηθεί το «μετεκπαιδευτικό κέντρο» ως τέτοιο και πώς ακριβώς πιστοποιείται η «μετεκπαίδευση» σε αυτό. Η διατύπωση αυτή στον πίνακα ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ για ρουσφετολογία και ευνοιοκρατία μέσω ΚΕΣΥ και γνωστών κυκλωμάτων.
Συμπερασματικά, οι επικουρικοί γιατροί απλούστατα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως τα «παιδιά της λάντζας» και «ενός κατώτερου θεού» που τα θέλουμε για να μας κάνουν τις δουλειές, όμως όσον αφορά τις (όποιες …) μόνιμες θέσεις θα τα πετάμε στον σκουπιδοτενεκέ για να πάρουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ παιδιά.

Τι έχεις Γιάννη – τι είχα πάντα …