Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 3/311

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ 3-3-11


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι παρά τις έντονες αντιρρήσεις μας, επικυρώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η πρόταση του υπεύθυνου του ΕΚΕΠΥ κ. Ξενέλη για νέο σύστημα εφημερίας στον Πειραιά.
Είχαμε έγκαιρα και έγκυρα εκφράσει την άποψή μας ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ τόσο για τους πολίτες όσο και για το νοσοκομείο μας, και αυτό για τους ακόλουθους λόγους :
1. Στον Πειραιά – σε αντίθεση με την Αθήνα- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ νοσοκομεία, άρα δεν δικαιολογείται με τίποτα η υιοθέτηση του συτήματος της Αθήνας (το μεγάλο να αρχίζει την γενική εφημερία στις 2.30 μμ αντί στις 8 πμ).
2. Το νοσοκομείο μας λόγω εφημεριακού φόρτου έχει τεράστια δυσκολία να διακινεί κάθε φορά τους ασθενείς που εισάγονται στην γενική εφημερία. Το προτεινόμενο σύστημα (3 στις 4 ημέρες γενική εφημερία, δηλαδή 2.30 μμ-8μμ την 1η ημέρα και 8πμ – 2.30 μμ την 3η και την 4η) θα οδηγήσει σε ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ γιατί δεν θα υπάρχει πλέον η παραμικρή δυνατότητα διεκπεραίωσης των ασθενών που θα εισάγονται στην γενική εφημερία.
3. Το νοσοκομείο μας έχει τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και έτσι ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ τις ώρες που έχει γενική εφημερία. Το προτεινόμενο πρόγραμμα πρακτικά σημαίνει ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ και πραπέρα ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ.
4. Το προτεινόμενο σύστημα μέσα από ένα χάος αλληλοεπικαλύψεων και εναλλαγής πρωινής και ολοήμερης εφημερίας, ουσιαστικά επιβαρύνει δραματικά το εφημεριακό έργο του νοσοκομείου μας με μοναδικό σκοπό να «πέσει» στα μαλακά το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο του «Αττικού», το οποίο μόνο στα χαρτιά θα φέρεται σαν εφημερεύον.
Παραμένουμε αμετακίνητοι στο αίτημά μας για 1 γενική εφημερία ανά 4ήμερο 24ωρη και 3 ημέρες ανά 4ήμερο χωρίς εφημερία, με πλήρη ένταξη του «Αττικού» στο σύστημα.
Θεωρούμε συν τοις άλλοις ακατανόητο το φαινόμενο πανεπιστημιακό νοσοκομείο (το «Αττικό» εν προκειμένω) που διατείνεται ότι στεγάζει την Β’ νευροχειρουργική κλινική του πανεπιστημίου αθήνας, καθώς και καρδιοχειρουργικό και θωρακοχειρουργικό τμήμα, να διατείνεται ότι δεν μπορεί να διαθέτει εφημερέυοντες θωρακοχειρουργούς και νευροχειρουργούς, και αυτός ο ισχυρισμός να κατοχυρώνεται διοικητικά από το έγγραφο του κ. Ξενέλη. Προφανώς ο κ. Ξενέλης επιχειρεί να κατοχυρώσει την απροθυμία του καθηγητικού κατεστημένου να περιθάλπτει τραυματίες.
Επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την μόνιμη συνεφημέρευσή μας με την Δ΄ ομάδα της Αθήνας, και ζητάμε την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θεωρούμε αναγκαίες (άμεση στελέχωση του νοσοκομείου μας σε νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ειδικότητες που είτε υπάρχουν μόνο σε μας, όπως γαστρεντερολογικό, είτε δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο μας, όπως αγγειοχειρουργός-γναθοχειρουργός-πλαστικός κ.ά).

Προειδοποιούμε ότι άν επιβεβαιωθεί η πληροφορία για υιοθέτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου της απαράδεκτης πρότασης του κ. Ξενέλη προχωράμε από την επόμενη εβδομάδα σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα οδηγήσουν ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (τακτικής και εφημεριακής) του νοσοκομείου.

Για τη γενική συνέλευση και την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