Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

«ΑΓΡΟΤΙΚΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ

 


Το ενωτικό κίνημα για την ανατροπή καταγγέλει τις μεθόδευσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου υγείας προκειμένουν να βολέψει τα δικά της παιδιά ακόμα και στο αγροτικό. Καταγγέλουμε ότι πέρασε ειδική ρυθμίση στις 23/12 που επέτρεπε σε όσους δεν έχουν επιτελέσει την υπηρεσία υπαίθρου να την ολοκληρώσουνε σε νοσοκομεία χωρίς αυτή η ρύθμιση να γνωστοποιήθει στη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών. Αυτή η διάταξη κοινοποιήθηκε σε λίγους και εκλεκτούς οι οποίοι και την εκμεταλλεύτηκαν.

Στις 23/12 εκδόθηκε το ΦΕΚ του νόμου 4764/2020 “Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19”.  Με το άρθρο 68 αυτό του νόμου δόθηκε η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εκπληρώσει υπηρεσία υπαίθρου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 31/1/2021 σε μια υγειονομική περιφέρεια (εκτός της πρώτης) και να τεθούν σε νοσοκομείο της Υ.Πε. Αυτή η διάταξη δεν τέθηκε σε διαβούλευση, δεν κοινοποιήθηκε , δεν γνωστοποιήθηκε σε κανέναν. Μάλιστα ενώ εντός του διαστήματος 23/12 με 31/1 υπήρχε προκύρηξη για υπηρεσία υπαίθρου στη σελίδα του υπουργείου, πουθενά δεν αναφερόταν ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

 

Έτσι η προθεσμία ήρθε και πέρασε χωρίς κανείς να το μάθει, εκτός από όσους είχαν πληροφόρηση εκ των έσω. Να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχο σκάνδαλο εις βάρος της πλειοψηφίας αυτής της γενιάς νέων γιατρών είχε γίνει και το καλοκαίρι, όταν ο ΠΙΣ χορήγησε βεβαίωση για έναρξη ειδικότητας σε λίγους και εκλεκτούς πριν από τους υπολοίπους. Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι δυνατόν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την υγεία (τώρα το υπουργείο, το καλοκαίρι ο ΠΙΣ) να είναι ανοργάνωτοι; Ή υπάρχουν κάποιοι τους οποίους θέλουν να βολέψουν, να φροντίσουν;

 

Ως ενωτικό κινήμα για την ανατρόπη καταγγέλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν να βολέψουν τους λίγους και εκλεκτούς. Πέρα από τις μεθοδεύσεις όμως καταγγέλουμε και την τροπολογία αυτή καθ΄εαυτή. Τα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι κάτι καινούργιο, προυπάρχουν της πανδημίας και επιδεινώνονται από αυτή.  Είναι κενά σε μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορούν να καλυφθούν από αγροτικούς, με την περιορισμένη εμπειρία που αυτοί έχουν. Για να καλυφθούν αυτά τα κενά οφειλεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας ειδικευμένων γιατρών. Οτιδηπότε άλλο είναι μπάλωμα που δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών και του συστήματος υγείας.

 

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο στην επαρχία, στις άγονες περιοχές, στα νησιά όπου αφενός είναι μικρότερος ο αριθμός των ειδικών γιατρών που διατίθενται να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις και αφετέρου δεν καλύπτονται οι διαθέσιμες θέσεις ειδικευομένων. Για να καλυφθούν αυτά τα κένα είναι κοινό μυστικό ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας «τραβάνε» αγροτικούς από τα χωριά αναφοράς τους. Έτσι δημιουργούνται κενά στα κέντρα υγείας ενώ και τα νοσοκομεία δεν καλύπτονται με όσους γιατρούς με ρόλο ειδικευόμενου χρειάζονται. Οπότε, αν θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προσλάβει μόνιμους γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία , να δώσει κίνητρα σε νέους γιατρούς για να πάνε ως ειδικευόμενοι στα επαρχιακά νοσοκομεία και κίνητρα σε νέους γιατρούς να επιτελέσουν την υπηρεσία υπαίθρου σε κέντρα υγείας.

 

Οπότε σαν ενωτικό κίνημα για την ανατροπή απαιτούμε

·        Να ακυρωθούν όσοι διορισμοί έγινα με αυτή τη σκανδαλώδη τροπολογία

·        Να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του αγροτικού – Να δοθουν άλλου είδους κίνητρα σε νέους γιατρούς για να επιτελέσουν υπηρεσία υπαίθρου

·        Τα χρόνια κενά του συστήματος υγείας σε ειδικούς να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  και όχι με μπαλώματα (επικουρικοί, αγροτικοι, τετράμηνοι και λοιπά)

·        Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα επαρχιακά νοσοκομεία σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό.

 

                             ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