Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Α.Ρ.Σ.Ι. 24-9-09

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Α.Ρ.Σ.Ι. 24-9-09
ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Οι κινήσεις των κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών είναι αφενός απαράδεκτες και προκλητικές, αφετέρου σπασμωδικές και αξιοθρήνητες.
Συγκεκριμένα, στις 15-7-09 ο υφυπουργός οικονομίας κ. Λέγκας στέλνει προς τις ΥΔΕ (με κοινοποίηση προς τους παρέδρους και προς το … υπ. Υγείας) έγγραφο στο οποίο από την μία επιμένει στην μη παραβίαση των (ανεπαρκών) κονδυλίων εφημεριών επισείοντας τις «ευθύνες» των διάφορων οργάνων σε περίπτωση «ζημιάς που θα υποστεί το Δημόσιο από δικαστικές διεκδικήσεις», ενώ από την άλλη αναγνωρίζει (παρ. 6) ότι δεν υφίσταται θέμα πλαφόν αρεοπαγίτη, παρά μόνο «συνταγματικό» πλαφόν. Τώρα, το πώς θα πληρώνονται οι εφημερίες (και μάλιστα χωρίς πλαφόν αρεοπαγίτη) χωρίς να αυξηθούν τα υπάρχοντα ισχνά κονδύλια είναι κάτι που δεν μας λέει ο υφυπουργός - μάλλον το κρατάει μυστικό για να υποβάλλει υποψηφιότητα για νόμπελ οικονομίας …
Στις 22-7-09 ο κ. Λέγκας επανέρχεται με νέα «απανταχούσα» (αυτή τη φορά το … διάταγμα απευθύνεται αποκλειστικά προς το υπ. Υγείας) στην οποία αναφέρει ότι οι εφημερίες των γιατρών είναι δαπάνες «ελαστικού χαρακτήρα» (!!!) γι’ αυτό πρέπει να περικοπούν κατά 20 % (προσέξτε: εννοεί τα σημερινά, ήδη ανεπαρκή, κονδύλια !!!). Μάλιστα, λέει ότι αυτό «μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός νέου προγράμματος εφημεριών που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις πραγματικές ανάγκες των Δημόσιων Νοσοκομείων – Κ.Υ. και Π.Ι. της χώρας.»
Εν ολίγοις ο κ. Λέγκας λέει στο προς το υπ. Υγείας ότι τα σημερινά προγράμματα εφημεριών σε όλη τη χώρα είναι «μαιμού» και δεν βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες, και μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας μέχρι τώρα γνωρίζει και συγκαλύπτει αυτήν την πρακτική (!).
Ενώ όμως ο Λέγκας «φτύνει», ο Αβραμόπουλος … «δροσίζεται». Στις 4-9-09 αποστέλλει προς τους διοικητές των νοσοκομείων έγγραφο στο οποίο αναμασά επί λέξει («σύμφωνα με σχετικό έγγραφο …» κλπ) τα απαράδεκτα επιχειρήματα Λέγκα, όμως σαν συμπέρασμα δίνει εντολή για περικοπή κατά … 10% (κάνει …σκόντο).
Οι ΥΔΕ, οι πάρεδροι αλλά και πολλοί διοικητές νοσοκομείων μπροστά στην κατάσταση αυτή (και φυσικά μην τολμώντας να πάρουν την ευθύνη έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο περικόπτοντας τα προγράμματα των επιστημονικών συμβουλίων), κατέφυγαν στο εξής κόλπο : άρχισαν (σκόπιμα) να παρερμηνεύουν τον νόμο 3754/09 -στο σημείο που λέει ότι οι προσλήψεις (που δεν έγιναν ποτέ) πρέπει να κατανεμηθούν έτσι ώστε κανένας γιατρός να μην υποχρεούται να εκτελεί πάνω από 7 ενεργείς εφημερίες ή 11 συνολικά- λέγοντας ότι απαγορεύεται οι γιατροί να … πληρώνονται για πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα (!!!).
Με τη μεσολάβηση της προκήρυξης των εκλογών και μπροστά στον κίνδυνο έκρηξης στα νοσοκομεία μέσα στην προεκλογική περίοδο, το υπ. Υγείας προσπάθησε «κατόπιν εορτής» να … συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στις 9-9-09 ο γ.γ. κ. Καλογερόπουλος στέλνει προς τα νοσοκομεία έγγραφο που δίνει εντολή να μην υπολογίζεται το πλαφόν αρεοπαγίτη χωρίς να αναφέρει τίποτα περί περικοπών, ενώ στις 18-9-09 ο κ. Αβραμόπουλος στέλνει άλλο έγγραφο προς τον πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου ζητώντας του να ενημερώσει τους παρέδρους ώστε να μην επικαλούνται το (ανύπαρκτο) όριο των 7 εφημεριών.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τα έγγραφα αυτά είναι ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που εξαντλεί την «αυστηρότητά» της στη δημόσια περίθαλψη, την δημόσια παιδεία κλπ ενώ από την άλλη ενισχύει ασύστολα τους διάφορους τραπεζίτες, υμέτερους μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές κλπ. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικίστικα προσχήματα χωρίς καμία βάση. Οι γιατροί θα πρέπει να επιμείνουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους καθώς και του λαϊκού δικαιώματος για δωρεάν, δημόσια, σύγχρονη και ισότιμη περίθαλψη.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων απαιτώντας : την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων, την τήρηση των προγραμμάτων εφημεριών σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών, την άμεση πληρωμή των εφημεριών με τις νέες τιμές και χωρίς πλαφόν αρεοπαγίτη. Επίσης απαιτώντας την άμεση υλοποίηση των προσλήψεων και των αναβαθμίσεων.