Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση Συντονιστικού Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά 13-10-2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

Συνάντηση Δευτέρας 13 Οκτωβρίου 2008

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνελεύσεων από τα νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο, Αττικόν, Παίδων Πεντέλης, ΣΝ 401, και γιατροί από 6 ακόμη νοσοκομεία. Κοινή παραδοχή όλων ήταν τα παρακάτω:

Δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σ’αυτήν αναφέρεται: 1. Δικαίωμα του κάθε ιατρού είναι η επιλογή της υπαγωγής του στα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα (88/1999, 76/2005). Δηλαδή, όποιος γιατρός θέλει μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σε ατομικό επίπεδο (ανώτατο εβδομαδιαίο όριο εργασίας 48-56 ώρες για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα). 2. Για την πληρωμή από τους παρέδρους προγραμμάτων εφημεριών που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια ζητείται η «ρητή εκδήλωση, δια της αναγραφής στις καταστάσεις εφημεριών, της συναίνεσης» του εφημερεύοντος ιατρού για την υπέρβαση. Βασιζόμενοι στα παραπάνω, αρκετοί πάρεδροι αλλά και Διοικητές νοσοκομείων (Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Παίδων Πεντέλης, κ.α.) ζητούν από τους γιατρούς να υπογράψουν αναδρομικά ότι τον μήνα Αύγουστο του 2008, με τη θέλησή τους (!?) υπερέβησαν τα παραπάνω όρια ωραρίου.

Ταυτοχρόνως, συνεχίζονται τα φαινόμενα υπερωρίες γιατρών και νοσηλευτών να παραμένουν απλήρωτες λόγω ελλιπών κονδυλίων (όπως συμβαίνει στο Αττικό Νοσοκομείο). Τέλος, ασφαλιστές εταιριών ιατρικής αστικής ευθύνης ενημερώνουν τους ασφαλισμένους ιατρούς ότι δεν θα τους καλύπτουν για ιατρικά σφάλματα που συνέβησαν σε εφημερία πέραν των 48-56 ωρών εβδομαδιαίως!

Σε κάθε περίπτωση, παραβιάζεται με τον πιο αισχρό τρόπο κάθε έννοια επιστημονικής και εργασιακής αξιοπρέπειας για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά αυτή η χυδαία απαξίωση που επιδεικνύεται προς το έργο των ιατρών, οι οποίοι έχουν απεμπολήσει κάθε εργασιακό αλλά και προσωπικό τους δικαίωμα προκειμένου να στηρίξουν υπερεργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Ένα σύστημα που υποχρηματοδοτείται συστηματικά, ένα σύστημα που αφήνεται από το κράτος να ψυχορραγεί από σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα οι τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού οδηγούν πολλά νοσοκομεία άμεσα σε λειτουργική κατάρρευση.

Οι γιατροί έως τώρα, έδειξαν την υπευθυνότητά τους και την καλοπιστία τους, αναλαμβάνοντας τη συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων εφημεριών, χωρίς καμία εγγύηση ή δέσμευση από κανέναν και για τίποτα. Οι γιατροί ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπεραμύνεται του «ευρωπαϊκού δικαίου». Έτσι , από τη μια διατείνεται ότι κατοχυρώνει ανώτατο εβδομαδιαίο όριο ωρών εργασίας, από την άλλη όμως απειλεί το ήδη πενιχρό εισόδημα ειδικά των ειδικευόμενων ιατρών. Ταυτόχρονα, δίνει και το δικαίωμα στον εργαζόμενο που θέλει να υπερεργασθεί, λόγω προφανώς της οικονομικής του δυσχέρειας, να απεμπολήσει το ευεργέτημα του μειωμένου χρόνου εργασίας, παραμένοντας στο ίδιο δουλικό εργασιακό καθεστώς και βάζοντας ο ίδιος την υπογραφή του σε αυτή την καταδίκη. Τέτοια δυστυχώς δείχνει να είναι η φύση της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαλέξει με ποιό σκοινί θα τον κρεμάσουν.
Πρέπει να αρνηθούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική.

Ο εφημεριακός χρόνος εργασίας είναι υπερωριακός χρόνος εργασίας και ως τέτοιος πρέπει να αμείβεται. Οι τακτικές αποδοχές πρέπει να είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν στον γιατρό άνετη διαβίωση, χωρίς να έχει ανάγκη το εισόδημα των εφημεριών. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας σε ανθρώπινα ωράρια εργασίας αλλά απαιτούμε-διεκδικούμε την άμεση μισθολογική μας αναβάθμιση. Η συγκυρία μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι με συλλογικό αγώνα θα πετύχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση των όρων εργασίας των γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Αυτό θα έδινε πνοή στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και εργασιακή προοπτική στο χιλιάδες νέους γιατρούς που στοιβάζονται στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Αν αυτό δε συμβεί τώρα, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και σίγουρα όχι με ευθύνη των γιατρών.

Με αυτό το σκεπτικό,καλούμε όλα τα νοσοκομεία και τις ενώσεις της χώρας να κάνουν γενικές συνελεύσεις και, στην λογική των ατομικών λύσεων και της μιζέριας να αντιπαρατάξουν την λογική του συλλογικού αγώνα για ένα Νέο ΕΣΥ, που να παρέχει δημόσια, δωρεάν, ισότιμη, και υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλο το λαό, που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και των λειτουργών του.

Διεκδικούμε άμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στη βάση των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, δηλαδή: 1. Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό), 2. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση, στα πλαίσια κάλυψης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, 3. Γενικό πρωϊνό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους) και κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου, 4. Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, 5. Απρόσκοπτη εξέλιξη μέχρι το βαθμό του Διευθυντή για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ 6. Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλον εμπαιγμό και ότι απαιτούμε να εγγραφούν κονδύλια για όλα τα ανωτέρω στον προϋπολογισμό του 2009. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ οποιοδήποτε έγγραφο τους παρουσιαστεί ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για να πληρωθούν. Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ που έχουν υλοποιηθεί, είναι αρκετή απόδειξη για την πραγματοποίηση των εφημεριών, οι οποίες οφείλουν να πληρωθούν.

Καλούμε τις συνελεύσεις των νοσοκομείων και ενώσεων να αποφασίσουν συλλογικά και να διακινήσουν προς συλλογή υπογραφών το παρακάτω κείμενο:

Οι παρακάτω υπογράφοντες ιατροί του νοσοκομείου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, δηλώνουμε ρητά και ανεπιφύλακτα προς κάθε αρμόδιο τα εξής :1. Οι ήδη δεδουλευμένες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου, η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08: αυξήσεις των τακτικών αποδοχών στα 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- 5ήμερο-30ωρο και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς και 5.000 νέες προσλήψεις γιατρών), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (ως και 10/11/2008). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη 11η Νοεμβρίου 2008 στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 21ης Οκτωβρίου. Το πανώ του Συντονιστικού θα βρίσκεται στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις των συνελεύσεων στο blog του Συντονιστικού: pagoni.blogspot.com