Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΙΣΑ-ΙΣΠ!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!!
ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ,ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΏΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΔΝΤ-ΕΕ!!

Η πολιτική και κοινωνική συγκυρία
Οι εκλογές του Ιουνίου 2011 στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας διεξάγονται σε ένα καυτό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο που διαμορφώνει από τη μια, η βαθιά και παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση , η βάρβαρη επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας από το αστικό μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΔΝΤ-ΕΕ και από την άλλη τα ελπιδοφόρα μηνύματα του λαϊκού ξεσηκωμού, των χιλιάδων ανθρώπων που κατακλύζουν μέρες τώρα τις πλατείες σε όλη τη χώρα!
Ένα χρόνο μετά την επιβολή του μνημονίου, κλιμακώνεται η επιχείρηση ολοκληρωτικής κατεδάφισης κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών, ενώ γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη για μακρόχρονη περίοδο επίθεσης του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας σε ένα κλίμα ακραίου κρατικού αυταρχισμού απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στον διαδηλωτή στη μεγάλη πορεία της 11/5/2011.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συναινεί με την πολιτική της στην γέννηση των χθεσινών, σημερινών και αυριανών μνημονίων, γίνεται το όχημα περάσματος των πιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία και στη κοινωνία γενικότερα. Με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου παραδίδει πλήρως τον ευαίσθητο χώρο της υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στο οποίο η λαϊκή πλειοψηφία θα έχει δυσχερέστατη πρόσβαση, θα το χρυσοπληρώνει(άραγε, πώς!!) και οι ελάχιστοι εναπομείναντες λειτουργοί του θα εργάζονται με αποδοχές πείνας. Η ουσιαστική στάση πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων και οι τεράστιες οφειλές οδηγούν σε αφανισμό την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Μέσα σε ένα χρόνο καταστρατηγήθηκαν όλες οι κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών. Η υποχρέωση της κυβέρνησης από την συλλογική σύμβαση της ΟΕΝΓΕ να διορίσει άμεσα 2000 γιατρούς και 4500 νοσηλευτές αντικαταστάθηκε από το 1:5 (αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων), στην συνέχεια 1:10 και ουσιαστικά καμία πρόσληψη κατά τις επιταγές της τρόικας. Τα δημόσια νοσοκομεία εγκαταλελειμμένα και με τραγικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, περνούν αυτήν την περίοδο από το τσεκούρι των «αναμορφωτών» των συγχωνεύσεων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση που, μετά τις αρχικές περικοπές αποδοχών, ήδη έχει αφήσει επί μήνες απλήρωτες τις λεγόμενες «υπεράριθμες» εφημερίες των γιατρών και υπερωρίες των λοιπών υγειονομικών σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και σε πρωτοφανή εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών μέσω της επιμήκυνσης του ωραρίου και των μετακινήσεων – μετατάξεων που θα ακολουθήσουν τις συγχωνεύσεις.

Η ΝΔ αδυνατεί να συγκροτήσει ρεύμα στην ελληνική κοινωνία γιατί είναι πρόδηλη η συναίνεση της στην καταστροφική πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης – ΔΝΤ-ΕΕ, όταν συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα αυτήν την πολιτική. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ (Ζάππειο 1 και 2) δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Παρά τις περιορισμένες αντιπολιτευτικές κορώνες , χαρακτηρίζεται από σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα, υποτάσσεται πλήρως στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Διαλαλεί μέσω της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα του πλούτου που παράγεται στη χώρα ενώ η πιθανή νέα της κυβερνητική θητεία θα συνεχίσει την πολιτική οδοστρωτήρα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις πάνω στα σοβαρότατα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που έχουν τεθεί, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα στο χώρο μας που να μη σχετίζεται με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) με ιδιαίτερη επιμονή στις παρεμβάσεις της , δείχνει τον πραγματικό ένοχο. Αιτία της λεγόμενης κρίσης χρέους στην Ελλάδα είναι η καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χαρακτηρίζεται από τη σχετική τάση μείωσης του ποσοστού κέρδους και την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου δίνοντας το έναυσμα για ολομέτωπη επίθεση τύπου «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η παλλαϊκή συστράτευση , η πλατιά κοινή δράση κατά της αποκρουστικής πολιτικής κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ με αιτήματα τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους , τη ρήξη και ανυπακοή στον ευρωμονόδρομο της ΕΕ και του ευρώ, σε συνδυασμό με την πάλη για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας ,την ανακατανομή του πλούτου με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου σε όλες του τις δραστηριότητες.
