Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ψυχική Υγεία : Επαίσχυντο νομοσχέδιο, απαράδεκτες εγύκλιοι και αποφάσεις σε βάρος ασθενών και γιατρών με ευθύνη Βαρτζόπουλου

 


Ψυχική Υγεία : Επαίσχυντο νομοσχέδιο, απαράδεκτες εγύκλιοι και αποφάσεις σε βάρος ασθενών και γιατρών με ευθύνη Βαρτζόπουλου

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 6/2/24

Την κατάθεση του επαίσχυντου νομοσχεδίου για την διάλυση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης που πιθανολογείται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας πλαισιώνει η δημοσίευση δυο αποφάσεων που έρχονται να αποδυναμώσουν και να αποδιοργανώσουν τα Ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων ως εξής :

1)      Η Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικότητας Ψυχιατρικής στις 13/10/2023 εξέδωσε μέσω του προέδρου της Φουντουλάκη έγγραφο με το οποίο ανακοινώνει ότι για την τοποθέτηση των ειδικευομένων ψυχιατρικής πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται αυτά που προβλέπονται σε προηγούμενα ΦΕΚ του 2018 και 2019. Να προηγούνται δηλαδή τα εξάμηνα της Παθολογίας και της Νευρολογίας πριν ο ειδικευόμενος ξεκινήσει με την Ψυχιατρική. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία μένουν ΧΩΡΙΣ ειδικευόμενους Ψυχιατρικής από εδώ και στο εξής. Ταυτόχρονα εννοείται ότι έτσι δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς πάρα πολλοί ειδικευόμενοι που έχουν ξεκινήσει με Ψυχιατρική μένουν μετέωροι με ανοιχτό το σενάριο ακόμα και να μην τους αναγνωριστεί μέρος του χρόνου ειδικότητας!

2)      Στις 1/2/2024 ο υφ. Υγείας Βαρτζόπουλος εξέδωσε εγκύκλιο η οποία προβλέπει, για τα περιστατικά που προσέρχονται στα νοσοκομεία με τη συνοδεία αστυνομίας, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία προς ψυχιατρική εκτίμηση για ακούσια νοσηλεία ή μη, ότι οι αστυνομικοί αποδεσμεύονται με την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας από τον εφημερεύων ψυχίατρο καθώς και ότι το έργο της μετακίνησης του πάσχοντος εντός ή εκτός νοσηλευτικής μονάδας βαραίνει την ίδια. Στα πλαίσια λοιπόν της «προσήκουσας χρήσης του αστυνομικού προσωπικού» οι αστυνομικοί πλέον θα μπορούν να «ξεφορτώνονται» τον πάσχοντα ενώ το αποδεκατισμένο προσωπικό τμημάτων ΤΕΠ και Ψυχιατρικών Κλινικών, ο ίδιος ο πάσχων και οι άλλοι ασθενείς μένουν έκθετοι σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Τα περί «διαφύλαξης των δικαιωμάτων των προσαγόμενων» όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο τα ακούμε βερεσέ καθώς η ιδανική συνθήκη της μη εμπλοκής της αστυνομίας σε ακούσια περιστατικά είναι ακόμα «όνειρο θερινής νυκτός» καθώς απαιτεί άλλα επίπεδα ενίσχυσης υποδομών και προσωπικού την στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά !. Χθες 5/2/24 η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ομόφωνη καταγγελία απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου.

Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση στο χώρο της ψυχικής υγείας προχωράει με αυξανόμενους ρυθμούς με το γνωστό μοντέλο πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων υποχρηματοδότηση – διάλυση - ιδιωτικοποίηση.

Απαιτούμε:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ-ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

 

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή