Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚ. "ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"




ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚ. "ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"
-------------------------------------------


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
1η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 
ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Ν.Π.Δ.Δ.                                      
Δ/νση:     Λεωφ.  Αλεξάνδρας 171 – 115  22  ΑΘΗΝΑ                                                     
          Τηλ:. 210 64 09 394 -000 ,  Fax: 210 64 20 146
_________________________________                        Αθήνα,             6-6-18
                                                                                               
Προς
Τον Πρόεδρο
του Επιστημονικού Συμβουλίου

Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών περνάει μέσα από τον….Τομέα!
Επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ζήσουμε όλοι οι γιατροί τα περιβόητα αποτελέσματα της μνημονιακής μεταρρύθμισης στην ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι έως τώρα κυβερνήσεις σταθερές στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους δανειστές κατάφεραν:
1.      να αδειάσουν τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους γιατρούς στερώντας από τις κλινικές τη βασική κινητήριο δύναμη της λειτουργίας τους
2.      να αφήσουν τα δημόσια νοσοκομεία με γερασμένο μόνιμο προσωπικό
3.       να πληρώνουν ένα συμβολικό αντίτιμο που ονομάζουν μισθό για την εξουθενωτική εργασία ειδικευμένων και ειδικευόμενων
4.       να εξαναγκάζουν τους νέους γιατρούς να ζητιανεύουν την παράταση μετά τη λήξη του χρόνου ειδικότητας για ένα κομμάτι ψωμί χρησιμοποιώντας τους για να καλύπτουν τρύπες
5.       να χρησιμοποιούν τους εναπομείναντες ειδικευόμενους ως εργασιακά «αναλώσιμα», εντός του χρόνου ειδικότητάς τους, για να καλύψουν τα κενά που οι πολιτική τους δημιούργησε με το γνωστό «εντέλλεσθε»  των εκάστωτε διοικήσεων.

Και ενώ φέρνουν στο προσκήνιο νέες ειδικότητες, και ενώ η ιατρική εξειδίκευση πλέον υφίσταται εντός των βασικών ειδικοτήτων, εξαναγκάζουν τους ειδικευόμενους σε εφημερίες τομέα και για αντικείμενο για το οποίο ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν. Μην ξεχνάμε πως το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες του ΚΕΣΥ, όχι μόνο δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης αλλά με ύπουλο τρόπο θα βάλει τους ειδικευόμενους να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν εξαιτίας των μη προσλήψεων. Να εφημερεύουν στον τομέα, να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία ανάλογα με τις ‘’ανάγκες’’- όπως έγινε πρόσφατα μεταξύ Αγία Όλγα και ΓΟΝΚ, όπου η  παθολογική του Αγία Όλγα πηγαίνει για κλείσιμο γιατί την άφησαν χωρίς ειδικευόμενους αφού τους μετέφεραν στο ΓΟΝΚ που δεν είχε καθόλου! Μιλάνε για logbooks και επιστημονικό έργο όταν δεν υπάρχουν Επιμελητές Β’ για να αναβαθμίσουν τα νοσοκομεία, παρά διευθυντές λίγο πριν τη σύνταξη! Κι αυτά είναι μόνο ένα μέρος.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και πλέον του Επιστημονικού Συμβουλίου για εφημερίες τομέα σε ένα νοσοκομείο υψηλής εξειδίκευσης όπως ο Άγιος Σάββας, πρόκειται να ζήσουμε τα κάτωθι τραγελαφικά:

Κάθε ειδικευόμενος να λαμβάνει ένα τηλέφωνο το πρωί από τον συντονιστή εφημερίας και να μαθαίνει ότι εκτός από εφημερεύων της κλινικής στην οποία ανήκει θα είναι και εφημερεύων και άλλων κλινικών τμημάτων και εν τέλει όποια ειδικότητα τομέα προκύψει ότι έχει ανάγκη. Είναι πολύ ψιλά γράμματα μπροστά στην οικονομική πολιτική των μνημονίων η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη εκπαίδευσης στις εξειδικευμένες πολυήμερες 24ωρες θεραπείες από γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας. Έτσι ένα έντρομος, απελπισμένος νέος γιατρός χωρίς καμία γνώση για τις χειρουργικές παρεμβάσεις είτε παρενέργειες των φαρμάκων μετά θεραπείας  και χωρίς καν να ξέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αρρώστου θα είναι υπεύθυνος και ΥΠΟΛΟΓΟΣ για ό,τι συμβεί μετά το μεσημέρι αρκεί να έχει σφραγίδα με ΑΜΚΑ. Κατ’ αντιστοιχία ο χειρουργός, ο γυναικολόγος είτε ο πλαστικός ειδικευόμενος θα κληθεί να εφημερεύσει ως θωρακοχειρουργός ή ουρολόγος ή ΩΡΛ ή Ορθοπεδικός. Και βέβαια δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαν και κρεμάστρες με ιατρική ποδιά να εφημερεύουν αρκεί να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τα κάτωθι για το αντικαρκινικό νοσοκομείο που διοικείτε:
-Οι εφημερίες τομέα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους γιατρούς, γιατί οι ανάγκες των ασθενών δεν περιορίζονται στις βασικές γνώσεις ιατρικής αλλά  σε εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με το θεραπευτικό αντικείμενο.  Ούτε φυσικά ένας γιατρός μπορεί να παρέχει ποιοτική φροντίδα σε 70 και παραπάνω ασθενείς.
-Στο νοσοκομείο μας οι μόνο επιμελητές με ενεργό εφημερία είναι οι αναισθησιολόγοι και οι γιατροί της ΜΕΘ, οι οποίοι προφανώς δεν επαρκούν.
-Στο όνομα των περικοπών της χρηματοδότησης δεν υπάρχουν ούτε τα κατάλληλα υλικά- είτε λείπουν εντελώς, είτε είναι χειρίστης ποιότητας -, δεν υπάρχει ούτε καν ένας απινιδωτής διαθέσιμος στα νοσηλευτικά τμήματα, πόσο μάλλον προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό.

Μέχρι να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, την νομική ευθύνη για οποιαδήποτε ανεπάρκεια φέρει η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν συναινούν σε αυτό το στρατιωτικού τύπου εφημεριακό καθεστώς και θα αγωνιστούν εναντίον του μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, μαζί με τους ειδικευμένους.



Κοινοποίηση:

Πρόεδρο  Δ. Σ. – Διοικητή
Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
Διευθυντή  Χειρουργικού Τομέα
Συντ Δ/ντές,-Δ/ντές Παθολογικών, Εργαστηριακών και Χειρουργικών Τμήμάτων
Σωματείο Εργαζομένων
ΕΙΝΑΠ