Θα απορρίπτει, έτσι αποφασιστικά κάθε αντιδραστική και αντιλαϊκή «λύση» αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης που σημαίνει λαϊκή χρεωκοπία και νέα πελώρια κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.
Η πολιτική αυτή λογική είναι έξω από τις καταδικασμένες απόψεις ευρωλαγνείας που σπέρνουν αυταπάτες ακόμα και σήμερα για το ρόλο της ΕΕ και τα περιθώρια πάλης μέσα σε αυτή . Αλλά και από τους μοναχικούς δρόμους κομματικής αυτοεπιβεβαίωσης που μιλούν για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία χωρίς καμιά κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής , καμιά λογική για πλατιά μαζική δράση με βαθιά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Το νέο ιατρικό κίνημα και η κατάληψη του υπουργείου Υγείας
Διάχυτη είναι η αίσθηση στους γιατρούς όλης της χώρας ότι διαμορφώνονται σήμερα οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός νέου, νικηφόρου πανιατρικού κινήματος που στο πλάι του λαϊκού κινήματος θα μπορέσει να αντισταθεί και να συντρίψει την λαίλαπα που εξοντώνει την λαϊκή υγεία και την εργασιακή θέση της πλειοψηφίας των γιατρών.
Τα τελευταία χρόνια ένα νέο, ρωμαλέο νοσοκομειακό κίνημα με βασικούς πρωταγωνιστές τους νέους γιατρούς, κυρίως τους ειδικευόμενους, έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο. Με τις επισχέσεις, με τις κινητοποιήσεις για τη συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών, με το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, με τις γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων, έδωσε μεγάλο κτύπημα στην πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού.
Από όλα αυτά τα αγωνιστικά μέτωπα προετοιμάστηκε το κλίμα για την κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στις 11 συγκλονιστικές μέρες της ιστορικής κατάληψης του Υπουργείου Υγείας τον περασμένο Φλεβάρη διαδραματίστηκαν γεγονότα που στιγμάτισαν τη νέα εποχή του ιατρικού κινήματος βεβαιώνοντας την αίσθηση πως τίποτε πλέον δεν είναι όπως ..παλιά!! Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων πρωτοφανείς για τα ως τώρα δεδομένα, με πλαίσιο αιτημάτων που απαντούσε τόσο στην σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν, δημόσια,υψηλού επιπέδου περίθαλψη όσο και στο δικαίωμα των μαχόμενων γιατρών για στοιχειώδη επιστημονική-επαγγελματική αξιοπρέπεια.
Με αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση όλου του οπλοστασίου των καθεστωτικών δυνάμεων (κρατική καταστολή-απεργοσπασία-συκοφάντηση-διάσπαση μέσω «διαλόγου-παρωδία»,προσπάθεια απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινωνία κλπ) και το κυριότερο με ξεκάθαρη πολιτική αντίληψη για την αιτία των προβλημάτων. Η πανιατρική γενική συνέλευση κατάληψης στις 6/2/2011 και το πρωτόγνωρο πανιατρικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 9/2/2011 αποτέλεσαν κορυφαίες στιγμές που έδειξαν ότι αυτό το νέο κίνημα είναι γεγονός. Το μέλλον του είναι στα χέρια μας.
Με την διαδικασία της κατάληψης κέρδισε επίσης έδαφος η αντίληψη υπεράσπισης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) από τον οδοστρωτήρα του μνημονίου. Επίσης η αντίληψη της αναγκαιότητας του πανυγειονομικού-διακλαδικού – παλλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Και όλα αυτά με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και διαφόρων εγκάθετων του τύπου «Ένωση Διευθυντών ΕΣΥ», μεγαλοκαθηγητών κλπ, να είναι απέναντι στη λογική και το περιεχόμενο της κατάληψης. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο απείχε και καταδίκαζε την κατάληψη αλλά και με σειρά πρωτοβουλιών αμέσως μετά επιχείρησε την πλήρη απαξίωσή της. Η ΝΔ από τη πρώτη στιγμή διαχώρισε τη θέση της από την πρακτική της κατάληψης , όπως και πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την κυβερνητική και τροϊκανή προπαγάνδα (ΛΑΟΣ, ΔΗΜ.ΑΡ κλπ).
