Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

KEN – DRGs : Ο ΣΥΡΙΖΑ σέντραρε, η ΝΔ σκοράρει



KEN  –  DRGs  :  Ο ΣΥΡΙΖΑ σέντραρε, η ΝΔ σκοράρει
Προ των πυλών η πλήρης ιδιωτικοποίηση κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης – προσπάθεια ενοχοποίησης των γιατρών για τις «χρεώσεις»
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 22/5/20

Πριν καλά καλά κοπάσουν τα χειροκροτήματα της συζύγου του πρωθυπουργού από τα μπαλκόνια, σε πολλά νοσοκομεία οι διοικητές αρχίζουν να ξαναπιέζουν τους γιατρούς να χρεώνουν με το εξιτήριο στους ασθενείς τεράστια χρηματικά ποσά νοσηλίων με βάση το νέο σύστημα ΚΕΝ – DRGs που θεσμοθετήθηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτά τα νέα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια» (DRGs) ; Είναι ένα λογιστικό σύστημα κωδικοποίησης της κοστολόγησης σε χρήμα των ιατρικών πράξεων. Η σχετική υποχρέωση συμμόρφωσης των δημόσιων νοσοκομείων προκύπτει από νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, ΦΕΚ 4898 τ. Β΄, 1-11-2018, υπουργική απόφαση Πολάκη - Χουλιαράκη). Και γιατί χρειάζεται η ακριβής κοστολόγηση κάθε ιατρικής πράξης, δηλαδή της ίδιας της ιατρικής εργασίας (τα ιατρικά υλικά και τα φάρμακα ανέκαθεν χρεώνονταν εδώ και πολλές δεκαετίες) σε ένα δημόσιο σύστημα περίθαλψης στο οποίο οι γιατροί είναι δημόσιοι λειτουργοί μισθοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό με ειδικό μισθολόγιο ; Η σχετική ρητορική των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης, είναι ακριβώς η ίδια : η κοστολόγηση της ιατρικής εργασίας (την οποία μάλιστα πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία που προαναφέρθηκε να την κάνουν οι ίδιοι οι γιατροί, δηλαδή οι ίδιοι οι γιατροί να … «πιστώνουν» στον ασθενή τον κατάλληλο κωδικό χρέωσης) χρειάζεται δήθεν ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να χρηματοδοτούνται «γενναία» από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε η λογική του τρέχοντος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και των προηγούμενων αντίστοιχων νομοθετημάτων είναι ακριβώς αυτή : ο ΕΟΠΥΥ τελείως «ουδέτερα» αντιμετωπίζει ως «ισότιμους παρόχους» τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές. Γι’ αυτό υποτίθεται πως με ενιαίο τρόπο θα «αποζημιώνει» τα νοσήλια για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του οι οποίοι πρακτικά είναι όλος ο πληθυσμός της χώρας με εξαίρεση τους ανασφάλιστους και ελάχιστα εναπομείναντα «αυτόνομα» ασφαλιστικά ταμεία. Αυτός είναι ένας από τους ιδεολογικοπολιτικούς άξονες που συνέχει τα μνημόνια επί όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΓΑΠ, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη).
