Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ Β


ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ Β

Από Α.Ρ.Σ.Ι. - Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών      11/4/14

Προβληματισμό προκαλεί η στάση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Υγείας σχετικά με το θέμα της αναστολής διαδικασίας μονιμοποίησης των επί θητεία επιμελητών του ΕΣΥ (όσων διορίστηκαν από τις 11/2/2009 και μετά), μια αναστολή που αιφνιδιαστικά καθιερώθηκε από το υπουργείο υγείας κατόπιν απαίτησης της τρόϊκας. Συγκεκριμένα :
- Ως το 2009, το καθεστώς ήταν ως εξής : οι επιμελητές Β διορίζονταν μετά την αρχική κρίση εισαγωγής για 5 χρόνια ("επί θητεία"). Προς το τέλος της 5ετίας η θέση ΞΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΤΑΝ με ανοιχτή προκήρυξη όπου μπορούσαν να υποβάλλουν και άλλοι. Αν ξανάπαιρνες τη θέση, τότε γινόσουν μόνιμος. Συνήθως την ξανάπαιρνες (λόγω του κριτηρίου της προϋπηρεσίας) αλλά όχι πάντα ... (ρουσφετιλίκια κλπ).
- Με τον ν. 3754/2009, μετά από αίτημα της ΟΕΝΓΕ, καθιερώθηκε αντί για ανοικτή επαναπροκήρυξη, να δίνεται απλά έγκριση ανανέωσης της θητείας και μονιμοποίησης του επ. Β στο τέλος της 1ης 5ετίας από τον Τομέα του νοσοκομείου του. Έτσι έφυγε ο κίνδυνος να έρθει κάποιος εξωτερικός "ημέτερος" μα πάρει την θέση και η διαδικασία προφανώς έγινε εντελώς τυπική. Δεν υπήρξε ούτε 1 περίπτωση που ο Τομέας (οι παλιότεροι συνάδελφοι του ίδιου νοσοκομείου δηλαδή), να αρνηθούν σε γιατρό ανανέωση θητείας.
- Πρόσφατα η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά με διάταξη ανέστειλε τις διαδικασίες μονιμοποίησης των επ. Β που διορίστηκαν από 2009 και μετά και αντί γι αυτό απλά τους δίνει παράταση της 1ης θητείας ως του χρόνου. Διέρρευσε πως αυτό έγινε γιατί "η τρόϊκα δεν αφήνει να κάνουμε άλλες μονιμοποιήσεις" (!). Αμέσως με πρωτοβουλία της Α.Ρ.Σ.Ι. άρχισαν σε πολλά νοσοκομεία συνελεύσεις και συντονιστικά αγώνα των επ.B. Το ΠΑΜΕ ήταν αντίθετο με τις συνελεύσεις και τον συντονισμό "γιατί έτσι παραμερίζονται τα εκλεγμένα όργανα" (τα προεδρεία ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ). Όμως την "έφαγε" από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με το συντονιστικό και το αναγνώρισε επίσημα με ανακοίνωση σαν "εκπροσώπους των επ.β". Το συντονιστικό φυσικά και αυτονόητα έχει σαν αίτημα ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και συνεπώς την επάνοδο στις διαδικασίες του ν. 3754 που ίσχυαν μέχρι πριν 3 μήνες. Αμέσως μετά, στην ΓΣ της ΕΙΝΑΠ, το ΠΑΜΕ άρχισε να τα "μασάει" και να ΜΗΝ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕΙ αυτήν την ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ για κατάργηση της διάταξης Γεωργιάδη - τρόϊκας ... Ουσιαστικά συνηγορεί υπέρ του Άδωνι με τα γνωστά "και πριν το καθεστώς δεν ήταν σωστό", "να το δούμε" κλπ ...Αφού όπως είναι λογικό τρώει "κράξιμο" από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους επ. Β δηλαδή, για να δικαιολογήσει την "αβάντα" που δίνει στον Άδωνι, το ΠΑΜΕ  καταφεύγει στην γελοιότητα. Προσπαθεί να παρομοιώσει την (καταργημένη πλέον από Άδωνι-τρόϊκα ...) διάταξη του ν. 3754/2009 για μονιμοποίηση των Επ.β με (τυπική) έγκριση από τους γιατρούς του οικείου τομέα, με ... τον νέο μνημονιακό νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη για "αξιολόγηση" και 15% απολύσεις στο δημόσιο ! Γελάει ο κόσμος δηλαδή ... Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι βέβαια, οι επί θητεία επιμελητές, δεν γελάνε αλλά είναι ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ με αυτήν την ΥΠΟΠΤΗ στάση που αρνείται να συνηγορήσει στο ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ αίτημα ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΙΣΧΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - ΤΡΟΪΚΑΣ και να ξαναρχίσουν ΑΜΕΣΩΣ οι διαδικασίες μονιμοποίησης ακριβώς όπως γινόταν ως πριν από δυο μήνες ...
Αντί γι αυτό, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωση http://www.pameygeias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1335:2014-05-06-18-14-18&catid=34:2011-01-22-08-41-19&Itemid=62 πάνω σε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΘΕΜΑ - περί της "αξιολόγησης" του πρόσφατου νόμου Μητσοτάκη που οδηγεί σε απόλυση το 15% του προσωπικού και έχει ξεσηκώσει μαζικές κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες - αναφέρει πως δήθεν ... "η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπέρ της αξιολόγησης των επιμελητών (!)", επειδή οι δυνάμεις της Α.Ρ.Σ.Ι. και του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στηρίζουν το αυτονόητο, δηλαδή το αίτημα των ίδιων των επιμελητών για κατάργηση της διάταξης Γεωργιάδη και άμεση έναρξη πάλι της διαδικασίας μονιμοποίησης όπως γινόταν ως τώρα μέχρι τον 2 / 2014 ... Είναι σαφές πως στην παρούσα φάση αυτό είναι το ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ, γιατί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης – που φυσικά δεν θέλει να ομολογήσει ανοιχτά πως εκτελεί συγκεκριμένη εντολή της τρόϊκας – είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η … υποτιθέμενη «προβληματικότητα» της ως τώρα διαδικασίας. Άρα, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ να πέσει το κίνημα στην παγίδα ενός προσχηματικού διαλόγου – διελκυστίνδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το «ποια διαδικασία είναι σωστή» (άλλωστε ήδη το υπουργείο έχει επιχειρήσει να σύρει την ΕΙΝΑΠ σε έναν τέτοιο προσχηματικό διάλογο) και εν τω μεταξύ να παραμένει σε ισχύ η διάταξη Γεωργιάδη που ΚΑΤΑΡΓΕΙ την διαδικασία μονιμοποίησης.  
Έτσι η ηγεσία του ΠΑΜΕ προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να κρύψει πως στο συγκεκριμένο θέμα με την απαράδεκτη στάση της αντικειμενικά λειτουργεί σαν ΔΕΚΑΝΙΚΙ του Άδωνι ενάντια στους επιμελητές B ...

