Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ 21-01-2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ 21-01-2010

1)Το ΔΣ του ΙΣΑ στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θόρυβο που προέκυψε μετά το θάνατο του Ν.Κακαουνάκη , τα τηλεδικαστήρια , την επίθεση στο ΕΣΥ και τους γιατρούς στο περιθώριο της αυτοκτονίας του συνάδελφου Νευροχειρουργού υπό την αφόρητη πίεση των ΜΜΕ. Στις αποφάσεις που πιθανότατα γνωρίζετε από την ενημέρωση από τον ΙΣΑ ή τα ΜΜΕ προκυρήχθηκε για την Τετάρτη 27/1/2010 24ωρη αποχή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω η θέση της ΑΡΣΙ είχε τα παρακάτω στοιχεία.
Α) Το θέμα προφανώς είναι πολύ σοβαρό. Με αφορμή την υπόθεση Κακαουνάκη υπάρχει σε εξέλιξη μια επίθεση απέναντι στο ΕΣΥ και τους γιατρούς του με πρωτοφανή διασυρμό στα τηλεδικαστήρια εκτινάζοντας στα ύψη την εμπορευματοποίηση της υγείας αλλά .... και του θανάτου.Η αυτοκτονία του συνάδελφου έχει συγκλονίσει πολύ κόσμο.
Β) Το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων προφανώς ΔΕΝ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση γιατρών - δημοσιογράφων χωρίς πολιτική αιτία. Πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται το αστικό μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης-ΝΔ-ΕΕ-ΜΜΕ που δημιουργούν και στηρίζουν ένα ασφυκτικό πλέγμα εμπορευματοποίησης της υγείας (πλήρους υποβάθμισης του ΕΣΥ,επέλασης του ιδιωτικού τομέα) με ισοπεδωτική επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων άνεργων γιατρών, των απεγνωσμένων ειδικευόμενων και των αυτοαπασχολούμεων ιγιατρών της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης.Άρα το πολιτικό πλαίσιο αιτημάτων της ΑΡΣΙ στοχεύει στον αντίποδα αυτής της λογικής και προωθεί τον ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα όλων των παραπάνω τμημάτων από τα κάτω στο δρόμο του πρόσφατου κινήματος στο ΕΣΥ.
Γ) Στη λογική αυτή έχει νόημα να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν βάζοντας τη δική μας κατεύθυνση.


2)Εξίσου σημαντικό!!! Στη σημερινή συνεδρίαση (21.1.2010) με αφορμή αίτημα της Ένωσης των Βιοπαθολόγων σχετικά με τη χορήγηση ειδικότητας Βιοπαθολογίας από το Ερρίκος Ντυνάν έγινε μεγάλη κουβέντα γενικά για την ειδικότητα. ΔΗΚΚΙ (ΝΔ) – ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) σε απόλυτη ομοφωνία προωθούν τη χορήγηση ΚΑΘΕ ειδικότητας όχι μόνο από ΝΠΙΔ (Ωνάσειο,Ντυνάν) αλλά και από κάθε ιδιωτική κλινική! Επίσης στο περιθώριο.... απόλυτη συμφωνία ΚΑΙ για εξετάσεις πριν την ειδικότητα (!!). Με πολλή φασαρία τελικά δεν πάρθηκε απόφαση.Τέλος επειδή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα συζητηθεί το θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης χρήσιμη θα ήταν κάθε βοήθεια με σχετικά κείμενα από συντρόφους φοιτητές , γιατρόυς σε αναμονή, ειδικευόμενους ή φυσικά από οποιονδήποτε άλλον.