Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
Ανακοίνωση Α.Ρ.Σ.Ι. 26-1-11
Κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου υγείας. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί σαρωτική προσπάθεια επιβολής σωρείας άκρως αντιδραστικών ρυθμίσεων που υπαγορεύονται από την τρόϊκα σύμφωνα με το «3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο». Ταυτόχρονα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων «τακτοποίησης λογαριασμών» σύμφωνα με απαιτήσεις του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου. Συγκεκριμένα :
1) Το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες managers. Η «πιάτσα» βοά ότι οι σχετικές διατάξεις είναι φωτογραφικές για την εταιρεία “singular logic” συμφερόντων Βγενόπουλου ενώ στο παρασκήνιο «παίζει» ανταγωνιστικά και η αντίστοιχη εταιρεία management του κ. Αποστολόπουλου. Μάλιστα η σχτεική εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του ελληνικου δημοσίου είχε γίνει πολλές εβδομάδες πριν την ανακοίνωση του νομοσχεδίου !Ο κ. Βγενόπουλος –υπενθυμίζουμε- είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης είναι οι προμήθειες των νοσοκομείων», ενώ στο ίδιο κλίμα κινούνται οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της κ. Μπακογιάννη. Σημειώνεται τέλος ότι προς το τέλος του νομοσχεδίου (άρθρο 70, παρ 2) υπάρχει πονηρή διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ογκολογικά και ορθοπαιδικά τμήματα όλης της χώρας εντάσσονται στην υπερποπτεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Συμπερασματικά οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες που συμμετείχαν άμεσα στην επί δεκαετίες καταστήλευση των ασφαλιστικών ταμείων με σκανδαλώδεις συμβάσεις περίθαλψης, θα «επιβραβευθούν» αναλαμβάνοντας και την ... συγκεντροποίηση της μίζας των προμηθειών. Η γραμμή της «τρόϊκας» είναι ... ελεγχόμενες κεντρικές μίζες σε λιγότερους για να μπεί «τάξη» στο σημερινό χάος. Το μαχόμενο νοσοκομειακό – πανυγειονομικό κίνημα έχει από καιρό διατυπώσει σαφέστατη θέση που αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ : κωδικοποίηση όλων των υλικών ανά ειδικότητα – τιμολόγηση με βάση τις τιμές στις χώρες της Δ. Ευρώπης – προμήθεια με αυτές τις τιμές από όσες εταιρείες συμφωνήσουν να συμμετέχουν, με ταυτόχρονη κατάργηση τόσο των απευθείας αναθέσεων όσο και των στημένων διαγωνισμών. Επίσης κατάργηση του σάπιου συστήματος γραφειοκρατίας και διαφθοράς (γραφεία προμηθειών και μικροπρομηθειών, ΕΠΥ, παρατήρια τιμών κλπ). Δημιουργία άμεσα κρατικής φαρμακαποθήκης για τροφοδοσία των νοσοκομείων με αναλώσιμα χαμηλής τεγνολογίας (π.χ. γάζες, σύριγγες κλπ) και πιο μακροπρόθεσμα κρατικής βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας. Η θέση αυτή πρέπει να υιοθετηθεί και να διεκδικηθεί μαζικά από τα κάτω, από τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και να παραμεριστούν τόσο τα αντιδραστικά μέτρα κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ όσο τα ... «κροκοδείλια δάκρυα» κάποιων διευθυντάδων και καθηγητάδων που αντιδρούν στην ... συγκεντροποίηση της μίζας.
