Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Επίσχεση Εργασίας των Γιατρών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από 26/7/18 - Κίνδυνος αναστολής αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών σε όλη την χώρα



Επίσχεση Εργασίας των Γιατρών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από 26/7/18
Κίνδυνος αναστολής αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών σε όλη την χώρα

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή - Δήλωση από εκπροσώπους στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Από τον Δεκέμβριο 2017 προειδοποιούμε τους υπουργούς Υγείας πως οι καταστροφικές διατάξεις περί «ωραρίου γιατρών» του ν. 4498/17 που είχαν ψηφιστεί στην βουλή στις 9/11/17 από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ εκτός των άλλων θα προκαλούσαν και προβλήματα στην αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών. Επιμένουμε στην κατάργηση των διατάξεων αυτών (και όχι απλά στην αναστολή εφαρμογής τους που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του δικού της νόμου) και στην υλοποίηση του από ετών αιτήματος της ΟΕΝΓΕ για πραγματικό 48ωρο (πενθήμερο – 6 ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο και μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία). Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας πως πιθανά επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αρνούνταν την έγκριση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών επικαλούμενοι τον νέο νόμο και έλεγε πως «κινδυνολογούμε».
Όμως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018 το θέμα όντως προέκυψε από κάποιους Επιτρόπους και μάλιστα τότε ο κομματικός μηχανισμός υγείας του κυβερνώντος κόμματος (Μέτωπο – ygeianet) είχε σπεύσει να «υιοθετήσει υπό την προστασία του» τους Επιτρόπους αυτούς και να εξαπολύσει ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στους γιατρούς που είχαν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Τελικά τότε χάρις στην αποφασιστική στάση των αγωνιζόμενων γιατρών (κυρίως του νοσοκομείου Νίκαιας) που φυσικά αγνόησαν τόσο τα υβρεολόγια όσο και τα «καλοπιάσματα» και επέμειναν στην εξαγγελία επίσχεσης εργασίας, το πρόβλημα διευθετήθηκε και οι εφημερίες αποπληρώθηκαν.
Τώρα ξαναπροκύπτει ακριβώς το ίδιο θέμα από την Επίτροπο που έχει στην ευθύνη της το «Αγλαΐα Κυριακού» η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών μηνών Απριλίου και Μαΐου 2018 επικαλούμενη τον ν. 4498/17 περί «ωραρίου» αλλά παρέπεμψε το θέμα σε Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο συνεδρίασε στις 10/7/2018 και αναμένεται η έκδοση της απόφασής του. Είναι σαφές πως αν η απόφαση αυτή είναι αρνητική, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναστολής της αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας.
Οι γιατροί του «Αγλαΐα» με μαζική γενική συνέλευση αποφάσισαν σήμερα 18/7 την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης με την μορφή της επίσχεσης εργασίας από 26/7/18 αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων.
Είναι σαφές πως την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στον Ιούλιο την έχουν οι υπουργοί Υγείας που αρνούνται την κατάργηση των διατάξεων αυτών, διατάξεις οι οποίες είναι τόσο καταστροφικές ώστε οι ίδιοι αμέσως μετά την ψήφιση στην βουλή είχαν εξαγγείλει την αναστολή εφαρμογής τους και που από το 2016 επίμονα αρνούνται το αίτημα της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών για κλαδική συμφωνία που θα καθιερώνει πραγματικό 48ωρο (πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο – 5θήμερο – 30ωρο και μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία). Ένα αίτημα που είναι πάγιο την τελευταία δεκαετία και που το ασπαζόταν και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ως τότε μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ μέχρι το 2012 που εκλέχτηκε βουλευτής.
Επίσης είναι σαφές πως ευθύνη έχουν και αυτοί οι Επίτροποι του ΕΣ που «ψειρίζουν την μαϊμού» και αρνούνται την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών μήνες μετά την αναμφισβήτητη εκτέλεσή τους λες και φταίνε οι γιατροί που η κυβέρνηση έφερε τον νόμο ή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής του ίδιου του δικού της νόμου.
Οι υπουργοί Υγείας είναι πλήρως ενήμεροι για το θέμα από την Δευτέρα 16/7 όταν έγινε συνάντηση του κ. Ξανθού με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ στα πλαίσια απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών και σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία.
Οφείλουν άμεσα να το λύσουν και να αφήσουν τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους/στις συναδέλφους του «Αγλαΐα Κυριακού». Τονίζουμε πως η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τα προβλήματα που πιθανά προκύψουν στην δημόσια παιδιατρική περίθαλψη τις επόμενες μέρες και όχι οι γιατροί.
Καλούμε όλους/όλες τους/τις νοσοκομειακούς γιατρούς να δείξουν παρόμοια αγωνιστική στάση αξιοπρέπειας.

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Πάνος Παπανικολάου
Δέσποινα Τοσονίδου