Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ κ. ΞΑΝΘΟΥ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ κ. ΞΑΝΘΟΥ

Δήλωση από Πάνο Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή    31/7/2017

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός σε αναλυτική τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε από την δική του σκοπιά απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που αφορούν την δημόσια περίθαλψη. Είναι αναγκαίο μεταξύ άλλων να επισημανθούν και τα ακόλουθα :
1.      Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή, ο κ. Υπουργός ομολογεί δημόσια πως ουσιαστικά πρόκειται για εξαγγελία 3000 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών που πρόκειται να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, προσλήψεις ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ με ημερομηνία λήξης (2+2 έτη στην καλύτερη περίπτωση) που εξαρτώνται πλήρως από χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Άρα ομολογείται πως ΔΕΝ θα είναι μόνιμο το προσωπικό και ΔΕΝ θα είναι κρατική η χρηματοδότηση, αλλά αντίθετα το προσωπικό θα είναι με προσωρινές ελαστικές σχέσεις εργασίας δύο ή το πολύ τεσσάρων ετών και πως η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της ΕΕ και γενικότερα των «θεσμών». Έτσι ο κ. Υπουργός επιβεβαιώνει απόλυτα την σχετική κριτική από την αγωνιστική πτέρυγα του νοσοκομειακού κινήματος και από το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

2.      Ο κ. Υπουργός όσον αφορά την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των πολλάκις εξαγγελθεισών προσλήψεων μόνιμων Επιμελητών γιατρών στο ΕΣΥ, για πολλοστή φορά επικαλείται προσχηματικά την «γραφειοκρατία». Ούτε σήμερα όμως απάντησε σε αυτό που πολλές φορές έχουμε καταγγείλει, δηλαδή πως η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι μηχανισμοί της ΣΚΟΠΙΜΑ δημιουργούν τέτοια «γραφειοκρατικά» εμπόδια ώστε οι προσλήψεις αυτές να μην ολοκληρώνονται.

3.      Σχετικά με το δραματικό συνεχιζόμενο πρόβλημα στις ΜΕΘ, ο κ. Υπουργός δυστυχώς επανέλαβε το ατόπημα της δημόσιας προπαγανδιστικής παραπλάνησης αντί επί τέλους να αναγνωρίσει την σοβαρότητα του θέματος και να δώσει διαβεβαιώσεις τόσο για άμεσα μέτρα και για οριστικές λύσεις.
-          Οι ισχυρισμοί ωραιοποίησης της κατάστασης που εξέφρασε απλά ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην αμείλικτη πραγματικότητα. Οι καθυστερήσεις στην διακίνηση προς ΜΕΘ βαρέως πασχόντων ασθενών ΔΕΝ είναι «μερικές ώρες» αλλά τρεις, τέσσερεις και περισσότερες μέρες.
-          Η «λίστα αναμονής» για διακίνηση σε ΜΕΘ βαρέως πασχόντων αυτές τις μέρες όχι μόνο «αμελητέα» δεν είναι, αλλά την περασμένη Παρασκευή 28/7/17  αφορούσε 30 (τριάντα) ασθενείς μόνο όσον αφορά το ΕΚΑΒ Αθήνας.
Αυτά άλλωστε  τονίζονται  σε επείγουσα σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ
-          Ο κ. Υπουργός επανέλαβε και σήμερα (και μάλιστα πολλές φορές) πως η «λύση» της κυβέρνησης για τις εξοπλισμένες κλειστές κλίνες ΜΕΘ που προέβλεπε στελέχωση με ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό μέσω αισχρών συμβάσεων προσωρινής ελαστικής εργασίας με μπλοκάκι διά του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν δήθεν σωτήρια και ενδεδειγμένη.  Και αυτό ενώ σε επίσημη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ πριν λίγους μήνες, ο κ. Υπουργός είχε παραδεχτεί πως ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ (!) η κριτική που κάνουμε διαρκώς από τον Νοέμβριο του 2015 (ότι ΔΕΝ έπρεπε για 3η φορά τα τελευταία χρόνια να επιχειρηθεί πάλι η κάλυψη αυτών των κενών με τον ίδιο αποτυχημένο τρόπο μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ) αφού για άλλη μια φορά ο τρόπος αυτός απέτυχε παταγωδώς. Μάλιστα, γι αυτό ακριβώς η κυβέρνηση εξήγγειλε τον Φεβρουάριο 2017 την προκήρυξη 200 – 250 προσλήψεων μόνιμων γιατρών Επιμελητών για τις ΜΕΘ, για τις οποίες όμως σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα. Ελπίζουμε αυτό να εξυπηρετεί καθαρά προπαγανδιστικές και επικοινωνιακές ανάγκες συγκάλυψης ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ λαθών,  και να μην συνιστά ακόμα μία σοβαρότατη υπαναχώρηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξαπολύουν διαρκώς επικοινωνιακά προπετάσματα καπνού για να συγκαλύψουν την ουσία της καταστροφικής πολιτικής που επιβάλλεται από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.

Τέλος, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί πως η ίδια η σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη αυτή κάθε αυτή αυτοαναιρεί τις κυβερνητικές προπαγανδιστικές επιθέσεις ενάντια σε εκπροσώπους του νοσοκομειακού κινήματος όταν αυτοί τυγχάνουν (αρκετά σπάνια …) τηλεοπτικής προβολής για να εκθέσουν την πραγματικότητα στην περίθαλψη. Προφανώς για τους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι «βοθροκάναλα» μόνο τις σπάνιες στιγμές που φιλοξενούν για μερικά δευτερόλεπτα εκλεγμένους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα όταν δίνουν την ευκαιρία στους κ.κ. Υπουργούς Υγείας να εκθέτουν ανενόχλητοι επί αρκετή ώρα τις απόψεις τους χωρίς αντίλογο, δεν είναι «βοθροκάναλα» αλλά αυτόματα εξαγνίζονται σε ΜΜΕ «όμορφα, ηθικά και αγγελικά πλασμένα».