Την πραγματική απογοήτευση όμως προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ όταν στη Βουλή η ΓΓ Α.Παπαρήγα εγκλωβισμένη στη λογική της κομματικής περιχαράκωσης, ηττοπάθειας και τελικά συμβιβασμού απαξίωνε το πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που γεννήθηκε από τα κάτω , μιλώντας για ακίνδυνες….συντεχνίες γιατρών(!!) . Η δε Πανεπιστημονική πιστή στην αντίληψη « ό,τι δεν το ελέγχουμε το χτυπάμε», αποχώρησε από την κατάληψη μετά την αποτυχία της να μαζέψει ελάχιστους ψήφους στην ιστορική μαζικότατη Γενική Συνέλευση της κατάληψης της 6/2/11 που κατέληξε στο πιο προωθημένο πλαίσιο από ποτέ , γνωστό και ως «πλαίσιο των 12 αιτημάτων»..
Η πολιτικοποίηση με μαζικούς όρους του κινήματός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βαθύτερη κατανόηση της βασικής αντίθεσης που γεννά την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, την πολιτική του που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα : την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας που θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα ανατροπής του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, αυτού που γεννά τις κρίσεις, τα μνημόνια, την φτώχεια και τη δυστυχία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
 Οι νέοι γιατροί δυναμικά στο προσκήνιο!
Οι νέοι γιατροί της ανεργίας , της υποαπασχόλησης, της εργασιακής περιπλάνησης , εγκλωβισμένοι στις πολύχρονες αναμονές για την ειδικότητα δέχονται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της λαίλαπας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της εισήγησης της επιτροπής εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ περιλαμβάνει ένα σύνολο ιδιαίτερα αντιδραστικών ρυθμίσεων για την προ- και μεταπτυχιακή εκπαίδευση ορθώνοντας σοβαρούς φραγμούς σε όλη τη διαδικασία που στόχο έχει την ουσιαστική αποβολή χιλιάδων γιατρών από το σύστημα πλήττοντας ανεπανόρθωτα την επαγγελματική και επιστημονική τους προοπτική. Οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις κατά αυτών των σχεδίων στη λογική της κατάληψης προμηνύουν γενικό ξεσηκωμό! Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου που καταταδικάζει το μέλλον των νέων γιατρών!
Ανοικτή πρόταση αγώνα της ΑΡΣΙ
Η ΑΡΣΙ καλεί όλους τους γιατρούς που συμμετείχαν και στήριξαν τον αγωνιστικό ξεσηκωμό, ιδιαίτερα τους νέους τους άνεργους που πλήττονται με βάναυσο τρόπο σήμερα , τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία και ευρύτερα το λαό να δυναμώσουν την πάλη τους για ένα άλλο σύστημα υγείας ,ενταγμένο σε ένα άλλο κοινωνικό σχηματισμό που θα κυριαρχούν τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας ,δωρεάν, δημόσια περίθαλψη και οι λειτουργοί του θα αμείβονται με γνώμονα την υψηλή επιστημονική και κοινωνική τους αποστολή.
Τους καλεί να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με τα άλλα μαχόμενα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας σε ένα παλλαϊκό μέτωπο ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης –ΔΝΤ-ΕΕ με όχημα τις γνωστές μας διαδικασίες βάσης και τον πρωτοβάθμιο συντονισμό σωματείων , επιτροπών αγώνα και λαϊκών συλλογικοτήτων σε ρήξη με τον υποταγμένο και ηττημένο συνδικαλισμό.
Αν κάτι χαρακτήρισε με έντονο τρόπο την πρόσφατη αγωνιστική έκρηξη, ήταν η αναγωγή της λαϊκής περίθαλψης σε κορυφαίο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός της περιόδου και η αίσθηση με τον διακλαδικό συντονισμό που αναπτύχθηκε, ότι μπορεί στους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς της υγείας , της παιδείας και της συγκοινωνίας να πραγματοποιηθεί το πρώτο σημαντικό ρήγμα ανατροπής της απάνθρωπης κυβερνητικής πολιτικής . Αυτά πρέπει να συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τον αγώνα μας!!
