Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ – ΥΠΟΥΡΓΩΝ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ – ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός, ΚΑΙ στραβά αρμενίζουν …

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    8/7/16

Επί της ουσίας, «μια από τα ίδια» επανάληψη της γνωστής κυβερνητικής γραμμής είχαμε και σε αυτή την συνάντηση (6/7/16) εκ μέρους του Υπουργού και του Αν. Υπουργού Υγείας.
«Τώρα αρχίζουμε να κυβερνάμε», «θα» τακτοποιηθούν όλα τα θέματα των ανασφάλιστων, «θα» έρθει ο νόμος για αλλαγή στο καθεστώς προμηθειών, «θα» αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, «θα» αντιμετωπιστεί το θέμα της υποστελέχωσης, «θα» βρεθούν τα ισοδύναμα που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών για να μην ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, «θα» ξεκινήσουν οι διαδικασίες για προσλήψεις Επιμελητών Β΄ σε οργανικές θέσεις, «θα» κινηθούν παρόμοιες διαδικασίες και για το λοιπό προσωπικό, κλπ, κλπ, κλπ …
Αυτά τα «θα» και το μόνιμο μοτίβο «τώρα αρχίζουμε να κυβερνάμε, περιμένετε» τα είχαμε ακούσει και στις συναντήσεις με την ΕΙΝΑΠ 11/2015 και 5/2016. Εδώ δημιουργείται το εύλογο ερώτημα ΓΙΑΤΙ (σύμφωνα πάντα με την προπαγανδιστική γραμμή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας) … «δεν έχουν ακόμα αρχίσει να κυβερνούν». Η απάντηση που δίνεται σχεδόν ανοικτά είναι πως μέχρι τώρα τους εμπόδιζαν οι «εκκρεμότητες» με τους «δανειστές». Άρα λοιπόν αφού αυτές οι «εκκρεμότητες» θα συνεχίζονται διαρκώς –έρχεται άμεσα η «1 και ½» «αξιολόγηση», μετά θα έρθει η 2η για την επόμενη δόση κλπ, πιθανότατα το ίδιο θα ακούμε («τώρα αρχίζουμε να κυβερνάμε») μέχρι τις επόμενες εκλογές, και πάντα θα «φταίνε οι προηγούμενοι», και τα ίδια θα ακούμε και από τους επόμενους που φυσικά κι αυτοί με την σειρά τους θα ισχυρίζονται πως «παρέλαβαν χάος» … Από την άλλη όμως ο κ. Ξανθός για άλλη μια φορά επανέλαβε και σε αυτήν την συνάντηση πως το «πολιτικό πλαίσιο» (Σ.Σ. της ευρωμνημονιακής ασφυξίας) «δεν είναι απαγορευτικό» για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Αφού το πλαίσιο «δεν είναι απαγορευτικό» κ.κ. Υπουργοί, τότε γιατί «δεν έχετε αρχίσει ακόμα να κυβερνάτε» ? Όπως λέει ο σοφός λαός, ή ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζουμε … Μάλλον ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ισχύουν.
Εκτός από τα παραπάνω που έχουν ξαναειπωθεί, οι πραγματικές ειδήσεις που βγήκαν από την συνάντηση ήταν :
1)      Έμμεση αλλά σαφής ομολογία πως ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσα στο 2016, ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ και αντίθετα από αυτά που ως τώρα ισχυριζόταν η πολιτική ηγεσία που μιλούσε για 600 – 700 εκατομμύρια φέτος … Τώρα, το πώς συμβιβάζεται αυτό με τον ισχυρισμό πως η συνολική χρηματοδότηση τελικά θα είναι αυξημένη ΧΩΡΙΣ να γίνει αναμόρφωση προς τα πάνω του κρατικού προϋπολογισμού για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ χρόνο με τον χρόνο (1,9 δις το 2013, 1,6 το 2014, 1,3 το 2015, 1,15 το 2016), είναι προς διερεύνηση. Μάλλον περνάμε στην σφαίρα της μεταφυσικής και του θαύματος …
2)      ΚΑΘΑΡΗ ομολογία πως η εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, «μπλοκάκια» κλπ) και ιδιωτικοοικονομικών δομών (όπως το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης) είναι ΜΟΝΙΜΟ και ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής με την δικαιολογία πως «αυτά τα βρήκαμε και τα χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες»
3)      Άρνηση σε βαθμό στρουθοκαμηλισμού της πραγματικότητας για την οποία κραυγάζουν την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ τους σχεδόν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί και λοιποί υγειονομικοί της χώρας – δηλαδή της επιταχυνόμενης ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ του ΕΣΥ λόγω κυρίως των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Κατά την πολιτική ηγεσία όποιος εκφράζει αυτήν την αγωνία είναι εν πολλοίς … «στημένος» και ταυτίζεται με κομματικά κέντρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (!). Επανάληψη με άλλα λόγια της «θεωρίας των υποκινούμενων» που την ακούμε δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις …
