Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ανακοίνωση για 1η Μάη 2009 Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Η Α.Ρ.Σ.Ι. ΑΝΑΡΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΚΟΠ, ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ
--------------------------------------------------------------------------------------------

“8 ώρες για να δουλεύουμε, 8 ώρες για ξεκούραση και
8 ώρες να τις κάνουμε ότι θέλουμε.”

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:
Βρισκόμαστε 123 χρόνια μετά το Σικάγο και την καθιέρωση του 8ωρου. Με τόσους αγώνες, με τόσες θυσίες, με τόσο τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι κι όμως η κατάκτηση του 8ωρου φαντάζει σήμερα μακρινό όνειρο που πρέπει να παλέψουμε για να πραγματοποιηθεί.
Η πέτρα του Σίσυφου δυστυχώς ξανακύλησε και πρέπει να την πιάσουμε από την αρχή.
123 χρόνια μετά και μας λείπει όχι μόνο το 8ωρο αλλά και βασικές εργατικές κατακτήσεις.
Μας λείπει το αυτονόητο δικαίωμα να πληρωνόμαστε από τον άμεσο εργοδότη μας χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων.
Το δουλεμπόριο, η ενοικίαση εργαζόμενων, οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι και οι διαμεσολαβητές, οι εκβιασμοί, οι υποχρεωτικές υπογραφές πριν πιάσεις δουλειά σε λευκά χαρτιά με ανοιχτές ημερομηνίες, με υπογραφές ότι απολύεσαι εθελοντικά, ότι πήρες την άδειά σου, ότι πήρες αποδοχές παραπάνω από τα λεφτά που σου δίνουν, ότι πήρες τα δώρα και τις υπερωρίες που δεν σου έδωσαν ποτέ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πιάσεις ή να μείνεις στην δουλειά.
Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα βιώνουμε αρκετά χρόνια τώρα όλες/όλοι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Έχουμε τόσα αφεντικά που μπερδευόμαστε: Τον εργολάβο, την επόπτρια χαφιέ, τον προϊστάμενο της εταιρίας που μας ενοικιάζουν, τον επιστάτη τους, τον σεκιουριτά και πάει λέγοντας..

Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά!
Και τι ψωμί; Ούτε 4 ψοροευρώ την ώρα! Βλέπετε με την δικιά μας δουλειά πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο σύστημα.
Από την επόπτρια-χαφιέ (συνήθως πρώην καθαρίστρια) μέχρι τον πολιτικό που δεν έχει έστω την αφέλεια της Μαρίας-Αντουανέτας να μας προτρέψει να τρώμε παντεσπάνι αλλά με παχυδερμικό ύφος και θράσος 1000 πιθήκων μας κατηγορούν όταν αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα σαν ρατσιστές και τρομοκράτες!
Έτσι αποκάλεσε τους συναδέλφους και τους αλληλέγγυους φοιτητές στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονταν να πληρωνόμαστε από το πανεπιστήμιο άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβου-δουλέμπορα, ο πολύς κ.Πάγκαλος.
Στο ίδιο μήκος συντονίστηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, ακροδεξιοί, πρυτάνεις αλλά και το όλον ΠΑΣΟΚ με προεξάρχουσα την «αγγλοτραφή» κ. Διαμαντοπούλου.
Η αισθητική και η σύγκριση εκπροσώπων από τις δύο εποχές αποδεικνύει από μόνη της την βαρβαρότητα των σημερινών επικυρίαρχων.
Η αποτρόπαια δολοφονική απόπειρα κατά της γραμματέως του σωματείου μας Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι η κορυφή του παγόβουνου του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε και μιας μαύρης πραγματικότητας που κανένας από τους θεσμικούς, κυβερνήσεις κόμματα και κυρίαρχα συνδικάτα με επικεφαλείς τους ανεκδιήγητους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ (που έχουν δώσει τον καθαρισμό των γραφείων τους σε εργολάβο) δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν.
Ο στρουθοκαμηλισμός τους όμως παραμένει και σήμερα παρά τη φρικαλέα πραγματικότητα που παρουσιάστηκε μετά την αποτρόπαια επίθεση κατά της Κωνσταντίνας.
4 μήνες μετά και οι ίδιοι κύκλοι ή προσπαθούν να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν και να υπονομεύσουν την πραγματικότητα και τον αγώνα μας ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία με προτάσεις για υποψηφιότητες και φιλανθρωπικούς εράνους.
Η ξεκάθαρη άρνηση της Κωνσταντίνας να αποδεχτεί να καθαρίσει τις ένοχες συνειδήσεις τους με αντάλλαγμα το βουλευτιλίκι είναι πιστεύουμε το καλύτερο δείγμα της δικής μας αισθητικής που εξέφραζαν και εκφράζουν οι αγωνιστές εργαζόμενοι σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες.
Μια τέτοια ιστορική μέρα μας συγκινεί και μας εμπνέει η φωνή του August Spies που φώναξε προς τους δημίους του: « Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε σήμερα».
4 μήνες μετά την απόπειρα και παρά τα παχιά λόγια δεν έχει γίνει τίποτα για να προχωρήσουν σε λύση τα προβλήματά μας.
Ο αγώνας του σωματείου μας μαζί με το πολύπλευρο κοινωνικό κίνημα συμπαράστασης μας έχει δώσει μέχρι τώρα κάποιες μικρές νίκες όπως τη δέσμευση της διοίκησης των ΗΣΑΠ ότι ξεκινάει τις διαδικασίες για αποπομπή της εργολαβικής ΟΙΚΟΜΕΤ και την απόφαση της πρυτανείας του Αριστοτέλειου να ξεκινήσει απευθείας προσλήψεις των εργατών καθαριότητας.
Έχουμε όμως πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο ακόμα.
Είμαστε αποφασισμένες/οι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους. Κατανοούμε ότι δεν είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει προβλήματα. Το καθεστώς της μαύρης εργασίας του δουλεμπορίου των Stage και των κάθε μορφής «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων έχει κατακτήσει ολόκληρη την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νεολαία.
Ούτε ο αγώνας μας αποτελεί κεραυνό εν’ αιθρία, είναι συνέχεια του Δεκέμβρη και καίει από την εύφλεκτη ύλη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας που συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα και αντιδρούν φωνάζοντας «Δεν πάει άλλο».
Η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών και ο κοινός μας αγώνας είναι το μοναδικό μας όπλο.
Πρέπει να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αυταπάτες, χωρίς διαμεσολαβητές. Όπως αποδεικνύει η εμπειρία μας όλα αυτά «τα άνθη του κακού» φύτρωσαν σε ένα νοσηρό περιβάλλον που συνδιαμόρφωσαν αλλεπάλληλες και πολύχρωμες κυβερνήσεις.
Δεν εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Αρκετά!
Έχουμε μπουχτίσει από προεκλογικές υποσχέσεις και κομματικές δεσμεύσεις.
Χορτάσαμε από κενά συνθήματα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Είμαστε ρεαλιστές, τα θέλουμε όλα.
Η απελευθέρωση των εργαζόμενων θα είναι έργο δικό μας και κανενός άλλου.
Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας καλέσουμε σε κοινή συστράτευση και αγώνα.

Απαιτούμε: Να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Έξω οι εργολάβοι δουλέμποροι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!
Να καταργηθεί τώρα όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που τους καλύπτει!

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού
THΛ 2108221083 --- 697 8844725 EMAIL pekop1999@gmail.com FORUM http://pekop.formyjob.net


Υ.Γ : Ακόμα περιμένουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση όπως π.χ : Την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων που υποχρεώνουν τους μετανάστες να δουλεύουν στις Δημ. Επιχειρήσεις μόνο με συνοδεία εργολάβου- δουλέμπορα.
Ακούει κανείς;