Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Απόφαση Γ.Σ. Ερυθρού Σταυρού 26/3/2008

Προς

Διοικητή ΝΕΕΣ

ΔΣ ΝΕΕΣ

Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου

Δντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Δντες Τμημάτων Κλινικών

Αθήνα 26/03/2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26/03/2008

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/03/2008 εκτίμησε τα ακόλουθα.

 1. Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή εργασία από το Δεκέμβρη του 2007. Οι εξευτελιστικοί μισθοί (980 ευρώ το μήνα για τον ειδικευόμενο και αντιστοίχως για τις άλλες βαθμίδες) σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εξοντωτική υπερεργασία που ξεπερνά τις 80 ώρες εβδομαδιαίως καθιστά την αμοιβή των υπερωριών απαραίτητη για τη στοιχειώδη επιβίωσή μας.
 2. Στην οικονομική και εργασιακή εξόντωση έχει προστεθεί εδώ και μήνες το πρόσθετο παράνομο και επικίνδυνο έργο το οποίο έχουμε υποχρεωθεί να εκτελούμε στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από το ΔΣ του Νοσοκομείου μας.
 3. Η μη καταβολή των εφημεριών είναι μεθοδευμένη από το Υπ Υγείας. Παραβιάζοντας συστηματικά το ευρωπαικό δίκαιο για το ανώτατο όριο εργασίας καθυστέρησε 3 ολόκληρους μήνες να καταθέσει τροπολογία που εξαιρεί τη χώρα μας εκβιάζοντας μας με μη πληρωμή των δεδουλευμένων μας. Έτσι διατηρούσε ανοικτό το συνδικαλιστικό εκβιασμό να υπογράψουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα ότι δεχόμαστε να παραβιάζουμε τα όρια ωρών εργασίας με τη συναίνεσή μας. Σε αυτήν τη συμφωνία «κυρίων» αρνήθηκε από την αρχή οποιαδήποτε συζήτηση για ουσιαστική αύξηση στους βασικούς μισθούς, για ουσιαστική προστασία του δικαιώματος σε ανθρώπινο και ασφαλές ωράριο εργασίας, για ουσιαστικό συγκεκριμένο και με οικονομικό πλάνο προγραμματισμό μαζικών προσλήψεων σε ένα ΕΣΥ που επιβιώνει κατά το μεγαλύτερο μέρος από αναπληρωτές διευθυντές. Αντί αυτού πρότεινε ρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε ήδη νομοθετήσει μονομερώς.
 4. Το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει καθημερινά πως βαθαίνει τις μεγάλες πληγές του ΕΣΥ. Πρώτον στηρίζει την παραοικονομία θεωρώντας πως οι γιατροί πρέπει να βρίσκουν «άλλους τρόπους αμοιβής» δηλαδή ή να τα ζητάν από τους αρρώστους ή να τα ψάχνουν στις προμήθειες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεύτερο δε θεωρεί ότι εκπαιδεύει τους νέους γιατρούς για να τους εντάξει σε ένα καλύτερο σύστημα υγείας για τον πολίτη. Τους χρησιμοποιεί σα φτηνό εργατικό δυναμικό για να καλύπτει τις χαώδεις τρύπες ενός γερασμένου ΕΣΥ ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σαν φτηνοί υπάλληλοι σε ιδιωτικά μαγαζιά που θησαυρίζουν μέσα στο δημόσιο. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει καταντήσει από δικαίωμα και υποχρέωση να επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ή σε παρακάλια και εκδουλεύσεις απέναντι στους ανώτερους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το μέλλον δε των νέων γιατρών είναι αμφίβολο όχι γιατί μας περισσεύουν οι γιατροί στο δημόσιο. Φθάσαμε οι νεοδιοριζόμενοι στο ΕΣΥ να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και να προσλαμβάνονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους.
 5. Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας βρήκε σύμμαχους σε αυτήν την ανήθικη πρόταση για διαιώνιση των εξευτελιστικών μισθών και του χρηματισμού στο ΕΣΥ τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ) που χωρίς να ενημερώσουν και παραβιάζοντας κάθε προηγούμενη συλλογική απόφαση είναι έτοιμες να υπογράψουν την πρόταση Αβραμόπουλου. Έτσι ετοιμάζονται να δεμεύσουν χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς (και μειωμένο για τους ειδικευόμενους), να συναινέσουν σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία, να συναινέσουν στην απόρριψη χιλιάδων ειδικευόμενων από το ΕΣΥ.
 6. Για τους ειδικευόμενους γιατρούς και για την πλειοψηφία των ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κινητοποίηση του Νοσοκομείου μας αλλά και των Νοσοκομείων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι απόδειξη πως είναι πολλοί οι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν ανέχονται άλλη περιφρόνηση. Δεν δεχόμαστε άλλον εξευτελισμό απέναντί μας και απέναντι στους αρρώστους, δε δεχόμαστε να είμαστε συνένοχοι στην παραοικονομία. Θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας. Δε δείχνουμε άλλη ανοχή σε κομματικούς παράγοντες που εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι μας εκπροσωπώντας σταθερά άλλου τύπου συμφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω

1. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις για την αναστάτωση που προκαλείται στα νοσοκομεία και να δώσει άμεση λύση.

2. Ενημερώνουμε πως δεν εκπροσωπούμαστε από τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ για υπογραφή της κυβερνητικής πρότασης. Τους καλούμε να μην υπογράψουν την πρόταση κοροιδία Αβραμόπουλου.

3. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας σε γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τόσο για την καταβολή των εφημεριών όσο και για τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ.

4. Καλούμε σε σύσκεψη εκπροσώπων Νοσοκομείων και Τοπικών Ενώσεων την Τετάρτη 2 Απριλίου ώρα 15.00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για συντονισμό με έκδοση κοινής αφίσας και ανακοίνωσης και διοργάνωση συντονισμένης πανελλαδικής κινητοποίησης.

5. Αποφασίζουμε αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τις τακτικές ιατρικές πράξεις μέχρι επίλυσης του προβλήματος.

6. Ενημερώνουμε πως συνάδελφοι ειδικευόμενοι επεκτείνουν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης και κατά την υπερωριακή εργασία από σήμερα 26/03/2008 και μέχρι επίλυσης του προβλήματος.

Αγωνιζόμαστε για:

 • Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)
 • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.
 • Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.
 • Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση.
 • Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ.