Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ τον αυταρχισμό και τις παρανομίες ενάντια στους γιατρούς

 


Σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ τον αυταρχισμό και τις παρανομίες ενάντια στους γιατρούς

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 24/10/21

Πυκνώνουν τα φαινόμενα εξαναγκασμού σε υπερεργασία, αυταρχισμού και άλλων παρανομιών από διοικητές νοσοκομείων ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Κάποιοι διοικητές κάνουν πως τάχα ΔΕΝ κατανοούν πως «4 ενεργές εφημερίες + 2 εφημερίες ετοιμότητας» ή «5 ενεργές εφημερίες + 2 εφημερίες ετοιμότητας» (ανάλογα με την ζώνη εφημέρευσης στην οποία ανήκει το νοσοκομείο) σημαίνει αυτό ακριβώς που προβλέπει ο νόμος και το μεταφράζουν σε 6 ή 7 ΕΝΕΡΓΕΣ εφημερίες. Επίσης επιμένουν με κουτοπόνηρο τρόπο να εμπλέκουν τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (που ουδόλως εμπλέκεται σύμφωνα με την νομοθεσία) στον εξαναγκασμό των γιατρών να υπερεφημερεύουν  ώστε να ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως αυτός/ή που δίνει την εντολή υπερεφημέρευσης είναι ο/η διοικητής/τρια αλλά τάχα είναι … ο/η Διευθυντής/ρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Όλες αυτές οι αλχημείες φυσικά πηγάζουν από τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και από την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις. Επίσης από την ευθυνοφοβία των διοικητών που δεν θέλουν να φαίνεται το προφανές, δηλαδή πως ΟΙ ΙΔΙΟΙ παρανομούν για να κουκουλώσουν αυτές τις ελλείψεις. Εκτός από τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση και εργασιακή υπερεξόντωση υπάρχει σαφέστατα και θέμα ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ υπερεργασίας καθώς οι πέρα από το πλαφόν εφημερίες πέφτουν στον «κουβά» των πρόσθετων και είτε δεν πληρώνονται ποτέ ή πληρώνονται με περικοπές και με πολύμηνη καθυστέρηση.

Τις τελευταίες μέρες το «φαινόμενο» αυτό παρατηρείται πλέον και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εκτός από μια σειρά νοσοκομεία της περιφέρειας (π.χ. το νοσοκομείο Δράμας) όπου υπάρχει εδώ και καιρό.

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προειδοποιούμε πως οι παρανομίες, οι αυταρχισμοί και οι κουτοπονηριές ΔΕΝ θα περάσουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα τις στείλουν στα σκουπίδια. Θα αποκρούσουν τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση και εργασιακή υπερεξόντωση που είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις αναγκαίες προσλήψεις.

Καλούμε όσους/ες κατέχουν θέσεις ευθύνης (επιστημονικούς υπεύθυνους τμημάτων, προέδρους επιστημονικών συμβουλίων, διευθυντές τομέων, διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών) να μην δέχονται «να βγάζουν τις διοικήσεις από την δύσκολη θέση» και να μην εμπλέκονται σε παράνομες εντολές για υπερεφημέρευση. Ιδιαίτερα δε τονίζουμε πως διευθυντές τομέων και διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών ουδόλως εμπλέκονται γενικά με το πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με την νομοθεσία.

Καλούμε όλους τους γιατρούς να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ αναγκαστικές εντολές και εκβιασμούς για υπερεφημέρευση και να κοινοποιούν αμέσως τέτοιες ενέργειες.