Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   11/1/2017

Το Νοσοκομείο Άρτας εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 120 000 (70 000 κάτοικοι του νομού Άρτας καθώς και 50000 κάτοικοι όμορων περιοχών : Λευκάδα, Πρέβεζα, Αμφιλοχία και ορεινός Βάλτος). Σε αυτήν την περιοχή ευθύνης περιλαμβάνονται ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές με Κέντρα Υγείας τα οποία υπολειτουργούν.
Τα οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου είναι χαρακτηριστικά δείγματα της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ελαστικών εργασιακών σχέσεων που έχει επιβάλλει στο ΕΣΥ η καταστροφική πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου -  ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.
Πολλές κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν με τους ειδικευμένους γιατρούς μόνιμα σε εφημερία ετοιμότητας ή μεικτή λόγω υποστελέχωσης. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται από επικουρικούς επιμελητές. Τα κενά είναι σοβαρότατα σε τμήματα αιχμής (Καρδιολογικό,  Πνευμονολογικό, Ακτινοδιαγνωστικό, Βιοπαθολογικό). Επίσης είναι κενές πολλές θέσεις ειδικευομένων γιατρών (Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό, Παθολογικό, Χειρουργικό).
Λόγω υποχρηματοδότησης, σημειώνονται συχνά ελλείψεις ακόμα και σε αντιδραστήρια κρίσιμων εργαστηριακών εξετάσεων ενώ οι ανελκυστήρες είναι εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης ζεστό νερό για την σωματική καθαριότητα των ασθενών υπάρχει μόνο κάποιες ώρες του 24ώρου.
Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου προβλέπεται να τεθεί εκτός λειτουργίας σε λίγες μέρες λόγω εργασιών αντικατάστασης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τον Μάϊο και η διοίκηση δεν έχει ρυθμίσει πού θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά.
Στους γιατρούς του νοσοκομείου οφείλονται ακόμα δεδουλευμένα παρελθόντων ετών (οριζόντια περικοπή εφημεριών 1ου τριμήνου 2012, πρόσθετες εφημερίες ετών 2012 και 2015).
Εκτός από τα παραπάνω, οι γιατροί του νοσοκομείου είναι διαρκώς αντιμέτωποι με αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των διοικούντων. Στις διεκδικήσεις των δεδουλευμένων τους έχουν λάβει την απάντηση «είστε καλοπληρωμένοι άρα δεν πρέπει να μιλάτε» ( ! ). Οι απαράδεκτες συμπεριφορές ενάντια στα μέλη της 3μελούς Νοσοκομειακής Επιτροπής είναι επαναλαμβανόμενες. Επίσης, υπάρχουν διαρκείς αυταρχικές συμπεριφορές ενάντια και στο υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου. Το αποκορύφωμα ήρθε πρόσφατα, με χυδαία απαξιωτική συμπεριφορά του διοικητή ενάντια στην πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ) και τους εκπροσώπους της Νοσοκομειακής Επιτροπής.
Την Δευτέρα 15/1 στις 11.30 πμ έχει προγραμματιστεί ΓΣ των Γιατρών του Νοσοκομείου με παρουσία αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ. Θα γίνει συζήτηση για τα γενικότερα κλαδικά θέματα αλλά και για τα προβλήματα του νοσοκομείου.
Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ – ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Αν νομίζουν κάποιοι πως μπορούν να κάμψουν το φρόνημα των έντιμων, μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών με ψέματα – αυταρχικές συμπεριφορές – πολιτικάντικες κομπίνες τοπικών βουλευτικών γραφείων κλπ, είναι βαθειά γελασμένοι. Και οι σημερινοί υπουργούντες και διοικούντες είναι περαστικοί όπως ήταν και οι παρόμοιοι προκάτοχοί τους. Εμείς όμως οι έντιμοι μαχόμενοι υγειονομικοί ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ. Και οι ασθενείς μας το ίδιο. Και όπως αγωνιζόμασταν πάντα, έτσι αγωνιζόμαστε σήμερα και θα αγωνιζόμαστε στο μέλλον. Τα συζυγικά ψευτοκαυγαδάκια ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα που στηρίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική και οι φτηνιάρικες μωροφιλοδοξίες των διάφορων διορισμένων παραγόντων και παραγοντίσκων απλά δεν μας αφορούν.