Εκκωφαντικά αποδεικνύεται όμως πως ακόμα και αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο («αυτοχρηματοδοτούμενος ο ΕΟΠΥΥ, αυτοχρηματοδοτούμενα επιχειρηματικοποιημένα νοσοκομεία, ισότιμη αντιμετώπιση από τον ΕΟΠΥΥ των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών» κλπ) δεν είναι παρά μια προπαγανδιστική μπαρούφα.  Γιατί ; Μα απλούστατα γιατί κάθε 2 – 3 χρόνια στα μουλωχτά έρχεται μια νομοθετική ρύθμιση που απλούστατα ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ τα συσσωρευμένα («στα χαρτιά») χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία έχουν προκύψει λόγω της νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η τελευταία τέτοια ρύθμιση έγινε μόλις πριν λίγους μήνες (ΥΑ Β2.α/ Γ.Π. οικ. 88565/24-12-2019). Αφορούσε χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία για την τριετία 2015 – 2017. Ξέρετε τι ποσό διαγράφτηκε με «μονοκονδυλιά» ; Κρατηθείτε : 3,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ! Δηλαδή χωρίς να έχουν εφαρμοστεί τα νέα αυτά ΚΕΝ – DRGs, ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε να πληρώσει σχεδόν ούτε … «σάλιο» και το κράτος (για 3η συνεχόμενη φορά τα τελευταία 7 χρόνια) διέγραψε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Αν υποθετικά το σύστημα χρέωσης ΚΕΝ – DRGs είχε ήδη εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015, τα χρέη αυτής της τριετίας 2015 – 2017 φυσικά δεν θα ήταν μόνο 3,5 δις αλλά υπερπολλαπλάσια. Αφού λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ αποδεδειγμένα (για λόγους … ταμειακής ουσίας και όχι διαδικασίας) ΔΕΝ μπορεί να χρηματοδοτήσει τα δημόσια νοσοκομεία και με το ζόρι καταφέρνει ίσα ίσα να καλύπτει ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης και ένα μέρος της δαπάνης των εξωτερικών διαγνωστικών εξετάσεων (το υπόλοιπο μέρος, την λεγόμενη «συμμετοχή», την πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του), τότε τι τα θέλουμε τα ΚΕΝ – DRGs στα δημόσια νοσοκομεία ;
Απλούστατα : το σύστημα ΚΕΝ – DRGs είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επέλαση των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ασφαλιστικών εταιρειών στην δημόσια περίθαλψη. Το Σύστημα Κωδικών Κοστολόγησης Ιατρικής Εργασίας ΚΕΝ – DRGs δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σύγχρονη διεθνής καπιταλιστική «γλώσσα» κοστολόγησης ιατρικών πράξεων και ιατρικής εργασίας ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητοι καπιταλιστικοί «κανόνες του παιχνιδιού» σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα που θα συναλάσσεται με τις μονάδες περίθαλψης με όρους ιδιωτικής οικονομίας κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Άρα ακόμα και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο «επιχειρηματικοποιημένη οικονομική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να συναλλάσσονται με τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχοι ισότιμοι με τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές» είναι ουσιαστικά ένας fake «φερετζές» γιατί ακόμα και το μοντέλο αυτό είναι πολύ … light για τις πραγματικές σημερινές επιδιώξεις του συστήματος. Προ των πυλών δεν είναι απλά η «επιχειρηματικοποίηση» αλλά η ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ τόσο της ασφάλισης όσο και της περίθαλψης. Αυτό ακριβώς προετοίμαζαν τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ακριβώς σπεύδει να υλοποιήσει τώρα η ΝΔ.
