Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η ιατρική εκπαίδευση, η Lady Γκάγκα και το Bad Romance με τον ιδιωτικό τομέα: σχόλιο για την "επιβολή τάξης στις ειδικότητες"



Φαίνεται πως η κυβέρνηση βιάζεται, προσπαθεί να ολοκληρώσει όλο το σχεδιασμό της, να περάσει όπως - όπως όσα νομοσχέδια προλαβαίνει. Τρέχει προκειμένου να εμπορευματοποιήσει κάθε κοινωνικό αγαθό, να το μετατρέψει κάθε κοινωνικό αγαθό σε επενδυτική ευκαιρία και να μεταμορφώσει τους εργαζόμενους σε παρίες χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα συλλογικής εκπροσώπησης και διεκδίκησης. Βασικός στόχος σε αυτή την κατεύθυνση είναι, προφανώς, και η δημόσια υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τις ιατρικές ειδικότητες, όπου η κα Γκάγκα, σαν παιδονόμος, ή μάλλον αστυνόμος, δηλώνει ότι θα επιβάλει την «τάξη» στις ιατρικές ειδικότητες. Μια «τάξη» που, μάλλον, συνιστά, για εμάς, απορρύθμιση, αταξία και άνευ όρων παράδοση του συστήματος των ιατρικών ειδικοτήτων σε συμφέροντα παντελώς ξένα προς το συμφέρον ασθενών και εργαζόμενων υγειονομικών.

Τι λέει λοιπόν το άρθρο; Α) Ότι πρώτοι θα επιλέγουν ειδικότητες οι άριστοι – αυτοί με τα περισσότερα τυπικά προσόντα. Σε δεύτερο χρόνο θα δίνονται πανελλαδικές εξετάσεις που θα αποφασίζεται η σειρά για την ειδικότητα. Β) Θα δημιουργηθεί χάρτης αναγκών βάσει του οποίου θα επιλέγουν ειδικότητα οι νέοι γιατροί. 

Όσο αφορά το πρώτο σκέλος, η Γκάγκα πετάει το τυράκι ότι «έτσι θα βραβεύονται οι άριστοι». Η ουσία αυτού του μέτρου, όμως, είναι η διάσπαση των γιατρών σε πολλαπλές ταχύτητες, η διάλυση της δυνατότητας μας να διεκδικούμε συντονισμένα και ενιαία την κάλυψη των αναγκών μας. Όταν κάποιος έχει πάρει το πτυχίο ιατρικής, σημαίνει ότι έχει κατανοήσει το σύνολο των αρχών που διέπουν τον τομέα και πλέον μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού, για αυτό το λόγο αποκτά και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα όπως είναι και η έναρξη της ειδικότητας. Η συσχέτιση της έναρξης της ειδικότητας με πανελλαδικές εξετάσεις έχει ένα μόνο σκοπό: να αποσπάσει αυτό το δικαίωμα από το πτυχίο και να σπάσει τους γιατρούς σε όσους δεν έχουν δυνατότητα έναρξης ειδικότητας και θα δουλεύουν φτηνά για τους κλινικάρχες, και όσους είναι οι «εκλεκτοί» που θα μπορούν να γίνουν ειδικοί. Αν δεν τους ικανοποιεί η διδασκαλία της ιατρικής στη σχολή ας το συζητήσουν με τους φίλους τους πανεπιστημιακούς, τα δικαιώματα, όμως, που σχετίζονται με το πτυχίο δε θα τους επιτρέψουμε να τα αγγίξουν.  Αντίστοιχα, η συσχέτιση της έναρξης ειδικότητας με τα «τυπικά προσόντα», με το βαθμό πτυχίου όπως έχει πει παλιότερα η κυβέρνηση, είναι ένας ακόμα τρόπος να διασπάσουν σε κατηγορίες τους ειδικευόμενους, να διασπάσουν τα εργασιακά δικαιώματα του πτυχιούχου. Το πτυχίο είναι αναγκαία και επαρκής συνθήκη για να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε μία στιγμή που υπάρχει έλλειμμα ειδικευομένων σε πολλά νοσοκομεία και ειδικότητες. Μάλλον η κυβέρνηση θέλει να στείλει και τους υπόλοιπους στο εξωτερικό και όχι να κλείσει την κάνουλα του brain drain

