Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο δούρειος Ίππος του κλεισίματος ενός νοσοκομείου!

Για την παράγραφο 12 του νόμου 3996/2011 (ΦΕΚ 170/5-8-11) ή αλλιώς…
… Ο δούρειος Ίππος του κλεισίματος ενός νοσοκομείου!

Ιστορικό
Ο νόμος Λοβέρδου για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ είχε από την πρώτη στιγμή – κ επίτηδες όπως αποδεικνύεται – ένα κενό. Δεν προέβλεπε τίποτα για τους ειδικευόμενους γιατρούς και τις θέσεις του. Το θέμα αυτό αναδείξαμε και θέσαμε έγκαιρα υπόψη τόσο της ΕΙΝΑΠ όσο και της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ επικίνδυνα σενάρια.
Λίγους μήνες αργότερα και ενώ έφτασε η μέρα των συγχωνεύσεων (1/6) συνέβησαν τα εξής. Με το σκεπτικό ότι τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ αποτελούν πια κομμάτι του ΕΣΥ πάγωσαν οι διορισμοί ειδικευόμενων μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα για το που και πως θα διοριστούν οι συνάδελφοι που ανέμεναν στις λίστες για τα νοσοκομεία αυτά. Την ίδια μέρα οι νομαρχίες έπαψαν να δέχονται αιτήσεις νέων συναδέλφων που επιθυμούσαν να ασκηθούν στα νοσοκομείο αυτά, με τη δικαιολογία ότι τυπικά τα νοσοκομεία αυτά δεν υπάρχουν πια και πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύσει εφεξής. Την ίδια στιγμή το υπουργείο υγείας άρχισε να ισχυρίζεται ότι οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αυτά είναι πολύ λιγότερες (για το 1ο ΙΚΑ για παράδειγμα αναφέρει μόλις 25 οργανικές από τις 118 θέσεις ειδικευόμενων!!!) και ότι τόσα χρόνια τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούσαν παράνομα με υπεράριθμες θέσεις ειδικευόμενων.
Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε αγωνία στους συναδέλφους που περίμεναν να διοριστούν και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανέμεναν άμεσα το διορισμό τους. Εκμεταλλευόμενο το υπουργείο υγείας, αν μη τι άλλο, την αγωνία των συναδέλφων, έδωσε λύση στο πρόβλημα με την παραπάνω διάταξη. Αποφάσισε να καταργήσει τις θέσεις ειδικότητας σε αυτά τα νοσοκομεία με μία τροπολογία που συμπεριέλαβε τη τελευταία στιγμή στο ν/σχ για το ΣΕΠΕ.

Η τροπολογία.
Με τη τροπολογία αυτή και χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, οι θέσεις ειδικευόμενων των νοσοκομείων του ΙΚΑ μετατρέπονται σε προσωποπαγείς για να καλυφθούν από τους συναδέλφους που περιμένουν. Με την αποχώρηση των συναδέλφων θα πάψουν να υπάρχουν ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία αυτά μιας και ορίζεται σαφώς ότι τα παραπάνω θα ισχύσουν μέχρι την εξάντληση της λίστας αναμονής, η οποία όπως είπαμε έχει κλείσει από 1/6 και δεν προβλέπεται πουθενά να ξανανοίξει. Για να το πούμε πιο απλά: κάθε προσωποπαγής θέση που καταλαμβάνεται από έναν εν αναμονή συνάδελφο, θα πάψει να υπάρχει όταν αυτός αποχωρήσει. Οδηγούμαστε επί της ουσίας σε λίγο καιρό στη λειτουργία ενός νοσοκομείου χωρίς ειδικευόμενους. Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Στόχος είναι η περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου μας με οριστικό στόχο το κλείσιμό του. Υποβάθμιση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά που παρατηρούνται από την ένταξή μας στο ΕΣΥ και μετά, κάνοντας την καθημερινή ιατρική πράξη πραγματικό άθλο.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Η διάταξη προβλέπει ότι οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να ασκούνται με βάση την απόφαση του οικείου επιστημονικού διευθυντή σε όποιο νοσοκομείο της ΥΠΕ αυτός αποφασίσει. Πραγματικός εμπαιγμός για τους συναδέλφους που αναμένεται να διοριστούν αλλού από εκεί που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία και να καλύψουν ανάγκες που αρνείται να καλύψει το υπουργείο ανοίγοντας νέες θέσεις ειδικότητας που τόσο πολύ χρειάζονται στα νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας. Την ίδια στιγμή όσοι συνάδελφοι παραμείνουν στο νοσοκομείο θα δεχτούν μεγαλύτερο εργασιακό φόρτο μένοντας ολοένα και λιγότεροι στις κλινικές και τα εργαστήρια.

