Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Η Γκάγκα ξανακτυπά : αιφνιδιαστική προεκλογική ρουσφετολογική προκήρυξη για ημέτερους «συντονιστές διευθυντές»


 

Η Γκάγκα ξανακτυπά : αιφνιδιαστική προεκλογική ρουσφετολογική προκήρυξη για ημέτερους «συντονιστές διευθυντές»

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 5/5/23

Μια μέρα μόλις μετά την απόσυρση της επικίνδυνης για τους ασθενείς εγκυκλίου περί «εφημερίας τομέα» (την οποία υποτίθεται «δεν την ήξεραν ο Πλεύρης κι ο Μητσοτάκης, έκανε η Γκάγκα τα δικά της») αποδεικνύεται περίτρανα πως η κ. Γκάγκα ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ «ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ» αλλά αντίθετα κάθε τι άθλιο που κάνει είναι σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού και σε απόλυτη αρμονία με την κυβερνητική πολιτική συνολικά.

Αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Πέμπτης 4/5/23 η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε επίσημα στην «Διαύγεια» την προκήρυξη 126 θέσεων «συντονιστών διευθυντών» σε τμήματα νοσοκομείων όλης της χώρας προσδιορίζοντας μάλιστα ως περίοδο «υποβολής υποψηφιοτήτων» το χρονικό διάστημα 15 ως 24 Μαΐου 2023 ενώ ως γνωστό η 21η Μαΐου θα είναι η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών. Καταρχάς είναι η πρώτη φορά από το 2009 (δηλαδή εδώ και 14 χρόνια) που προκηρύσσονται θέσεις «συντονιστών διευθυντών». Επίσης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4999/22 (γνωστού και ως «νόμου Γκάγκα») η κυβερνητική κομματική ρουσφετοκρατία στην επιλογή απογειώνεται σε αηδιαστικό βαθμό : το απόλυτο «κουμάντο» σε κάθε «συμβούλιο επιλογής συντονιστών διευθυντών» θα το έχουν ο διοικητής της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό και ένας διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, δηλαδή ένας από αυτούς που ορίζονται από τον διοικητή της ΥΠΕ. Επιπρόσθετα προβλέπεται πως στην (απίθανη) περίπτωση που ο υπουργός διαφωνεί με την «κρίση του συμβουλίου» θα έχει το προνόμιο να αναπέμψει την κρίση όσες φορές γουστάρει χωρίς να εξηγεί τους λόγους μέχρις το συμβούλιο να επιλέξει τον αρεστό στον υπουργό υποψήφιο ! Τέλος, με μια απλή ματιά στο συγκεκριμένο σημερινό «έγγραφο προκήρυξης» που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως το έγγραφο αυτό είναι πραγματικό μνημείο προχειρότητας που βρίθει παρανομιών ακριβώς για να φωτογραφίζει διά της «προκήρυξης» κάποιους συγκεκριμένους και ήδη «μιλημένους» γιατρούς της προτίμησης της κ. Γκάγκα.

Ταυτόχρονα από την άλλη η ίδια κυβέρνηση διά της κ. Γκάγκα έχει δώσει προφορική εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ οι διαδικασίες για τις θέσεις νέων Επιμελητών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα και για τις οποίες αιτήσεις – βιογραφικά έχουν ήδη υποβληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ακριβώς πως «έχουμε προεκλογική περίοδο» ! Δηλαδή επικαλείται η κυβέρνηση την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών λόγω εκλογών» για να μην επιτρέπει στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας να προωθήσουν προς τις ΥΠΕ τις αιτήσεις για θέσεις Επιμελητών ώστε να αρχίσει η προεργασία από τα αντίστοιχα συμβούλια επιλογής ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αιφνιδιαστικά 17 μέρες πριν τις εκλογές προκηρύσσει 126 θέσεις «συντονιστών διευθυντών» φωτογραφίζοντας «ημέτερους» και «μιλημένους» !

Αυτή η αθλιότητα δεν θα περάσει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τους δυναμικούς αγώνες τους την περίοδο 2006 – 2008 είχαν επιβάλλει την κατάργηση του θεσμού του «συντονιστή διευθυντή» κάτι που είχε αποτυπωθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα στην Συλλογική Σύμβαση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτεία η οποία είχε υπογραφεί την 1/12/2008. Επίσης ήδη από το 2016 η ΟΕΝΓΕ έχει συγκεκριμένη θέση για τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και την διαδικασία ορισμού του επιστημονικά υπεύθυνου κάθε τμήματος χωρίς «υπερεξουσίες» και χωρίς κομματικές κυβερνητικές ρουσφετολογίες. Μάλιστα τεράστια ευθύνη έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αντίθετα με τις τότε υποσχέσεις της ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ αυτήν την πρόταση γιατί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά βολευόταν με την ρουσφετοκρατία ο διοικητής που διορίζεται από τον υπουργό και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας που ορίζεται από τον διοικητή της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό να ορίζουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των τμημάτων. Τέλος είναι καταγέλαστη και προκλητικότατη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και συνολικά η κυβέρνηση που θυμήθηκαν το θέμα τελευταία στιγμή … 17 μέρες πριν τις εκλογές ( ! )  προφανώς για να «εξοφλήσουν γραμμάτια» σε κάποιους.

Είναι εξοργιστικό από την μια να έχουμε τραγική υποστελέχωση σε πολλά τμήματα λόγω πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω καταιγίδας παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και από την άλλη η κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την υποστελέχωση και που αρνείται να προσλάβει μόνιμους Επιμελητές, να τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις … «συντονιστών διευθυντών».

Οι κλινικές χρειάζονται νέους Επιμελητές, όχι «συντονιστές διευθυντές» - Απαιτούμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών με προτεραιότητα τμήματα που ήδη υφίστανται λειτουργική κατάρρευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ»

Απαιτούμε να εφαρμόζεται η διαδικασία που προτείνει από χρόνια η ΟΕΝΓΕ κάθε φορά που συνταξιοδοτείται επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος ώστε ο/η νέος/α επιστημονικός υπεύθυνος να ορίζεται χωρίς «υπερεξουσίες» και ο ορισμός να γίνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και με μυστική ψηφοφορία από τους γιατρούς του τομέα χωρίς κανενός είδους κρατικών – κομματικών – κυβερνητικών παρεμβάσεων.