Να γιατί φαντάζουν εντελώς έξω από τις ανάγκες της συγκυρίας οι πρωτοβουλίες που προέρχονται από την πλειοψηφία της ΔΗΚΚΙ στους Ιατρικούς Συλλόγους που εστιάζουν στο έλασσον και όχι στο μείζον , αναμασούν ξαναζεσταμένο φαγητό αποτυχημένων πρωτοβουλιών σπέρνοντας αυταπάτες πως τάχα με …δικαστικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Ή λογικές που περιορίζονται στον τρόπο πληρωμής των γιατρών στο νέο σύστημα όταν έχει εκφραστεί η μαζική και κατηγορηματική αντίθεση της πλειοψηφίας στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η συζήτηση για πάγια αντιμισθία τύπου ΟΑΕΕ, μνημονίου, Μόσιαλου ή κατά πράξη και περίπτωση τύπου ΟΠΑΔ που όλοι ξέρουμε τις συνέπειές της δεν οδηγεί πουθενά αλλά αντίθετα , αποπροσανατολίζει και αποδυναμώνει το ενιαίο μέτωπο ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Με μεγάλο όπλο την πολύτιμη εμπειρία της κατάληψης συνεχίζουμε τον αγώνα μας από πολύ πιο προωθημένη αφετηρία. Επιμένουμε στο προωθημένο πλαίσιο των αιτημάτων που απεφασίσθησαν στην κορυφαία Γενική Συνέλευση της Κατάληψης της 6/2 και συμπύκνωναν όλο τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε τις 11 μέρες πιστεύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερο διακλαδικό – παλλαϊκό συντονισμό:
1.Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη.
2.Να καταργηθεί κάθε είδους «χαράτσι» από την τσέπη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση τόσο της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της λεγόμενης «ολοήμερης» απογευματινής λειτουργίας.
3.Να ανατραπεί η γενικότερη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταργεί κάθε έννοια δωρεάν υγείας και εξαθλιώνει τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.
4. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική, με περισσότερα κρεβάτια, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερους μάχιμους γιατρούς. Κατάργηση του αίσχους του «5 φεύγουν, ένας έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
5. Διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών, μακριά από ύποπτα ιδιωτικά χέρια και υπόγειες συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών. Ποιοτικά φάρμακα και υλικά χωρίς υπερτιμολογήσεις.
6. Δημοκρατία και συλλογική άσκηση της ιατρικής στο ΕΣΥ – κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του μεγαλοδιευθυντικού και μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου.
7. Με τελικό στόχο ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, άμεσα απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση κάθε ειδικευμένου γιατρού στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές εξασφαλισμένες σε τακτική μηνιαία βάση και θα αποκλείει τη μεσολάβηση κάθε εργολάβου ιατρικής εργασίας.
8. Αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ από την ημερομηνία πρόσληψης.
9. Πραγματική ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς κατάργηση κλινών και τμημάτων με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ.
10. Απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για τη μείωση της αναμονής.
11. Να πληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ. Να σταματήσει η προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που διαχρονικά λυμαίνονται το χώρο της υγείας.
12. Θεωρούμε καθοριστικό το διακλαδικό, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα.
Η ΑΡΣΙ θεωρεί σοβαρή κατάκτηση του κινήματος την υιοθέτηση του παραπάνω πλαισίου. Θα συνεχίσει όμως να παλεύει για ακόμα πιο προωθημένο πλαίσιο δράσης ικανό να ανοίξει νέους ορίζοντες στην πάλη του κινήματος για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας ενταγμένο φυσικά σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σχηματισμό. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.
 Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να μην υποκύψουν στους κυβερνητικούς εκβιασμούς, να μην στηρίξουν με τη στάση τους την πλήρη κατεδάφιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
 Απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση όλων των αυτοπασχολούμενων γιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αποδοχές που θα συνάδουν με τη υψηλή κοινωνική και επιστημονική τους αποστολή, δεν θα εξαρτώνται από τη λαιμητόμο του μνημονίου σε μια κατεύθυνση ενοποίησης των όρων αποζημίωσης των ιατρικών αμοιβών: ίση αμοιβή για ίδια δουλειά με ίδιους όρους.
