Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Προσλήψεις ΔΕΝ έγιναν, πάλι μετακινήσεις αναισθησιολόγων στα νησιά

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 19/06/2021

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ξεφτιλίζουν πάλι στην πράξη τα ίδια τους τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί δήθεν «ενίσχυσης του ΕΣΥ» και περί δήθεν «χιλιάδων προσλήψεων». Για ένα ακόμα καλοκαίρι η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ετοιμάζεται για αναγκαστικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία της Αττικής προς τα νησιά δημιουργώντας τραγικά κενά στην Αττική για να καλύψει κάποια κενά στα νησιά καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους λόγω  τουριστικής περιόδου. Επαναλαμβάνεται δηλαδή για πολλοστή φορά το ίδιο κακοπαιγμένο θέατρο εντυπώσεων που είχαμε και με προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω της συνεχιζόμενης απροθυμίας να προσλάβουν μόνιμους επιμελητές αναισθησιολόγους (και γενικά μόνιμους επιμελητές οποιασδήποτε ειδικότητας). Ιδαίτερα όσον αφορά την αναισθησιολογία συνεχίζουν να την μεταχειρίζονται ως περιοδεύοντα θίασο και οδηγούν τους/τις υπηρετούντες/ούσες αναισθησιολόγους σε υπερεξόντωση και σε παραίτηση. Επίσης αδιαφορούν τελείως και για την ουσία, δηλαδή για την ασφάλεια των ασθενών, αφού ξέρουν πολύ καλά πως κάποιο βαρύ περιστατικό είτε από την Ικαρία ή από την Νάξο ή από οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου, αναγκαστικά στην Αττική θα διακομισθεί για αντιμετώπιση όπου δεν θα υπάρχουν αναισθησιολόγοι για να συμβάλλουν σε αυτήν την αντιμετώπιση. Και όλα αυτά ενώ οι αρμόδιοι επίσης ξέρουν πολύ καλά τόσο τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού όσο και την τραγική υπερκόπωση των αναισθησιολόγων κατά την πανδημία λόγω διασωληνώσεων, διακομιδών κλπ.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Όφειλαν από τον Μάρτιο του 2020 να έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη σε θέσεις μόνιμων επιμελητών όλων των γιατρών που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση καθώς και στο αίτημα για μονιμοποίηση σε θέση επιμελητών των επικουρικών ειδικευμένων γιατρών (και τα δύο με ΠΝΠ κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων λόγω πανδημίας) δηλαδή με την ίδια διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σωρεία αντιλαϊκών και άσχετων με την πανδημία διατάξεων χρησιμοποιώντας την πανδημία ως πρόσχημα. Με άλλα λόγια είχαμε εξ αρχής ζητήσει να κάνουν αυτό που αναγκάστηκαν να κάνουν με καθυστέρηση έστω και εν μέρει από τον Νοέμβριο του 2020 όσον αφορά τις ΜΕΘ αλλά ακόμα αρνούνται πεισματικά να το κάνουν για τα αναισθησιολογικά και τα λοιπά τμήματα του ΕΣΥ. Επίσης τόσο οι σημερινοί όσο και οι προκάτοχοί τους όφειλαν να έχουν θεσμοθετήσει τα κίνητρα που ζητάμε ήδη από το 2016 για την αναισθησιολογία κρούοντας από τότε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ειδικότητας. Όμως αντί γι’ αυτό συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια να μεταχειρίζονται τους αναισθησιολόγους (αλλά και όλους τους γιατρούς συνολικά) ως αναλώσιμα σκουπίδια.

Απαιτούμε έστω και τώρα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και των νησιών όσο και όλης της χώρας σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και να σταματήσει επιτέλους το τσίρκο των αναγκαστικών μετακινήσεων.