Τι κάναμε ως τώρα.
Σαν ειδικευόμενοι του νοσοκομείου 1ο ΙΚΑ κινηθήκαμε από τη πρώτη στιγμή για να αποτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη. Αλλεπάλληλες προσπάθειες να συναντηθούμε με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας για το θέμα έπεφταν πάνω είτε στην ολοκληρωτική άγνοια, είτε στην άρνηση να μας δεχτούν είτε τέλος στη προσπάθεια για καθησυχασμό. Χαρακτηριστική η εμφάνιση-φιέστα του υφ. Υγείας κ Τιμοσίδη στο νοσοκομείο μας τον Μάρτιο, όπου αφού ανακοίνωσε οτι το Υπουργείο κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ μετά την ίδρυση του (!) μας ανακοίνωσε ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και δεν χάνεται καμία θέση! Χαρακτηριστική επίσης η άγνοια που επέδειξε για το θέμα η κ. Σαραφίδου (στην οποία μας παρέπεμψαν στο γραφειο του κ. Τιμοσίδη ως καθύλην αρμόδια για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ) τρείς μόλις ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, στη παράσταση διαμαρτυρίας μας στο Υπουργείο.
Ταυτόχρονα τόσο μέσα από τις αποφάσεις του σωματείου εργαζομένων του 1ου νοσοκομείου ΙΚΑ όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις μας τόσο στην διοίκηση του νοσοκομείου μας και του Σισμανογλείου, όσο και στην ΕΙΝΑΠ (διανοσοκομειακό μάζεμα τριμελών-πενταμελών στον Ερυθρό) και στην ΟΕΝΓΕ αναδείξαμε το ζήτημα. Δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που έπρεπε από τα συνδικαλιστικά όργανα, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σήμερα μπροστά σε ένα ψηφισμένο νόμο. Αποτελεί ελάχιστο καθήκον της ΟΕΝΓΕ να αντικρούσει τη συγκεκριμένη διάταξη και να απαιτήσει εξηγήσεις από το υπουργείο, νομικά αν αυτό απαιτείται, για τον πραγματικό αριθμό θέσεων ειδικότητας στο νοσοκομείο. Δε μοιάζει λογικό το ίδιο το υπουργείο να διορίζει εδώ και 20 χρόνια 118 ειδικευόμενους σε ένα νοσοκομείο και ξαφνικά να δηλώνει ότι υπάρχουν μόνο 25 θέσεις και ότι όλες οι υπόλοιπες είναι παράνομες και υπεράριθμες, βρίσκοντας έτσι μια πολύ βολική δικαιολογία για να προχωρήσει το σχέδιο κατάργησης θέσεων ειδικότητας.

Συνοψίζοντας η συγκεκριμένη τροπολογία μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να θεωρείται από την ΟΕΝΓΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί καθώς α) κλείνει μετά από χρόνια πάνω από 200 θέσεις ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα β) καταργεί την έννοια της λίστας αναμονής καθώς πλέον δεν θεωρείται αυτονόητο ότι όπου δηλώσεις εκεί θα κάνεις ειδικότητα εγκαινιάζοντας τους ειδικευόμενους που θα κλείνουν τρύπες στο σύστημα αναλόγως τις βουλές της εκάστοτε ΥΠΕ γ) εντάσσεται στη συνολικότερη κατεύθυνση απαξίωσης και συρρίκνωσης του ΕΣΥ που πλέον θα λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς-κρεβάτια και νοσοκομεία και δ) ταιριάζει γάντι με τις προωθούμενες αλλαγές των εξετάσεων για ειδικότητα, νέου εφημεριακού συστήματος κτλ.
Απαιτούμε
• Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.
• Ολες οι θέσεις να παραμείνουν οργανικές.
• Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των συναδέλφων που είναι τόσο καιρό σε αναμονή.
• Να ξανανοίξει η λίστα για τα νυν παραρτήματα (πρώην νοσοκομεία ΙΚΑ)
• Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο.

Α.Ρ.Σ.Ι. 1ου νοσοκομείου ΙΚΑ