Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ενημερωτικό δελτίο από την ΟΕΝΓΕ για το Nοσοκομείο της Λαμίας

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 23 Νοεμβρίου 2016
Α.Π:7567
Ενημερωτικό δελτίο από την ΟΕΝΓΕ για το Nοσοκομείο της Λαμίας

Τη Δευτέρα 21/11/16 αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ αποτελούμενη από την Πρόεδρο και  τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Γ. καθώς ένα μέλος του Γ.Σ. συμμετείχαν σε σύσκεψη  νοσοκομειακών γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας. Στη σύσκεψη ήταν παρούσα η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών καθώς ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.
Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα  του νοσοκομείου που διαρκώς οξύνονται  λόγω των δραματικών ελλείψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα παραδείγματα :
-          Αναισθησιολογικό : οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο οργανισμό είναι οκτώ, όσες και οι χειρουργικές αίθουσες εκ των οποίων μόνο οι έξι είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες και monitors. Υπηρετούν δύο γιατροί σε οργανική θέση, μία αποσπασμένη ως το 2019 από άλλο νοσοκομείο και ένας  επικουρικός γιατρός. Με δεδομένη την κατά την ήμισυ κάλυψη των οργανικών θέσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο  διενεργούνται περίπου 3500 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος, η ασθένεια τριών συναδέλφων μας το τελευταίο διάστημα, οδήγησε στη λειτουργική κατάρρευση του τμήματος. Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου υποχρεώνοντας τους συναδέλφους μας σε εξοντωτική, παράνομη υπερεφημέρευση και μετακινώντας γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.  Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μετακυλύουν σε άλλα νοσοκομεία, όπως συνέβη το προηγούμενο δεκαήμερο με το νοσοκομείο Χαλκίδας. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια παραπλανητική εκστρατεία «διασποράς ψευδών  ειδήσεων» για προπαγανδιστικούς λόγους, ισχυριζόμενοι ότι:
1.       «τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά», ενώ η αλήθεια είναι πως οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο 
2.       «είναι σε φάση ολοκλήρωσης δύο προκηρυγμένες θέσεις Αναισθησιολόγων Επιμελητών Β», ενώ η αλήθεια είναι πως καμία θέση δεν έχει καν προκηρυχθεί ως σήμερα.
 Κατά την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο μάθαμε πως έγινε απόσπαση το ίδιο πρωί ενός Αναισθησιολόγου Επιμελητή από το νοσοκομείο Άμφισσας ως τις 31/12/16.
-          Γενική Χειρουργική : οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι δώδεκα. Σε αυτές υπηρετούν πέντε, εκ των οποίων δύο είναι λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Στο τμήμα υπηρετούν μόνο τρείς ειδικευόμενοι γιατροί, οι δύο από αυτούς σε παράταση. Επιπλέον διαχρονικά οι διοικήσεις του νοσοκομείου μετακινούν γιατρούς από τμήματα του νοσοκομείου προς το ΤΕΠ, θέλοντας να λειτουργεί ως αυτοδύναμο τμήμα, με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων  τμημάτων. Οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής που έως τώρα υπερεφημέρευαν, αποφάσισαν για τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο να εκτελέσουν ο καθένας μόνο όσες εφημερίες προβλέπει η τρέχουσα νομοθεσία. Έτσι, το πρόγραμμα εφημεριών έχει ήδη εξαντληθεί και ο διοικητής του νοσοκομείου κάθε μεσημέρι κάνει «εντέλλεσθε»  σε κάποιον γιατρό του τμήματος να εφημερεύσει για το υπόλοιπο 24ωρο.
-          Ειδική Μονάδα Νευροχειρουργικής : οι οργανικές θέσεις είναι τρεις. Υπηρετούν  δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το τμήμα έχει μεγάλη δραστηριότητα (150 επεμβάσεις ανά έτος). Οι γιατροί με δική τους πρωτοβουλία κάνουν παραπάνω ενεργές εφημερίες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία ενώ πολλές από τις υπόλοιπες μέρες του μήνα υπερεργάζονται.
-          Ορθοπεδική: οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο οπότε πρόκειται να απολυθεί σύμφωνα με την αντιλαϊκή πολιτική του Υπ. Υγείας. Οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και μετά τη λήξη του ωραρίου τους  για να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα εφημεριών.
-          Μαιευτική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά, στις οποίες υπηρετούν έξι γιατροί  εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/1/17, οπότε προβλέπεται η απόλυσή του. Το τμήμα καταρτίζει πρόγραμμα εφημεριών, στο οποίο καθημερινά ένας γιατρός είναι σε ενεργή εφημερία και ένας σε εφημερία ετοιμότητας. Η διοίκηση ενίοτε το περικόπτει για οικονομικούς λόγους.
-          Ουρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις και σήμερα υπηρετούν δύο γιατροί
-          ΩΡΛ: οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις και καλύπτονται από τρεις γιατρούς και έναν αποσπασμένο συνάδελφο.
-          Παθολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα. Υπηρετούν μόνο 5 γιατροί ,εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αναρρωτική άδεια ,λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας.
-          Πνευμονολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι με απόσπαση. Οι θέσεις ειδικευόμενων είναι πέντε όμως υπηρετεί μόνο ένας, ο οποίος βρίσκεται σε παράταση. Το τμήμα έχει 31 κλίνες, νοσηλεύονται 2100 – 2200 ασθενείς ανά έτος εξυπηρετώντας τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής. Στα πλαίσια του τμήματος λειτουργούν 8 διαφορετικά θεματικά ιατρεία.