 Παράλληλα απαιτούμε την ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων αυτής της χώρας στο σύστημα υγείας. Απορρίπτουμε την καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών.
 Άμεση εξόφληση των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Όχι σε λύσεις τύπου «ομολόγων», Factoring, κλπ.
 Εξαίρεση κάθε Υγειονομικής δραστηριότητας από τον ν.3919/2011 (περί κλειστών επαγγελμάτων). ΟΧΙ στην πλήρη εμπορευματοποίηση και εκχώρηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο μεγάλο κεφάλαιο (αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, όμιλοι Υγείας, κλπ) που αποτέλεσμα θα έχει το κλείσιμο των περισσότερων ιδιωτικών ιατρείων και την υπαλληλοποίηση -με εξευτελιστικούς όρους- των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.
 Ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων και εντολών διαγνωστικών εξετάσεων από οποιονδήποτε ιατρό. Απόρριψη κάθε ρύθμισης που δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης σε συμβεβλημένους και μόνο με ασφ/κά ταμεία ιατρούς.
 Οργανώνουμε στην πράξη τις μορφές του νέου ιατρικού κινήματος με επιτροπές αγώνα ανά τομέα στην Αθήνα και Γενικές Συνελεύσεις, για να εκφράζεται η πραγματική θέληση των γιατρών .Κάθε σημαντική απόφαση από εδώ και στο εξής να λαμβάνεται από διευρυμένα πανιατρικά όργανα .
 Καλούμε επίσης τους γιατρούς που εργάζονται στις μικρές ή μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας να αυτοοργανωθούν σε συλλόγους, σωματεία , επιτροπές αγώνα , να αντισταθούν στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που με αφορμή τη συγκυρία επιβάλλει το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
 Η ΑΡΣΙ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και ξεσηκωμού στους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας. Ο συντονισμός των Γενικών Συνελεύσεων ανά Νοσοκομείο μπορεί να ανατρέψει την τραγική κατάσταση της λαϊκής υγείας και της θέσης των νοσοκομειακών που προκαλείται από την ουσιαστική στάση πληρωμών
 Απαιτούμε:
 Δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας στα δημόσια νοσοκομεία.
 Καμία συγχώνευση, καμία κατάργηση Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας, καμία μείωση κλινών
 Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού.
 Επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών
 Τήρηση της κλαδικής συμφωνίας του 2008
 Ουσιαστική εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών – ΟΧΙ στην λογική των «ιατρών της λάντζας».
 Έξω οι προμηθευτές από τα δημόσια νοσοκομεία
 Εθνική φαρμακοβιομηχανία και βιομηχανία παρασκευής ιατρικών υλικών

 Καλούμε ειδικά τους νέους γιατρούς να πρωτοστατήσουν σε αυτήν την προσπάθεια. Η κυβέρνηση , το μνημόνιο, το ΔΝΤ και η ΕΕ τους ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον. Ανειδίκευτους ,χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, άνεργους και υποαπασχολούμενους τη στιγμή που ο λαός μας δεινοπαθεί από τις τεράστιες ελλείψεις της δημόσιας υγείας ενώ πλήθος ιατρικών παρατάξεων μιλούν ακόμη κοντόφθαλμα για …ιατρικό πληθωρισμό. Τους καλούμε μέσα από παλιές και νέες συλλογικότητες να ακυρώσουν κάθε σκέψη για φραγμούς σε κάθε βαθμίδα της ιατρικής εκπαίδευσης να παλέψουν για ένα άλλο μέλλον που πραγματικά τους αξίζει.
 Η ΑΡΣΙ καλεί στο ενιαίο μέτωπο τους χιλιάδες γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων που με ιδιαίτερα πενιχρές αμοιβές και σε δύσκολες συνθήκες προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ, οι 5000 γιατροί του ΝΑΤ που μέσα σε μία μέρα απομακρύνθηκαν από το ταμείο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης. Πρέπει να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο των ασφαλισμένων τον πραγματικό σύμμαχο για τη δικαίωση των αγώνων τους να παλέψουν μαζί με τους άλλους γιατρούς για την απόρριψη αυτής της πολιτικής. Απαιτούμε την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων σε σταθερές οργανικές θέσεις, να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών..

