Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα στους συνέδρους ΟΕΝΓΕ


Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή          28/3/2016

Ανοικτό κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα σκληρή αναμέτρηση της  κυβέρνησης του τρίτου μνημονίου με το απεργιακό κίνημα, και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσον αφορά την περίθαλψη, το ασφαλιστικό και όλα τα κοινωνικά μέτωπα.
Τα τελευταία τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, οι υγειονομικοί και όλος ο λαός μας έδωσαν σκληρούς αγώνες ενάντια στην ασφυξία των μνημονίων και τις ευρωμνημονιακές κυβερνήσεις. Με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ο λαός μας είπε ένα συντριπτικό, περήφανο, ηρωικό, ταξικό, αγωνιστικό «ΟΧΙ» στα μνημόνια, στην καταστροφική πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθεί την ίδια ακριβώς καταστροφική μνημονιακή πολιτική κοινωνικής & υγειονομικής γενοκτονίας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχει οδηγήσει την δημόσια υγεία και περίθαλψη κυριολεκτικά στην κατάρρευση. Τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας από την υποχρηματοδότηση και την δραματική έλλειψη προσωπικού. Η εντατικοποίηση της εργασίας μας να φτάνει σε εξοντωτικά επίπεδα, χιλιάδες κλίνες, πολλές κλινικές και τμήματα να έχουν καταργηθεί και η ιδιωτικοποίηση μέσα από τις εργολαβίες να προωθείται συστηματικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί το αποτέλεσμα του αισχρού αντιδημοκρατικού κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος όταν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Ποτάμι ψήφισαν το αντιλαϊκό 3ο μνημόνιο, το χειρότερο ακόμα κι από τα προηγούμενα δύο, με το οποίο συνεχίζεται η εξαθλίωση και η φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, η υγειονομική γενοκτονία, η αντι-ασφαλιστική κατεδάφιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Καμία αυταπάτη για «διάλογο» δεν πρέπει να υπάρχει για την νέα ηγεσία του υπ. Υγείας: Η επιτροπεία του κουαρτέτου  για την έγκριση κάθε δαπάνης θα ακυρώνει κάθε  απόπειρα εξεύρεσης «ισοδυνάμων»,  η  συμφιλίωση με τις πολυεθνικές εταιρείες θα αποτρέπει την προμήθεια του ΕΣΥ με επαρκές, ποιοτικό και φτηνό υγειονομικό υλικό και φαρμάκων, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και περικοπές θα αποκλείουν τις προσλήψεις στο σύστημα και θα διατηρούν την πολλαπλότητα των εργασιακών σχέσεων, το μνημονιακό στήριγμα των  μεγαλογιατρών του κατεστημένου  θα συνεχίζει την ασυδοσία  της  κερδοσκοπίας  με  τα φακελάκια και τις μίζες.
Η διατήρηση της ΕΣΑΝ ΑΕ, και της συμφωνίας Λυκουρέντζου - Adorno για το κλείσιμο των ψυχιατρείων, η λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου Σαντορίνης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι εκκωφαντικά παραδείγματα για το πως η ηγεσία του υπ. υγείας είναι χειροπόδαρα δεμένη από την ατιμωτική συμφωνία του περαμένου Ιούλη με τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ, με βάση την παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης αντισυστημικής – ριζοσπαστικής - αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά και όλες τις δυνάμεις της κινηματικής ανεξαρτησίας ειδικευόμενων και αγωνιζόμενων ειδικευμένων. Που έδιναν πάντα και εξακολουθούν να δίνουν ακόμα πιο δυναμικά με συνέπεια την μάχη στο πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών,  όπως και πρόσφατα στο κίνημα των επισχέσεων της άνοιξης του 2015, μαζί με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην υγεία μέσα στις συνεχείς απεργιακές  κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας όπως στις 20 Μάη, στην 48ωρη απεργία στις 2-3 Δεκέμβρη αλλά και στα συλλαλητήρια μαζί με τις τοπικές κοινωνίες ενάντια στα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις και την  υποβάθμιση ιδιαίτερα των περιφεριακών νοσοκομείων  ενάντια στην λυσσαλέα αντίδραση τόσο του κράτους όσο και συνολικά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.  Που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μαχητικά ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό. Που αγωνίζονται ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των νέων γιατρών, για να βρουν επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια στον τόπο μας και να ανακοπεί ο ξεριζωμός τους προς το εξωτερικό.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εκφράζει τους υγειονομικούς επιστήμονες, που ζώντας από πρώτο χέρι τις συνέπειες της θανατηφόρας μνημονιακής υγειονομικής γενοκτονίας έχουν ξεκάθαρο πως χωρίς ρήξη-έξοδο από ευρωζώνη – Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς πλήρη διαγραφή του ληστρικού στο σύνολό του δημόσιου χρέους, χωρίς σκληρούς απεργιακούς αγώνες και ριζική κοινωνική ανατροπή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στα νοσοκομεία και γενικά στην κοινωνία.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, με καινούρια ορμή, διευρυμένο με νέες δυνάμεις και πολλούς αγωνιζόμενους γιατρούς ειδικευόμενους και ειδικευμένους, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πρωτοστατήσουν ενεργά στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και περίθαλψης, του δίκιου, των αναγκών και των δικαιωμάτων. Σε μια ανεξάρτητη, πολυτασική, αγωνιστική πτέρυγα πλήρως διαχωρισμένη από τον κυβερνητικό αλλά και συνολικά από τον μνημονιακό - εργοδοτικό συνδικαλισμό σε όλα τα επίπεδα όπου εκφράζονται και εκπροσωπούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί (νοσοκομειακές συνελεύσεις, συλλόγους ειδικευόμενων, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ). Που δεν αποτελεί συγκόλληση ηγεσιών πολιτικών οργανώσεων, αλλά ολομελειακή δημοκρατική συλλογικότητα στην οποία εκπροσωπούνται ισότιμα όλες/όλοι οι αγωνίστριες/αγωνιστές, όλες οι οργανώσεις, οι τάσεις και τα ρεύματα, όλοι οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί και ιδιαίτερα οι νεότεροι. Που υποστηρίζει την ανεξάρτητη έκφραση, την ισότιμη αντιπροσώπευση και την εναλλαγή θητείας σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Με τους μαχόμενους γιατρούς στην πρώτη γραμμή.