-          Νευρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν τρεις γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.
-          Παιδιατρική: οι οργανικές θέσεις είναι έξι. Είναι ΟΛΕΣ ΚΕΝΕΣ. Υπηρετεί ένας αποσπασμένος γιατρός κι ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν τέσσερεις θέσεις Επιμελητών Β.
-          Δερματολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Δεν υπηρετεί κανένας.
-          Γαστρεντερολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.
-          Καρδιολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι εννιά. Υπηρετούν έξι γιατροί  εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.
-          Ψυχιατρικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.
-          Νεφρολογικό (εξυπηρετεί περίπου 100 αιμοκαθαιρόμενους  νεφροπαθείς) : οι οργανικές θέσεις είναι πέντε. Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός και ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν δύο θέσεις επιμελητών.
-          Ογκολογικό (εκτελεί περίπου 3500 χημειοθεραπείες ανά έτος) : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί ένας γιατρός, του οποίου το 2011 είχε ακυρωθεί η νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου λόγω έλλειψης αντικαταστάτη. Μια περίοδο υπηρετούσε και ένας επικουρικός ογκολόγος, ο οποίος είχε σταλθεί από την διοίκηση στο ΤΕΠ για να εφημερεύει ως παθολόγος. Μόλις έληξε η θητεία του δεν έκανε ξανά αίτηση.
-          ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι κλίνες είναι συνολικά 14 και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν εξειδικευόμενοι γιατροί, γιατί κι αυτοί είχαν πάρει εντολή από τον διοικητή να εφημερεύουν στο ΤΕΠ οπότε παραιτήθηκαν.
-          Ακτινοδιαγνωστικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν μόνο δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ, στις οποίες υπηρετούν έξι , εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός κι ένας ακόμα από απόσπαση. Το εργαστήριο έχει μεγάλο φόρτο εργασίας εξυπηρετώντας τους νοσηλευόμενους, τα επείγοντα περιστατικά, τα εξωτερικά ραντεβού καθώς και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία.
-          Αξονικός Τομογράφος : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ και υπηρετούν μόνο τρεις. Αρκετά συχνά από τις 3 μμ ως τις 8 μμ δεν υπάρχει τεχνολόγος μέσα στο νοσοκομείο αλλά καλείται από το σπίτι του όταν υπάρχει ανάγκη. Το εργαστήριο – εξυπηρετώντας νοσηλευόμενους, επείγοντα περιστατικά, εξωτερικά ραντεβού και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία, εκτελεί πάνω από 4500 εξετάσεις ανά έτος.
-          Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό : επίσης είναι εμφανέστατες οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικά στα χειρουργεία εκτιμάται από τους εκεί υπεύθυνους πως για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων από τις έξι  εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες χρειάζονται άλλοι/ες επτά νοσηλευτές /τριες εκτός από τους/τις δεκατρείς εν ενεργεία υπηρετούντες/ούσες,  δύο ακόμα νοσοκόμοι εκτός από τους έξι υπηρετούντες, επτά τραυματιοφορείς εκτός από τον μοναδικό  υπηρετούντα, δύο βοηθοί θαλάμου που σήμερα δεν υπηρετεί καμία – συν παραπάνω προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω αφορούν ένα νοσοκομείο με 407 οργανικές κλίνες και έχει πληθυσμό αναφοράς περίπου 200 χιλιάδες.
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτήν διοίκησης της 5ης ΥΠΕ ότι κάνουν ότι μπορούν για να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του νοσοκομείου της Λαμίας, όχι μόνο δεν πρέπει να υιοθετηθεί από κανέναν, αντίθετα πρέπει να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όπως στα υπόλοιπα είναι η έκφραση της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων και στο χώρο της υγείας. Αυτή προσπαθούν να συσκοτίσουν, για αυτό διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εκτός από τους μη αληθείς ισχυρισμούς από την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με το Αναισθησιολογικό τμήμα που αναφέρθηκαν στην αρχή, φαίνεται πως η επιλογή των εκάστοτε διοικήσεων να συνεχίζει να λειτουργεί το ΤΕΠ ως αυτοδύναμο τμήμα με αναγκαστική μετακίνηση γιατρών από άλλα υποστελεχωμένα τμήματα, μεταξύ των οποίων ακόμα και  αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και ογκολόγοι, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα αντίθετα διαλύει και τα άλλα τμήματα. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και η τακτική κάλυψης κενών με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η άρνηση, με διάφορα προσχήματα, του διοικητή του νοσοκομείου να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, την πρόεδρο της τοπικής Ένωσης και τον πρόεδρο του τοπικού Ιατρικού συλλόγου.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με επίσπευση των διαδικασιών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που διαιωνίζουν την εργασιακή ομηρία και ανακυκλώνουν την ανεργία.  Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση επικουρικού συναδέλφου μας, κανένα εξαναγκασμό σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση, σε  αναγκαστικές μετακινήσεις.
Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας :
1)      Σε μαζική συμμετοχή  στις γενικές συνελεύσεις, τις συλλογικές  διαδικασίες και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των τοπικών Ενώσεων
2)      Σε συμμετοχή στις  αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί από την ΟΕΝΓΕ με αφετηρία τις απεργίες 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη.
Δίνουμε  μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε τους αγώνες μας για την απόκρουση και την ανατροπή της καταστροφικής για το λαό πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι της, και υπαγορεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.