Το μήνυμα των εκλογών
Στις εκλογές του Ιουνίου πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ματαίωσης όλων των αναδιαρθρώσεων που λεηλατούν τις κοινωνικές δαπάνες.
Μήνυμα ρήξης με το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Να νικήσει η λογική της κατάληψης και των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών που με τόσο επιμονή εξέφρασε η ΑΡΣΙ στην πρόσφατη αγωνιστική έκρηξη
Να ηττηθεί η λογική της κυβερνητικής ΠΑΣΚ και των παρατάξεων που αποδέχονται την προπαγάνδα της κυβέρνησης, του μνημονίου, της επιτροπής «σοφών» που στρώνουν το χαλί της επίθεσης στη λαϊκή υγεία και τα δικαιώματα των γιατρών.
Μήνυμα καταδίκης της ΔΗΚΚΙ που τόσα χρόνια φέρει βαρύτατες ευθύνες για την αποτυχημένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό του ΙΣΑ που αν και συρόμενη από τα εκρηκτικά προβλήματα και την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης από τη μαχόμενη βάση των γιατρών, συμμετείχε στους αγώνες του Φλεβάρη , αδυνατεί να αντιπαρατεθεί στη βασική αιτία της κρίσης όντας καθεστωτική δύναμη που συναινεί στον ολοκληρωτικό πόλεμο του κεφαλαίου στις δυνάμεις της εργασίας.
Απορρίπτουμε τις λογικές ηττοπάθειας και συμβιβασμού που μεταθέτουν τις μάχες σε ένα θολό μέλλον λαϊκής εξουσίας χωρίς γραμμή μαζικής δράσης για το σήμερα(Πανεπιστημονική) αλλά και τις λογικές ευρωλαγνείας που σπέρνουν ακόμα και σήμερα αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ στην κρίση ενώ με τη συμμετοχή τους στο προεδρείο του ΠΙΣ συναίνεσαν στην αποτυχημένη και γραφειοκρατική παρέμβασή του την περασμένη περίοδο (ΑΕΓ).
Στις εκλογές του Ιούνη μπορεί να καταγραφεί η μεγάλη δυναμική της πρόσφατης αγωνιστικής έξαρσης. Με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών που συμμετέχουν ανεξάρτητοι γιατροί, η Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών και η Ένωση Εργαζομένων στέλνουμε το πιο ισχυρό μήνυμα:
Ενισχύουμε τη λογική του πανιατρικού- πανυγειονομικού- παλλαϊκού μετώπου ανατροπής της χούντας της κυβέρνησης- ΔΝΤ και ΕΕ. Στέλνουμε μήνυμα ματαίωσης των αποκρουστικών αντιλαϊκών νόμων και σχεδίων που ισοπεδώνουν τις κοινωνικές κατακτήσεις.
Δυναμώνουμε την αγωνιστική απάντηση σε όλα τα μέτωπα δείχνοντας και αντιπαλεύοντας τον βασικό ένοχο: Την καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές που γεννούν τα σημερινά και αυριανά μνημόνια.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ- ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΙ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!!