2) Με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη καταστρέφονται κυριολεκτικά τα δικαιώματα τόσο του πληθυσμού όσο και των χιλιάδων γιατρών που εργάζονται ή είναι συμβεβλημένοι με τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα ενοποιούνται οι κλάδοι υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία νέου φορέα (ΕΟΠΥΥ). Οι μη μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ απολύονται ενώ οι μόνιμοι υποτίθεται ότι εντάσσονται στο ΕΣΥ με ασαφείς διαδικασίες. Τα δημόσια κέντρα υγείας μάλλον οδηγούνται σε κλείσιμο. Ανοίγει ορθάνοιχτη η πόρτα στην εργολαβία ιατρικής εργασίας και στη μεσολάβηση εταιρειών – «πολυϊατρείων» που θα συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ απασχολώντας γιατρούς σκλάβους των 500 ευρώ τον μήνα. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα συνάπτονται συμβάσεις μόνο με μεμονωμένους γιατρούς, προβλέπεται σύμβαση «τύπου ΟΑΕΕ» με πενιχρή μηνιαία πάγια αντιμισθία όπως επί λέξει αναφέρει το «3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την υγεία». Με άλλα λόγια κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός θα αναγκάζεται να εξετάζει τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ + ΟΠΑΔ + ΙΚΑ + κλπ) αμοιβόμενος με τα εξευτελιστικά ψίχουλα που πληρώνει σήμερα ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) τους γιατρούς του. Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ένας οργανισμός που θα χρηματοδοτείται με το 0,6 % του ΑΕΠ (μόνο το ΙΚΑ σήμερα χρηματοδοτείται με το 1% του ΑΕΠ !!!) και που όλες οι διατάξεις που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του είναι «κομμένες και ραμμένες» με στόχο περικοπή στόχους – μείωση παρεχομένων υπηρεσιών. Όλα αυτά είναι σαφέστατο ότι θα επιδεινώσουν ραγδαία την ποιότητα παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους.
3) Με άλλη μια σειρά διατάξεων επιχειρείται η αντιδραστική αναδιαμόρφωση της ιατρικής ιεραρχίας στο ΕΣΥ με κατάργηση και των τελευταίων υπολειμμάτων της συλλογικής σύμβασης και του ν.3754. Επανέρχεται … «πανηγυρικά» (ή καλύτερα «πανηγυριώτικα») η βαθμίδα του συντονιστή διευθυντή με 1 (ένα) ευρώ (!!!) διαφορά στον βασικό μισθό. Με άλλα λόγια εκεί που είχαμε 3 βαθμίδες στο ΕΣΥ και παλεύαμε να τις μειώσουμε, τώρα θα έχουμε επίσημα 4. Επίσης, παραδίνεται πλήρως στο μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο η διοίκηση των πανεπιστημιακών νοσκομείων αφού και ο αναπληρωτής διοικητής προβλέπεται να είναι καθηγητής 1ης ή 2ης βαθμίδας. Ακόμα σε μια σειρά θέματα (ειδικοτήτων κλπ) επιχειρείται πραγματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών και ψήφιση φωτογραφικών διατάξεων «βολέματος» συγκεκριμένων «ημετέρων».
Μια απλή ανάγνωση του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου για την υγεία αρκεί και να βεβαιωθεί οποιοσδήποτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι “copy paste” αντιγραφή των επιταγών της τρόϊκας, ενώ αυτά που διαδίδουν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ (κυρίως του συγκροτήματος Λαμπράκη) περί δήθεν … «βελτίωσης» των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών για τους πολίτες (!!!) είναι απλά γελοία προπαγανδιστικά ψέμματα.
Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) (15-1-11) καθώς και τα ΔΣ των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων αναγκάζονται από τις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να υιοθετούν θέσεις ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ με αιχμή την απαίτηση για απόσυρση του «πολυνομοσχεδίου» Λοβέρδου. Προκηρύχθηκε 24ωρη προειδοποιητική πανϊατρική απεργία για την Πέμπτη 20/1/11, η οποία και είχε μεγάλη συμμετοχή. Επίσης, αποφασίσθηκε 48ωρη απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην ολομέλεια της βουλής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί :
- Πέμπτη 27-1 συνέντευξη τύπου των πρωτοβάθμιων φορέων,
- Σάββατο 29.1 στις 10 πμ ανοικτή συγκέντρωση- συνέλευση ΙΣΑ και ΙΣΠ στο President με
- Τρίτη 1-2 στις 10 πμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας (η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει με στάση εργασίας 9πμ – 1μμ).
Από τις δυνάμεις του κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού γίνονται πολλές εκκλήσεις υπέρ της «ενότητας» ενώ επικρατεί μια (δικαιολογημένη από τις διαθέσεις της βάσης) πλειοδοσία αντικυβερνητικής και αντιμνημονιακής ρητορείας.