Υ.Γ. Με την ευκαιρία, όσον αφορά το άλλο θέμα, αυτό της "αξιολόγησης" Μητσοτάκη - τρόϊκας που επί του παρόντος αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα για το μη ιατρικό προσωπικό, πρόσφατα στην ΠΟΕΔΗΝ το ΠΑΜΕ επίσημα δήλωσε πως δεν πρέπει να μπλοκαριστεί δυναμικά η διαδικασία "αξιολόγησης" που ξεκινάει τώρα στα νοσοκομεία, αλλά απλά να καλέσουμε τους προϊσταμένους να ... "βάλουν σε όλους άριστα" (!). Ευτυχώς μετά τα "σχολιανά" που άκουσε από τους εργαζόμενους, έχει μαζέψει αυτήν την ανοησία. Είναι θετικό πως στις μαζικές γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών σωματείων της περασμένης βδομάδας (Νίκαια, Ευαγγελισμός κλπ) οι αποφάσεις ήταν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ και ΟΜΟΦΩΝΕΣ. Πέρα από την εναρμόνιση (ευτυχώς …) της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Υγείας με τις αγωνιστικές διαθέσεις, αυτό οφείλεται και στην σωστή επίσης στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία που (επίσης ευτυχώς …) διαφοροποίηθηκε έγκαιρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του στην ΕΙΝΑΠ, που δηλώνουν πως «δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε αξιολόγηση», «συζητάμε τους όρους» κλπ, τοποθετήσεις δηλαδή στο κλίμα ΠΑΣΚΕ – Γιαννακού – Κουτσιουμπέλη …
Καλούμε την ηγεσία του ΠΑΜΕ Υγείας να αναθεωρήσει άμεσα την στάση της και στο θέμα της μονιμότητας των επιμελητών. Να αφήσει τις κόνξες και τα πείσματα και να ενώσει τις δυνάμεις της με τους ίδιους τους νέους επιμελητές που απαιτούν να επανέλθουν οι μέχρι πρόσφατα ισχύουσες διαδικασίες μονιμοποίησης. Να σταματήσει να υπονομεύει τον αγώνα τους. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ιστορικές.


Οι δυνάμεις της Α.Ρ.Σ.Ι., του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υγειονομικών, όλης της αντισυστημικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για κλιμάκωση και μαζικοποίηση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ από τα κάτω δράσης σε αγωνιστική ανατρεπτική κατεύθυνση ενάντια στον οποιονδήποτε θέλει να την υπονομεύσει.