Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ποιός κυβερνά αυτό το Υπουργείο, κ. Ξανθέ και κ. Πολάκη ;



Ποιός κυβερνά αυτό το Υπουργείο, κ. Ξανθέ και κ. Πολάκη ;

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   3/5/2018

Η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του ΚΕΣΥ σχετικά με την ιατρική εκπαίδευση είναι από καιρό σαφέστατα εκφρασμένη και τα αιτήματά μας αναλυτικά διατυπωμένα, τόσο από την ΟΕΝΓΕ όσο και από τις Ενώσεις. Τονίζαμε εξ ‘ αρχής πως οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές είναι στο ίδιο πνεύμα με αντίστοιχες «προτάσεις» της ηγεσίας του ΚΕΣΥ επί προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί αποτελούν οργανικό μέρος των «μνημονίων για την Υγεία» σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ όπως αποδείχτηκε περίτρανα και από το αγγλόφωνο κείμενο της «συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών» που διέρρευσε ολόκληρο στις αρχές του 2017 πριν την «δεύτερη αξιολόγηση». Οι υπουργοί Υγείας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχαν εκδηλώσει την αμηχανία τους στις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών διά στόματος του υπουργού κ. Ξανθού : «μα πραγματικά νομίζετε πως εγώ και ο κ. Πολάκης ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα ; το ΚΕΣΥ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μόνο συμβουλεύει και δεν νομοθετεί» διατεινόταν πέρσι τέτοιον καιρό προς τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ ο κ. υπουργός. Μάλιστα είχε δεσμευθεί πως αν και όταν υπάρξει τελικό πόρισμα του ΚΕΣΥ αυτό θα δοθεί στην ΟΕΝΓΕ και στις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών πριν οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική ενέργεια (ως σήμερα 3/5/2018 κανένα τέτοιο πόρισμα δεν έχει δοθεί). Όμως τους επόμενους μήνες είχαμε επισημάνει πως οι φωστήρες του ΚΕΣΥ συνέχιζαν απτόητοι τον … χαβά τους (έπαιρναν αποφάσεις για καταστροφικές αλλαγές στην διαδικασία των τελικών εξετάσεων ειδικότητας και έκαναν «αξιολογήσεις» τμημάτων για το αν μπορούν να έχουν ειδικευόμενους ή όχι με α λα καρτ και τελείως αυθαίρετο τρόπο). Στις επισημάνσεις μας αυτές έσπευσε να απαντήσει πάλι ο κ. Ξανθός πρόσφατα, στις 27/2/2018, δηλώνοντας κατηγορηματικά σε επίσημη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ πως τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση και πως το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας μετά το Πάσχα θα έχει ρυθμίσεις μόνο για τους οργανισμούς των νοσοκομείων, για αναδιάταξη των ΥΠΕ και για τα ιατρικά συνέδρια.
Τις τελευταίες μέρες όμως έκπληκτοι βλέπουμε άλλου είδους δημόσιες δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Καθηγητή κ. Μάρκου. Συγκεκριμένα ο Καθηγητής κ. Μάρκου ισχυρίζεται δημόσια πως όχι μόνο τελικό πόρισμα του ΚΕΣΥ υπάρχει, αλλά ήδη επίκειται η νομοθέτησή του από το υπουργείο Υγείας. Ο νόμος θα προβλέπει σύμφωνα με τον κ. Μάρκου την απαράδεκτη ρύθμιση για τις τελικές εξετάσεις ειδικότητας (πανελλήνιες, μόνο 3 φορές τον χρόνο, μόνο σε 3 πόλεις και την παγκόσμια πρωτοτυπία Μάρκου «όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε» για … βαθμούς στους επιτυχόντες) καθώς και α λα καρτ ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των μελών της γνωστής μεγαλοκαθηγητικής παρέας για αναδιάταξη ιατρικών ειδικοτήτων και ιατρικών επιστημονικών εταιρειών σύμφωνα με τα γούστα τους.
Οπότε αυτονόητα προκύπτει το ερώτημα : ποιοί είναι οι πραγματικοί υπουργοί Υγείας, κ. Ξανθέ και κ. Πολάκη ;
-          Μήπως είναι τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας για την Υγεία με τα οποία κάνατε συναντήσεις στα πίσω σαλόνια του Χίλτον ;
-          Μήπως είναι ο Καθηγητής κ. Μάρκου και η μεγαλοκαθηγητική παρεΐτσα του ;
-          Μήπως είναι ο αρχιιατροπατέρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρνάβας που συμμετέχει στα «ντίλς» με τα μεγαλοκαθηγητικά παρεάκια στο ΚΕΣΥ και που εξακολουθεί εκεί να εξευτελίζει πραξικοπηματικά την ΟΕΝΓΕ με την δική σας ανοχή ;
Ελπίζουμε να πάρουμε μια απάντηση ως την Δευτέρα που υπάρχει νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργών. Στοιχειωδώς ειλικρινή αυτήν την φορά.