Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Όχι στις απολύσεις επικουρικών γιατρών


Όχι στις απολύσεις επικουρικών γιατρών

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   1/11/2019

Στις 30 Νοεμβρίου 2019 λήγουν συνολικά στην χώρα οι συμβάσεις 285 επικουρικών γιατρών που η μισθοδοσία τους ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (νυν ΠΔΕ). Οι συνάδελφοι αυτοί είχαν προσληφθεί το 2016 για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών τελείως απαραίτητων σύμφωνα με πάγιες και διαρκείς οργανικές ανάγκες. Η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ των θέσεων αυτών είχε γίνει με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και όχι των γιατρών. Μάλιστα υπήρξαν τότε πολλές περιπτώσεις που ακόμα και ήδη υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν υπό την απειλή της απόλυσης μετατροπή της σύμβασής τους σε ΕΣΠΑ ενώ σε άλλους η σύμβαση μετατράπηκε χωρίς να υπογράψουν και χωρίς καν να ρωτηθούν. Γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Ξανθού – Πολάκη κορυφώθηκε η ομηρία της προσωρινής ελαστικής εργασίας και όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς, με επινόηση διάφορων διαδικαστικών «αλχημειών» όπως η συγκεκριμένη.
Έγκαιρα από τις 2/10/19, από την πρώτη δηλαδή συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία, η ΟΕΝΓΕ έθεσε το θέμα στον νυν υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος επί έναν σχεδόν μήνα τώρα ΔΕΝ δίνει καμία σαφή απάντηση και εξακολουθεί να υπεκφεύγει όπως φάνηκε και στις δύο συναντήσεις που ακολούθησαν (10/10 και 23/10). Όπως υπεκφεύγει και παίζει «κρυφτούλι» για το άλλο σοβαρό σχετικό θέμα της περιόδου, για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τις προσλήψεις 208 μόνιμων Επιμελητών στα ΤΕΠ 1ης και 2ης ΥΠΕ με διάφορα αστεία προσχήματα.
Δυστυχώς πιθανότατα η νέα πολιτική ηγεσία στοχεύει σε μια «σιωπηλή» ομαδική απόλυση 285 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών στις 30/11 με την δικαιολογία «δεν φταίμε εμείς αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση». Θα έχουμε δηλαδή άλλη μια εκδήλωση του φαινομένου «ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει».
Όμως η πρόσφατη εμπειρία με τον «Άγιο Σάββα» δείχνει πως η κατάσταση αυτή ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ : μόνο με μαζική αποφασιστική αγωνιστική κινητοποίηση σπάζει η «σιωπή» και αναγκάζεται η κυβέρνηση να υποχωρεί. Με γενικές συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικήσεις νοσοκομείων, διοικήσεις ΥΠΕ, υπουργείο Υγείας. Με συστράτευση πρωτοβάθμιων σωματείων και κινηματική αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.
Καλούμε τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα να πάρουν άμεσα σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Καλούμε τους 285 συναδέλφους σε αγωνιστικό συντονισμό.
Καλούμε την ΟΕΝΓΕ να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Νοέμβρη με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Να εκδώσει ενημερωτική αφίσα που θα αναρτηθεί στα νοσοκομεία και που θα απευθύνεται στους ασθενείς.
Καλούμε σε συμπαράσταση σωματεία και επιτροπές αγώνα όλων των κλάδων εργαζομένων, φορείς υπεράσπισης δικαιωμάτων ασθενών, δημοτικές – περιφερειακές κινήσεις και συλλογικότητες.  
Όχι στις απολύσεις. Μαζικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις. Κατάργηση της προσωρινής ελαστικής εργασίας. Εργασιακή και επιστημονική αξιοπρέπεια για όλους και για όλες.