Απευθύνουμε με την ευκαιρία του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ ευρύτερο πανελλαδικό αγωνιστικό κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας για συγκρότηση και μαζικοποίηση αυτής της μαχόμενης κινηματικής πτέρυγας που είναι τόσο αναγκαία για την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, των ειδικευόμενων και των μαχόμενων ειδικευμένων. Ειδικά σήμερα, που βιώνουμε από την μία μια τεράστια όξυνση προβλημάτων λόγω της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής που συνεχίζεται ίδια και απαράλλαχτη και από την σημερινή κυβέρνηση και από την άλλη τον κατήφορο της συνδικαλιστικής μνημονιακής γραφειοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που έχει μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε φερέφωνο του υπουργού Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό που από το 2013 που μοίρασαν τις καρέκλες στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, οι ηγεσίες των παρατάξεων Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) – ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) – ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) ψηφίζουν αγκαλίτσα όλες τις σημαντικές αποφάσεις και λειτουργούν με την λογική «κράτα με να σε κρατώ σήμερα που είναι το κόμμα σου κυβέρνηση, για να σε κρατώ και εγώ το ίδιο όταν κυβερνάει το δικό σου κόμμα». Χαρακτηριστικό είναι πως η εισήγηση του απερχόμενου ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για το παρόν συνέδριο επίσης ψηφίστηκε «μετά πολλών επαίνων» αγκαλίτσα από τις ηγεσίες των 3 αυτών παρατάξεων, ενώ το ίδιο γίνεται όσον αφορά την υποκριτική συζήτηση περί «νέας συλλογικής συμφωνίας» την στιγμή που ξέρουν μέχρι και οι πέτρες πως ουδέποτε εφαρμόστηκε με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας η προηγούμενη συλλογική συμφωνία η οποία μάλιστα φέρει την υπογραφή και του σημερινού υπουργού Υγείας κ. Ξανθού που τότε ήταν μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Δυστυχώς, με ευθύνη των ηγεσιών των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το απερχόμενο προεδρείο και η πλειοψηφία του απερχόμενου ΓΣ έχει φέρει το τελευταίο διάστημα την ΟΕΝΓΕ σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών ακριβώς όπως γινόταν στις «αλήστου μνήμης» εποχές του Τσούκαλου και του Λαοπόδη. 

Η νέα μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία των παρατάξεων ΜΕΤΩΠΟ-ΔΗΚΝΙ-ΠΑΣΚ κλπ θα επιχειρήσει στο συνέδριο  να εξαπατήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς με την θέση για τον διάλογο με το υπουργείο για την «επικαιροποίηση της συλλογικής συμφωνίας»  με στόχο μέσα από  μια θολή, αόριστη και αέναη υπόσχεση στον κλάδο να τον αποσύρουν απο τις αγωνιστικές διεκδικήσεις ώστε ανενόχλητοι και νομιμοποιημένοι μετά το συνέδριο, (μαζί με τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων) να γίνουν οι προνομιακοί συνομιλητές του υπουργείου για να διατηρηθεί η μνημονιακή «τάξη και ασφάλεια» σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων γιατρών, των  ειδικευόμενων  και όλων των νοσοκομειακών γιατρών που ζουν από το μισθό τους.

Θεωρούμε αναγκαία την «αλλαγή σελίδας» τόσο στην ΟΕΝΓΕ όσο και συνολικά στο νοσοκομειακό κίνημα. Για να έρθουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες και τα δικαιώματα των ειδικευόμενων, των επικουρικών, των μαχόμενων γιατρών κλάδου ΕΣΥ. Για να ανακοπεί αγωνιστικά ο μνημονιακός κατήφορος διάλυσης της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Για ένα ηχηρό αγωνιστικό «ΟΧΙ» στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων. Για το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν, δημόσια, ισότιμη, σύγχρονη, καθολική περίθαλψη με πλήρη πρόσβαση όλου του πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς και ταξικούς φραγμούς. Για το δικαίωμα των υγειονομικών λειτουργών στην επιστημονική, επαγγελματική και μισθολογική αξιοπρέπεια. Για να πάρουμε στα δικά μας χέρια το μέλλον που αξίζει σε μας και στον λαό μας.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΓΩΝΑΣ, ΡΗΞΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ !