Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Κυβερνητική συνεχιζόμενη σκοπούμενη κακοδιοίκηση σε βάρος του νοσοκομείου Νίκαιας


 

Κυβερνητική συνεχιζόμενη σκοπούμενη κακοδιοίκηση σε βάρος του νοσοκομείου Νίκαιας

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών (ΑΡΣΥ) ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά

23/10/22

Τον Νοέμβριο 2019 επί υπουργίας των κκ Κικίλια – Κοντοζαμάνη κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας έγιναν αρχαιρεσίες για εκλογή αιρετών εκπροσώπων των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων στο Συμβούλιο Διοίκησης του (ενιαίου διοικητικά) νοσοκομείου Νίκαιας – Δ. Αττικής. Όμως με ευθύνη της κυβέρνησης το ΔΣ ουδέποτε συγκροτήθηκε.

Τον Σεπτέμβριο 2022 επί υπουργίας των κκ Πλεύρη – Γκάγκα (αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το ΔΣ επιτέλους θα συγκροτηθεί και αφού είχε διοριστεί αναπληρωτής διοικητής) κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας ξαναέγιναν αρχαιρεσίες για εκλογή αιρετών, στις 23/9/22 συγκεκριμένα.

Όμως ως σήμερα έναν ολόκληρο μήνα μετά, το ΔΣ δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και μάλιστα λέγεται πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσει ακόμα ένας μήνας τουλάχιστον (δηλαδή καλά Χριστούγεννα και αν …).

Με δεδομένο το υπάρχον πλέγμα νομοθεσίας και κρατικής γραφειοκρατίας αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δημιουργεί τεράστια διοικητικά προβλήματα στο νοσοκομείο – το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας που έχει αφεθεί 3 ολόκληρα χρόνια χωρίς Συμβούλιο Διοίκησης. Το νοσοκομείο λειτουργεί διοικητικά υπό συνεχές καθεστώς έκτακτων και επειγόντων συνθηκών, δηλαδή ως «εφημεράδικο». Δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου. Δεν μπορούν να δρομολογηθούν έργα για τα οποία υποτίθεται πως υπάρχουν εξασφαλισμένα τα κονδύλια όπως η ανακατασκευή του 1ου ορόφου κεντρικού κτιρίου (Παθολογικές κλινικές – Πνευμονολογική – Ενδοκρινολογικό) και ο ευπρεπισμός των εξωτερικών προαύλιων χώρων. Δεν μπορούν να δρομολογηθούν κρίσιμες προμήθειες ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Δεν μπορεί να προωθηθεί η διόρθωση του υπάρχοντος οργανογράμματος 2012 που μας ταλαιπωρεί 10 ολόκληρα χρόνια. Και πολλά άλλα.

Καμία άλλη εξήγηση γι’ αυτήν την σκανδαλωδώς παρατεινόμενη σκοπούμενη σε βάρος του νοσοκομείου κακοδιοίκηση δεν υπάρχει πλέον από την αυτονόητη : κάποιοι αρμόδιοι ΜΕΣΑ στο υπουργείο Υγείας είναι «πιασμένοι» από κυκλώματα ιδιωτικών συμφερόντων που βυσσοδομούν σε βάρος του νοσοκομείου γιατί «τους χαλάει την πιάτσα». Θέμα πλειοψηφίας – μειοψηφίας φυσικά ΔΕΝ υπάρχει, στα Συμβούλια Διοίκησης των νοσοκομείων η εκάστοτε κυβέρνηση έχει πάντα την πλειοψηφία εξ ορισμού από την κατά τον νόμο σύνθεση. Απλά προφανώς ιδιώτες κλινικάρχες αλλά και μεγαλοΚαθηγηταί της ευρύτερης περιοχής βλέπουν με ζηλόφθονο και «ανταγωνιστικό» μάτι το τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο του νοσοκομείου κι έχουν ξαμολήσει λυτούς και δεμένους (για την ακρίβεια … «δεμένους») ΜΕΣΑ στον κυβερνητικό μηχανισμό ώστε να υπονομεύσουν αυτό το έργο.

Κύριε Πλεύρη και κυρία Γκάγκα, αν δεν συγκροτήσετε ΑΜΕΣΑ το Συμβούλιο Διοίκησης του (ενιαίου) ΓΝ Νίκαιας – Δ. Αττικής οι ευθύνες ΔΕΝ θα είναι μόνο πολιτικές.