4)      Διαρκής για άλλη μια φορά επανάληψη των ίδιων δικαιολογιών περί μηχανισμών «διαπλοκής» και «γραφειοκρατίας» που «εμποδίζουν» και «σαμποτάρουν», λες και κυβερνά κάποια ΑΛΛΗ κυβέρνηση, λες και κάποιοι ΑΛΛΟΙ φταίνε που η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ καλά κρατεί, που ακυρώνονται οι εισηγήσεις σε παλιότερες προκηρύξεις Επιμελητών Β΄, που ο νέος νόμος για τις προμήθειες δεν έχει έρθει ακόμα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται από την μια το ΠΑΡΤΙ και από την άλλη το μπάχαλο, που το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ ως μηχανισμός ζει – βασιλεύει – «διορίζει» με «μπλοκάκια», κλπ, κλπ, κλπ …
Επισημαίνεται εδώ πως από την μεριά μας τουλάχιστον δεν ειπώθηκαν ακόμα μια φορά απλά κάποιες «πάγιες θέσεις» όπως υπαινίσσεται το δελτίο τύπου του υπουργείου. Μεταφέρθηκε η γνήσια και αυθόρμητη ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ των χιλιάδων έντιμων και μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών, των χιλιάδων μαχόμενων και έντιμων υγειονομικών από όλη την χώρα για αυτή την επιταχυνόμενη κατάρρευση του συστήματος και για την εργασιακή και επιστημονική τους ασφυξία. Δυστυχώς, αυτή  η κραυγή αγωνίας αντιμετωπίστηκε ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ από την πολιτική ηγεσία η οποία δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως την βάζει στο «ίδιο τσουβάλι» με τα φτηνά πολιτικάντικα παιχνιδάκια διάφορων αστικών κοινοβουλευτικών ηγεσιών, με τις οποίες άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση είναι ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ όσον αφορά την συναίνεση στην ευρωμνημονιακή υποταγή του λαού και της χώρας, αφού ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ με αυτές ψήφισε το καταστροφικό 3ο μνημόνιο.
Κατά τα λοιπά, κατατέθηκαν επίσης και μια σειρά επισημάνσεις για επί μέρους θέματα (επικουρικοί επιμελητές, δικαιούχοι πρόνοιας που πληρώνουν συμμετοχή στα ιδιωτικά φαρμακεία, πρόβλημα με γιατρούς ΕΣΥ «κολλημένους» πολλά χρόνια στην περιφέρεια που δεν έχουν το δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα στις νέες προκηρύξεις, άρνηση διοικητών και νομικών συμβούλων για νομική προστασία των γιατρών και λοιπών υγειονομικών με αφορμή πρόσφατο συμβάν επίθεσης ενάντια σε εφημερεύουσα γιατρό στο ΚΑΤ,  αντιδραστικές προτάσεις ΚΕΣΥ – επιστημονικών εταιρειών για ιατρική εκπαίδευση, παράλογη επιμονή διοικητή ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση στα επείγοντα, ακύρωση εισηγήσεων σε παλιότερες προκηρύξεις επειδή άλλαξε ο νόμος για τους εισηγητές, θέματα ανισοτιμιών στην αναγνώριση προϋπηρεσίας, ΜΤΝ Ασκληπιείου Βούλας, Αιμοδοσία ΝΕΕΣ και άλλα) τα οποία η πολιτική ηγεσία είπε πως θα τα εξετάσει (όπως κάθε φορά δεσμεύεται…). Για τους επικουρικούς ειπώθηκε πως θα δοθεί νέα παράταση ως 30/6/17.
Η συνέχεια θα δοθεί στους αγώνες των υγειονομικών για δωρεάν δημόσια περίθαλψη και για επιστημονική – εργασιακή αξιοπρέπεια ενάντια στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων , γιατί αποδεικνύεται ακόμα μια φορά πως οι συναντήσεις αυτές δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό αφού μόνο οι μαζικοί αγώνες από την ίδια την βάση των υγειονομικών μπορούν να πιέζουν πολιτικά τις μνημονιακές κυβερνήσεις και να φέρνουν αποτελέσματα.

Είναι ΒΑΘΕΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΗ η κυβέρνηση αν νομίζει πως αυτούς τους αγώνες μπορεί να τους αντιμετωπίσει με την ίδια ευκολία που αντιμετωπίζει τους πολιτικαντισμούς των ευρωμνημονιακών πολιτικών «συνεταίρων» της … (ουσιαστικά) συμπολιτευόμενης αστικής κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης».