Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 5/10/2018


Δήλωση από Πάνο Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ,
εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή,   7/10/2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  5/10/2018

Επειδή πολλοί/ές συνάδελφοι ρωτούν από προχθές και μέχρι να κυκλοφορήσει αναλυτική ανακοίνωση από την ΟΕΝΓΕ, αναφέρω επιγραμματικά και χωρίς σχόλια :
1.      Η εκδίκαση της τριτανακοπής που έχει υποβάλλει η ΟΕΝΓΕ στο ΣτΕ διεξήχθη κανονικά την Παρασκευή 5/10.  Θα ενημερωθούμε μόλις εκδοθεί η απόφαση. Δίνεται περιθώριο ως τέλος του μηνός να υπογράψουν το σχετικό πληρεξούσιο και οι συνάδελφοι που πιθανά απουσίαζαν όταν επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία τους οι αρμόδιοι συμβολαιογράφοι. Στην διαδικασία παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών διά της νομικού συμβούλου του αντίστοιχου υπουργείου και ζήτησε να ΜΗΝ γίνει δεκτή η τριτανακοπή, δηλαδή να ΜΗΝ πάρουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί για το διάστημα 1/1/2012 – 26/2/2018.
2.      Στην συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Υγείας το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο υπουργός έδωσε (μεταξύ άλλων) τις ακόλουθες απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν από εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων :
Α. Για την παρέμβαση της νομικής εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών στην δίκη είπε πως οι νομικοί σύμβουλοι των υπουργών δεν ελέγχονται από τους υπουργούς και δεν υπακούν στις εντολές τους. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς υφίσταται.
Β. Για τα μισθολογικά είπε πως στην ρύθμιση επιστροφής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 1/1/12 και εντεύθεν, θα περιληφθούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τα χρήματα θα δοθούν εντός του 2018. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις βαθμίδες (ειδικευόμενους, επικουρικούς, μόνιμους ειδικευμένους) που εργάστηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος των οφειλομένων θα δοθεί, ούτε το συνολικό ποσό. Πιθανά θα έχουμε νεότερα μετά από 15 μέρες αφού πρώτα γίνουν σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ υπ. Υγείας – υπ. Οικ. Αν και θα δοθούν (τα όποια) αναδρομικά, αναπροσαρμογή μισθών με άρση της περικοπής του 2012 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ σε κανένα ειδικό μισθολόγιο τουλάχιστον επί του παρόντος, γιατί (κατά τον υπουργό) κυβερνητική προτεραιότητα τώρα είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού και η μη εφαρμογή της νέας περικοπής στις συντάξεις.
Γ. Για προβλήματα στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών λόγω επίκλησης από Επιτρόπους (παρέδρους) του ΕΣ των νέων διατάξεων περί ωραρίου 11/2017 (που δεν εφαρμόζονται με εντολή της ίδιας της κυβέρνησης και με τις οποίες ήμασταν ως ΟΕΝΓΕ και Ενώσεις κατηγορηματικά αντίθετοι), ο υπουργός είπε πως όντως το αρμόδιο ελεγκτικό κλιμάκιο πρόσφατα έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αιτίαση της Επιτρόπου που με αυτήν την αιτιολογία δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής εφημεριών του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η κυβερνητική πλευρά (διοικήσεις) έχει προσφύγει στο ανώτερο όργανο του ΕΣ (Ι’ Τμήμα) το οποίο θα επιληφθεί σχετικά στις 9/10. Αν η απόφαση είναι θετική τότε ο υπουργός εκτιμά πως το πρόβλημα θα λυθεί πανελλαδικά. Αν όχι, τότε το υπ. Υγείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση (δεν είπε τι είδους ρύθμιση). Θα ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε και οι απλήρωτες εφημερίες ΚΥ στην Αττική να περιληφθούν στην ίδια (προσωρινή) ρύθμιση που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο για το «Αγλαΐα Κυριακού». Ο υπουργός είπε πως αποδέχεται ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υπογράφει «συναίνεση» πως δήθεν με δική του συγκατάθεση υπερεργάστηκε πάνω από 48ώρες εβδομαδιαίως κλπ [άρα από αύριο Δευτέρα οι Ενώσεις πρέπει να παρέμβουν άμεσα πάλι αποφασιστικά σε όσες διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ εξακολουθούν αυτήν την απαράδεκτη πρακτική].
Δ. Για επικουρικούς ειδικευμένους γιατρούς : ο υπουργός δήλωσε επίσημα και ξεκάθαρα (για πρώτη φορά) πως ΔΕΝ πρόκειται να ξαναδοθεί παράταση θητείας με νομοθετική ρύθμιση (γι’ αυτούς που είχαν διοριστεί πριν το 2016 και έχουν παράταση ως 31/12/2018, περίπου 400 – 450 αλλά και γι’ αυτούς που είχαν διοριστεί το 2016 με ΕΣΠΑ και από τον 3/2018 έχουν πάρει παράταση ως 31/1/2019, περίπου 650). Άρα για κάθε επικουρικό που υπηρετεί σήμερα, ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να εργάζεται είναι να έχει ξαναζητηθεί από το νοσοκομείο η ίδια θέση και να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ ώστε να ξαναδιοριστεί ο ίδιος.
Ε. Για μόνιμες προσλήψεις ο υπουργός είπε πως με την εφαρμογή του «1 προς 1» (μία μόνιμη πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) από 1/1/2019, σε όλο το 2019 θα γίνουν συνολικά στο δημόσιο 8000 μόνιμες προσλήψεις. Στις αρχές του 2019 θα μάθουμε την κατανομή τους και πόσες από αυτές θα είναι για το ΕΣΥ.
Στ. Για θέματα με γιατρούς ΕΣΥ που ορίζονται ελεγκτές ΕΟΠΥΥ ο υπουργός δήλωσε ότι αποδέχεται πως αυτό το καθεστώς πρέπει να λήξει.
Ζ. Έγινε συζήτηση και για άλλα γενικά και τοπικά θέματα.

Όπως ανέφερα αρχικά, θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από την ΟΕΝΓΕ με περισσότερες λεπτομέρειες και με εκτιμήσεις.

Συναδελφικά,
Πάνος Παπανικολάου