Ακόμα χειρότερα, αυτή η αισχρή υπουργική απόφαση (ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ 2018, υπογραφές Πολάκη – Χουλιαράκη) το … «θλιβερό καθήκον» αυτών των υπέρογκων χρεώσεων νοσηλίων στους ασθενείς το «αναθέτει» ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ! ) των δημόσιων νοσοκομείων και όχι στους αρμόδιους των οικονομικών υπηρεσιών. Έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ (που ήδη έχουν καταστεί υπόλογοι για υπέρογκα ποσά αστικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί σε δημόσια νοσοκομεία για ιατρικές επιπλοκές με βάση την επίσης αισχρή εγκύκλιο του ίδιου του κ. Χουλιαράκη) τώρα καθίστανται υπόλογοι και έναντι του ΕΟΠΥΥ. Λόγω των ατελειών του συγκεκριμένου συστήματος κωδικοποίησης ΚΕΝ – DRGs, οι γιατροί θα αναγκάζονται να ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ και να ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝ. Π.χ. ασθενής που παραμένει νοσηλευόμενος λόγω καθυστερήσεων στην θεραπεία οφειλόμενων στις γνωστές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών ή ασθενής που παραμένει νοσηλευόμενος επειδή απλούστατα δεν έχει πού να πάει : ας πούμε το καθημερινό φαινόμενο παράτασης επί μακρόν νοσηλείας σοβαρά τραυματιών και άλλων ασθενών γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν επαρκή σε αριθμό δημόσια κέντρα αποκατάστασης και νοσηλείας χρονίως πασχόντων. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν ο γιατρός θα αναγκάζεται (σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύστημα κωδικοποίησης) να δηλώνει … «καταστροφικές επιπλοκές» προκειμένου να δικαιολογεί την παράταση της νοσηλείας. Αυτή η αναγκαστική διαρκής ψευδολογία και πλαστογραφία αυτονόητα καθιστά τους γιατρούς ΔΙΠΛΑ υπόλογους : τόσο έναντι του ασθενούς (αφού ο γιατρός θα δηλώνει ακόμα και ανύπαρκτες … «καταστροφικές επιπλοκές» σε κάθε παρατεταμένη νοσηλεία) όσο και έναντι του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει διάφορα ευτράπελα με διώξεις γιατρών του ΕΣΥ μετά από «ελέγχους» των επιθεωρητών ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) ή του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΠ) επειδή οι γιατροί είχαν συνταγογραφήσει … δυο φυσικοθεραπείες ή ένα επίθεμα έλκους. Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα αφού από την μία μιλάμε για υπέρογκα χρηματικά ποσά νοσηλίων και από την άλλη για αναγκαστική ψευδολογία και πλαστογραφία διαρκείας στην οποία υποχρεωτικά οδηγούν οι ατέλειες και τα λάθη του συγκεκριμένου συστήματος κωδικοποίησης. Άρα εκτός από τις αστικές αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές, η γνωστή εγκύκλιος Χουλιαράκη πιθανά να καταλογίζει στους γιατρούς ΚΑΙ τις χρεώσεις νοσηλίων ΕΟΠΥΥ αν η (όποια) διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στο μέλλον επαναλάβει τα γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια «ασχολούμαστε με τα χλωρά για να μην κάψουμε τα ξερά» : δηλαδή να στραφεί ενάντια σε γιατρούς ΕΣΥ ενώ θα ξέρει πως δεν θα έχουν φταίξει σε τίποτα για να αφήσει στο απυρόβλητο διάφορες ατασθαλίες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Του ίδιου κ. Χουλιαράκη που μαζί με τον κ. Πολάκη είχε συνυπογράψει τον απαράδεκτο αυτόν «ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ» 1/11/2018 … ομορφιές …
Για όλους τους παραπάνω λόγους :
-        Ο απαράδεκτος αυτός «ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ» πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΚΥ και το ΕΚΑΒ.
-        Στα δημόσια νοσοκομεία ΔΕΝ πρέπει να χρεώνονται οι ιατρικές πράξεις : οι γιατροί του ΕΣΥ είναι Ειδικοί Δημόσιοι Λειτουργοί μισθοδοτούμενοι με Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο. Τα υλικά, τα φάρμακα κλπ καθώς και οι μέρες νοσηλείας σε κοινή πτέρυγα ή ειδική μονάδα ούτως ή άλλως χρεώνονται στον ασφαλιστικό φορέα εδώ και πολλές δεκαετίες με άλλες διαδικασίες.
-        Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές χρεώσεις νοσηλίων, εξετάστρων κλπ είναι αρμοδιότητα των οικονομικών υπευθύνων των νοσοκομείων ΚΑΙ ΟΧΙ των γιατρών ή των λοιπών υγειονομικών.
-        Οι γιατροί πρέπει ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να υπογράφουν χρεώσεις μέχρι η πολιτεία να αποφασίσει να καταργήσει αυτό το αίσχος που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσπαθεί να υλοποιήσει η ΝΔ.