Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Παρέμβαση που έγινε στην εκδήλωση εγκαινίων του στεφανιογράφου, 8-11-2019 




Παρέμβαση που έγινε στην εκδήλωση εγκαινίων του στεφανιογράφου, 8-11-2019

Πάνος Παπανικολάου (μετά τις ομιλίες των κ.κ. Πολάκη, Δούρου και Πατούλη)

Χαιρετίζουμε την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στο Αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου της Νίκαιας που αποτελούσε επί χρόνια αίτημα των γιατρών και λοιπών εργαζόμενων.
 Με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ σήμερα εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάχτηκαν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία 7 χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσουν να εναλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και τα επόμενα χρόνια, θα θέλαμε να πούμε τα εξής :
• Τις ανθρώπινες ζωές δεν τις σώζουν τα μηχανήματα αλλά οι άνθρωποι. Εν προκειμένω τους εκατοντάδες συνανθρώπους που σώθηκαν στο Αιμοδυναμικό μας εργαστήριο τους έσωσαν οι συνάδελφοι γιατροί καρδιολόγοι με την πολύτιμη βοήθεια νοσηλευτών, τεχνολόγων και λοιπών εργαζόμενων. Η υλικοτεχνική υποδομή είναι πολύτιμη και απαραίτητη για το έργο μας όμως πρέπει να τονιστεί πως το πρωτεύον είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Να υπογραμμιστεί π.χ. πως τα τελευταία 25 χρόνια αγόγγυστα οι γιατροί των καρδιολογικών τμημάτων φρόντισαν να αναβαθμίσουν την επιστημονική προσφορά τους με την ανάπτυξη της σύγχρονης υπερηχοκαρδιογραφίας, της σύγχρονης επεμβατικής καρδιολογικής ηλεκτροφυσιολογίας, της σύγχρονης επεμβατικής ενδαγγειακής καρδιολογίας. Και αντίστοιχα στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου. Ποτέ σε αυτό το νοσοκομείο δεν είπαμε «δεν έχουμε το ένα ή το άλλο» ως πρόσχημα για να αποφύγουμε την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο αλλά πάντα διεκδικούσαμε αυτό που μας έλειπε και επιστημονικά και διεκδικητικά χωρίς να αναστέλλουμε την προσφορά μας αυτή. Ποτέ δεν βρήκαμε προσχήματα για να μην δεχόμαστε επείγοντα και περίπλοκα περιστατικά όπως κάνουν κάποια πανεπιστημιακά τμήματα της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων που θεωρούν το επείγον, το βαρύ, το περίπλοκο ως βάρος ή ως «φύρα». Γι’ αυτό το νοσοκομείο μας έχει τόσο τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά διαχρονικά, γι’ αυτό είναι πρώτο μακράν σε αριθμούς αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Πρώτα και κύρια λόγω του ανθρώπινου δυναμικού του, όχι λόγω κάποιων μηχανημάτων.
• Η πολιτεία όμως ΔΕΝ στέκεται στο ύψος της, ΔΕΝ βοηθάει αυτό μας το έργο, αντίθετα το απαξιώνει :
 - Είναι ξεφτίλα να δίνεται σε αυτό το νοσοκομείο ετήσιο κονδύλι λειτουργικών δαπανών μόνο 30 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις ανάγκες του αλλά σε σύγκριση και με τα αντίστοιχα κονδύλια που δίνονται σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
- Είναι ξεφτίλα να είναι καλυμμένες μόνο κατά 2/3 οι οργανικές θέσεις των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και επίσης μόνο κατά τα 2/3 οι οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Και μάλιστα με δεδομένο πως μιλάμε για οργανικές θέσεις σε ένα οργανόγραμμα του 2012, λειψό – πετσοκομμένο – γεμάτο λάθη (στο οποίο είχαν «ξεχάσει» να συμπεριλάβουν ολόκληρα τμήματα) και το οποίο είναι ξεφτίλα που παραμένει 7,5 χρόνια χωρίς να έχει διορθωθεί ακόμα.
- Είναι ξεφτίλα αυτό το νοσοκομείο τα τελευταία 15 χρόνια να λειτουργεί μόνο 8 (οκτώ) κλίνες στην ΜΕΘ λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές με αποτέλεσμα να γεμίζουμε (λόγω της μεγάλης κίνησης περιστατικών που έχουμε) τις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και σχεδόν καθημερινά οι γιατροί μας να κουβαλούν με την ψυχή στο στόμα με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βαρέως πάσχοντες από δω κι από κει.
 - Είναι ξεφτίλα να υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση πάνω από 1 εκ ευρώ για την ανακαίνιση του 1ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ( ! ), να μην γίνεται απολύτως τίποτα και να εξακολουθούν οι άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες σε χώρους των Παθολογικών κλινικών.
 - Είναι ξεφτίλα να υπάρχει εξαγγελία, πίστωση και προκήρυξη πάνω από ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ για εγκατάσταση στο νοσοκομείο μας σύγχρονου συστήματος στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (cyberknife), του πρώτου που θα λειτουργούσε στο ΕΣΥ, και η πολιτεία με διάφορους τρόπους και προσχήματα να υπονομεύει την υλοποίηση της ίδιας της εξαγγελίας της επειδή δέχεται υπόγειες πιέσεις από ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα.
- Είναι ξεφτίλα να μένουν στα χαρτιά διάφορες κατά καιρούς υποσχέσεις (οικοδόμηση 3 ορόφων πάνω από το κτίριο ΤΕΠ για σύγχρονα Χειρουργεία, οικοδόμηση κτιρίου πίσω από το «Γεννηματάς» για την Αιμοδοσία και για τον Ψυχιατρικό τομέα κλπ, κλπ).
- Είναι ξεφτίλα οι διάφορες αυθαιρεσίες από τους εκάστοτε κιβερνητικούς μηχανισμούς σε βάρος των εργαζόμενων του νοσοκομείου αντί για αναγνώριση της προσφοράς τους και στήριξη στο έργο τους.

Ζητάμε συγνώμη αν τυχόν κάποιους τους στεναχωρούμε αλλά ζητάμε το απολύτως αυτονόητο : την στοιχειώδη βοήθεια της πολιτείας για να προσφέρουμε σύγχρονη, ποιοτική, δημόσια, δωρεάν περίθαλψη. Επίσης για να προσφέρουμε σωστή εκπαίδευση σους νέους γιατρούς, στους ειδικευόμενούς μας, γιατί είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το νοσοκομείο αυτό είναι διαχρονικά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εκπαιδευτικό κέντρο (στην ουσία, όχι στην χαρτούρα) και που σήμερα έχουμε εδώ ως μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς που ήταν εδώ ειδικευόμενοι, που στην συνέχεια μετεκπαιδεύτηκαν και επέστρεψαν ως ειδικευμένοι επιστημονικά αρτιότεροι από τους παλιότερους ειδικευμένους που τους είχαν εκπαιδεύσει. Αυτός είναι ο στόχος μας – οι σημερινοί ειδικευόμενοί μας να μας ξεπεράσουν επιστημονικά και να παραδώσουμε το μέλλον της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης σε σίγουρα χέρια.

Σας ευχαριστώ πολύ.