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΡΣΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΣΑ 19/20 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ (ΑΡΣΙ)
ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΛΜΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΩΤΑ Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
ΒΕΛΟΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειδικευόμενος Ακτινοδιαγνωστικής Αττικό
ΓΚΟΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Νευρολόγος ιδιώτης ΙΚΑ
ΔΑΝΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γαστρεντερολόγος , ιδιώτης ΙΑΣΩ GENERAL
ΔΕΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Ιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής Ευαγγελισμός
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Καρδιολόγος ιδιώτης ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Παθολόγος Ερυθρός Σταυρός
ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
ΚΟΡΒΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΗ) Ακτινολόγος ιδιώτης ΙΚΑ
ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ (ΕΜΜΥ) Ψυχίατρος ΟΚΑΝΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Χειρουργός ιδιώτης ΥΓΕΙΑ
ΜΠΟΖΑΝΑ-ΜΑΤΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ψυχίατρος ΨΝΑ-18 ΑΝΩ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικευόμενος Παθολογίας 1ο ΙΚΑ
ΠΡΕΚΑΤΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ειδικευόμενος Οφθαλμολογίας Ερυθρός Σταυρός
ΡΙΖΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Παθολόγος Εντατικολόγος ΑΤΤΙΚΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ(Π.Ι.Σ.)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΟΛΓΑ Παθολόγος ΟΚΑΝΑ
ΑΝΤΖΕΛ ΑΛΒΕΡΤΟΣ Αναισθησιολόγος Ερυθρός Σταυρός
ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ειδικευόμενος Ακτινολογίας Αττικό
ΒΑΛΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειδικευόμενος Νεφρολογίας Ευαγγελισμός
ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ειδικευόμενος Χειρουργικής Γ.Ν Πατησίων
ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ –ΤΑΚΗΣ Βιοπαθολόγος Ερρίκος Ντυνάν
ΓΚΙΟΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ψυχίατρος ιδιώτης
ΓΚΟΛΦΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Ειδικευόμενος Παθολογίας 1ο ΙΚΑ
ΓΟΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Αναισθησιολόγος Εξειδικευόμενος ΜΕΘ Λαϊκό
ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ψυχίατρος ιδιώτης
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ιατρός εργασίας ιδιώτης
ΖΕΡΒΑ ΚΑΝΕΛΙΝΑ Ιατρός σε αναμονή για ειδικότητα
ΖΟΥΡΜΠΑΚΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Παθολόγος ιδιώτης
ΚΑΓΙΑ ΑΡΓΥΡΩ Ειδικευόμενη Γυναικολογίας ΝΙΜΤΣ
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ Ψυχίατρος ΟΚΑΝΑ
ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής ΨΝΑ
ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Παθολόγος Ογκολόγος ν.Μεταξά
ΚΟΤΣΑΛΗΣ-ΠΕΤΕΙΝΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ιατρός σε αναμονή για ειδικότητα
ΚΡΟΥΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής Αιγινήτιο
ΜΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αναισθησιολόγος Αττικό
ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ Πνευμονολόγος ιδιώτης ΙΚΑ
ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γενικός Ιατρός ιδιώτης Ιατρικό κέντρο Αθηνών
ΝΤΥΜΕΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ειδικευόμενη Δερματολογίας Αττικό
ΞΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ εξειδικευόμενη ΜΕΘ Αγία Όλγα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ψυχίατρος ιδιώτης
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας Παίδων Πεντέλης
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Βιοπαθολόγος ιδιώτης
ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ειδικευόμενος Παθολογίας Ερυθρός Σταυρός
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ειδικευόμενος Χειρουργικής Αρεταίειο
ΦΑΡΑΝΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Χειρουργός ΓΝ Πατησίων
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τακτικά μέλη
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ καρδιολόγος ιδιώτης ΙΚΑ
ΚΑΣΜΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΩΡΛ ιδιώτης ΥΓΕΙΑ
ΚΟΡΚΟΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Καρδιολόγος ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ
ΜΑΚΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Γυναικολόγος ΙΑΣΩ
ΜΑΝΤΑΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗ Πνευμονολόγος Σωτηρία
ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ψυχίατρος ΨΝΑ
Αναπληρωματικά μέλη
ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Παθολόγος ιδιώτης
ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ακτινοθεραπευτής Άγιος Σάββας
ΚΑΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Παιδοχειρουργός Έλενα
ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Νεφρολόγος Ιπποκράτειο
ΣΙΝΑΠΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ Φυσίατρος ιδιώτης
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Παθολόγος ιδιώτης ΙΑΣΩ GENERAL

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τακτικά μέλη
ΛΙΟΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ειδικευόμενος Χειρουργικής 1ο ΙΚΑ
ΠΙΡΝΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ειδικευόμενος Νευρολογίας Πολυκλινική
ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ειδικευόμενος Παθαλογικής Ανατομίας Αγία Όλγα
Αναπληρωματικά μέλη
ΜΠΑΡΛΙΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ειδικευόμενος Ακτινολογίας Ερυθρός Σταυρός
ΝΑΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ Ειδικευόμενη Νεφρολογίας Ερυθρός Σταυρός
ΧΑΜΟΣΦΑΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ Ειδικευόμενη Νευρολογίας Παμμακάριστος