Στο ίδιο δημοσίευμα η κυβέρνηση μιλάει για χάρτη αναγκών βάσει του οποίου θα επιλέγουν ειδικότητα οι νέοι γιατροί. Φαίνεται, γι’ αρχή ότι για την κυβέρνηση το επιστημονικό ενδιαφέρον δεν παίζει ρόλο στο ποια ειδικότητα θα ξεκινήσει κάποιος. Ας αφήσουμε, στη συνέχεια, στην άκρη τα φαιδρά σχόλια περί υπερπαραγωγής παθολόγων και χειρουργών, σε μια περίοδο που και τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων χειμάζονται στην αναζήτηση τέτοιων ειδικοτήτων (μη μιλήσουμε για την επαρχία) και ας κάνουμε μια κομβική ερώτηση: από ποιον θα καταρτίζεται ο χάρτης αναγκών, έχοντας ποιανών τις ανάγκες υπόψη, με ποια υγεία στο μυαλό; Λαμβάνοντας υπόψιν τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης στην υγεία θα κάνουμε μια όχι και τόσο ριψοκίνδυνη πρόβλεψη. Ο χάρτης θα καταρτίζεται από την κυβέρνηση μαζί με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες της υγείας, η υγεία θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι ανάγκες που θα καταγράφονται θα είναι οι ελλείψεις στις «κερδοφόρες» ειδικότητες ανά περιφέρεια ή νομό. Θα είναι ένας χάρτης των αναγκών του κεφαλαίου σε γιατρούς, ώστε να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία του.

Αξία έχει, πριν κλείσουμε, να περιμένουμε και τις εκπλήξεις που θα επιφυλάσσει σε επιμέρους διατυπώσεις αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο. Το άρθρο που αποκαλύπτει το σχέδιο Υπουργείου και ΚΕΣΥ αναφέρει σε ένα σημείο πως «οι υποψήφιοι θα χρειάζεται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως το πτυχίο, αυτά θα ελέγχονται από το εκάστοτε νοσοκομείο, το οποίο θα προχωράει σε σύμβαση με τον ειδικευόμενο». Προσπαθούμε να μη βλέπουμε φαντάσματα παντού, αλλά, το εδάφιο αυτό μας θυμίζει τον τρόπο δήλωσης ειδικότητας στις ΗΠΑ, μια απευθείας διαπραγμάτευση παρεχόμενης εργατικής δύναμης με το νοσοκομείο – εργοδότη, και εγείρει, κατ’ επέκταση σκέψεις και φόβους για νοσοκομεία με μικτή χρηματοδότηση που θα καθορίζουν τα ίδια τις συμβάσεις, όχι μόνο των ειδικευόμενών τους, βάσει προθέσεων της εκάστοτε διοίκησης και του εκάστοτε εμπλεκόμενου χρηματοδότη και όχι κάποιον κεντρικά καταρτισμένο σχεδιασμό. Και δεν πιστεύουμε ότι έχουμε μανία καταδίωξης.

Αυτή είναι, λοιπόν, η «τάξη» που θέλουν να επιβάλουν η κα Γκάγκα, το ΚΕΣΥ του κου Μάρκου και η κλίκα των μεγαλοκαθηγητών στις ιατρικές ειδικότητες: μια περαιτέρω διάσπαση των νέων γιατρών και η μετατροπή τους από νέους επιστήμονες που νοιάζονται για τον άνθρωπο και τη γνώση σε στυγνούς επαγγελματίες που θα επιλέγουν την πιο προσοδοφόρα ειδικότητα. Τελικά, όταν μιλάνε για «τάξη» εννοούν τη διάλυση της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Δε θα το αφήσουμε έτσι. Οι γιατροί, οι νέοι επιμελητές, οι ειδικευόμενοι, οι φοιτητές θα απαντήσουμε στην «τάξη» της κυρίας Γκάγκα με κάθε δυνατό μέσο, με απεργίες, με καταλήψεις, με διαδηλώσεις. Για εμάς, για τους ασθενείς μας, για την επιστήμη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι σαν δούλοι.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