Στο όνομα της «ενότητας», όμως, η πλειοψηφία (ΝΔ και στις 2 εκδοχές της, ΠΑΣΚ και ΑΕΓ) υιοθετούν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ θέσεις όσον αφορά το μέλλον του ιατρικού δυναμικού στη χώρα μας, με τις οποίες ΕΚΦΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗ και προειδοποιήσαμε ότι ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ σημαίνει ΣΤΑΣΗ «ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΛΑΓΓΑΣ» ενάντια στα δικαιώματα των νέων γιατρών. Συγκεκριμένα :
1) Είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει πλήρως σε συντηρητική κατεύθυνση την παραγωγή ιατρικού δυναμικού. Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας πρακτικά προβλέπει ότι το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο θα αποφασίζει ποιοι θα εισάγονται στην ιατρική (οι φοιτητές με τις πανελλήνιες θα εισάγονται στο 1ο έτος της σχολής επιστημών υγείας και στο τέλος του πρώτου έτους ανάλογα με τη βαθμολογία θα αποφασίζεται σε ποιο τμήμα θα συνεχίσουν). Ο κ. Λοβέρδος έχει ανακοινώσει ολόκληρο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι επιστημονικές εταιρείες θα μετατραπούν σε κολλέγια – ΝΠΔΔ με διορισμένο πρόεδρο πανεπιστημιακό καθηγητή και θα καθορίζουν πόσοι και ποιοί απόφοιτοι ιατρικής θα ξεκινούν στην αντίστοιχη ειδικότητα. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ δεν λέει κουβέντα, ενώ ακόμα χειρότερα η εισήγηση του ΔΣ προς την ΓΣ αναμασά τις χιλιοειπωμένες μπαρούφες περί «ιατρικού πληθωρισμού» και με κουτοπόνηρο τρόπο θέτει στην ίδια μοίρα τους φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας με αυτούς του εξωτερικού, τους οποίους όλους μαζί τους συμπονάμε γενικώς, αλλά τι να κάνουμε …
2) Είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης για «ιερά συμμαχία» με το μεγαλοκαθηγητικό και μεγαλοδιευθυντικό ιατρικό κατεστημένο για να το έχει «δεκανίκι» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Πρόσφατα ο κ. Λοβέρδος έκανε όλα τα «χατήρια» στους καθηγητάδες και μάλιστα έφτασε να γίνει «ρόμπα» ανακαλώντας το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων που είχε χιλιοεξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Επίσης είναι καταγέλαστη η προσήλωσή του στα ιδιοτελή κελεύσματα της γνωστής ομαδούλας μεγαλοδιευθυντών – μυστικοσυμβούλων προσπαθούν μέσα από μια σειρά διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου να «πάρουν ρεβάνς» από τη συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ – πολιτείας αναιρώντας και τα τελευταία της απομεινάρια. Ούτε γι’ αυτά γίνεται καμιά αναφορά στα ντοκουμέντα του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων … Τέλος, είναι σαφές ότι τους νέους γιατρούς – υποψήφια θύματα των εργολάβων ιατρικής εργασίας ουδόλως τους ενδιαφέρει αν ο εργολάβος – εργοδότης – εκμεταλλευτής έχει πτυχίο ιατρικής ή όχι. Ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι περιορίζουν το θέμα στο αν ιδιοκτήτες τέτοιων εταιρειών είναι γιατροί ή όχι, και δεν καταδικάζουν κάθε μορφή εργολαβίας και υπερεκμετάλλευσης της ιατρικής εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ΝΔ 1 (Καλοκαιρινού) – ΝΔ 2 (Βλασταράκου – Τσούκαλου) – ΠΑΣΚ – ΑΕΓ που συναίνεσαν στην ψήφιση της απόφασης της ΓΣ του ΠΙΣ, ακόμα και η ΔΗΠΑΚ που διαχωρίστηκε γενικολογώντας σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΚΚΕ, στα κείμενά της δεν λέει κουβέντα για βασικά θέματα της «ταμπακιέρας» (εξετάσεις για ειδικότητα, σκανδαλώδη προνόμια μεγαλοκαθηγητικού-μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου) (βλέπε σχετικά δημοσιέυματα «Ριζοσπάστη» 4-1 και 18-1).
Η λογική αυτή περί «ενότητας πάση θυσία» υπονομεύει τον πανυγειονομικό αγώνα. Οι χιλιάδες έντιμοι γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αυτοοργανωθούν από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Να ξεφορτωθούν τα βαρίδια του κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού. Να απαιτήσουν μαζί με τους φοιτητές της ιατρικής και με όλο το λαό τη ριζική εφ’ όλης της ύλης ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ χωρίς συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΕΝΤΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ» ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/1/11, 10 πμ στο ξενοδοχείο President.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/2/11, 10 πμ στο Υπουργείο Υγείας.