Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΠΙΣ : Το αντιδραστικό πραξικόπημα δεν θα περάσει !



ΠΙΣ : Το αντιδραστικό πραξικόπημα δεν θα περάσει !

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  9/1/2020

Το νέο μονοπαραταξιακό προεδρείο μειοψηφίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει μεθοδεύσει μια σειρά πραξικοπηματικές αντιδημοκρατικές ενέργειες με στόχο να αλλάξει με το «έτσι θέλω» θέσεις αρχών που έχει ο ΠΙΣ εδώ και δεκαετίες και να μετατρέψει τον ΠΙΣ σε ακρονεοφιλελεύθερο «παράρτημα» συγκεκριμένων κυβερνητικών κύκλων.
-          Τον Σεπτέμβριο το προεδρείο έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το αυτονόητο αίτημα της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ να έχουν λόγο για την σύνθεση της «επιτροπής θεμάτων ΕΣΥ» του Ακαδημαϊκού Ερευνητικού Ινστιτούτου του ΠΙΣ. Ένα αίτημα που απλούστατα έλεγε πως οι γιατροί ΕΣΥ μέλη των Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή μέλη του ΠΙΣ, πρέπει να έχουν λόγο για τα θέματα που τους αφορούν. Το αίτημα αυτό είχε εκφραστεί από 4 τουλάχιστον μέλη του 15μελούς ΔΣ του ΠΙΣ, εκπροσώπους 3 παρατάξεων από τις 6 συνολικά που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΠΙΣ. Το αίτημα αυτό αγνοήθηκε ακόμα και όταν η ΟΕΝΓΕ επανήλθε εγγράφως στις 20/9. Το προεδρείο «κανόνισε» την σύνθεση αυτής της επιτροπής κατά τα γούστα του.
-          Στις 12 Οκτωβρίου 2019 το προεδρείο ανακοίνωσε «πορίσματα» αυτής της επιτροπής στην σύνοδο των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στην Θεσσαλονίκη ως ένα συνολικό «πακέτο θέσεων» ακρονεοφιλελεύθερου παραληρήματος. Αυτό περιελάμβανε την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, την κατάργηση της πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, και αντίστροφα το προνόμιο σε κατηγορίες ιδιωτών γιατρών να «αλωνίζουν» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, την καθιέρωση εξετάσεων πριν την έναρξη ειδικότητας και την διαιώνιση της αθλιότητας για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με τον εξευτελισμό των 10 ευρώ μικτών (δηλαδή 6,25 καθαρών) ανά επίσκεψη.
-          Αν και οι «θέσεις» αυτές δεν είχαν τεθεί ποτέ σε Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που σύμφωνα με την νομοθεσία είναι το αποφασιστικό όργανο), ούτε καν σε ΔΣ του ΠΙΣ, το προεδρείο από 13/10/2019 άρχισε να ισχυρίζεται πως αποτελούν «θέσεις του ΠΙΣ» με την δικαιολογία πως … εγκρίθηκαν διά βοής ( ! ) από τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων.
-          Παρά την κατακραυγή που υπήρξε άμεσα από την ΟΕΝΓΕ, από Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και από εκπροσώπους παρατάξεων του ίδιου του ΠΙΣ, το προεδρείο όχι μόνο δεν συνετίστηκε αλλά κλιμάκωσε αυτήν την πραξικοπηματική τακτική. Στις 16/10 προχώρησε σε συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσε αυτό το «πόρισμα» ακρονεοφιλελεύθερου παραληρήματος ως «θέσεις του ΠΙΣ» και μάλιστα … «καινοτόμες» αν και πρόκειται για αναμασήματα ακρονεοφιλεύθερης μπουρδολογίας που «σέρνονται» για δεκαετίες και αν και όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών η «καινοτομία» είναι να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω δηλαδή στο καθεστώς του … 1980.
-          Αν και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν μετά από αυτήν την «συνέντευξη τύπου» το προεδρείο του ΠΙΣ απτόητο στον κατήφορο αντιδημοκρατικών ενεργειών και ακρονεοφιλελεύθερης εμμονικής ιδεοληψίας όχι μόνο επέμενε πως τα παραπάνω γλαφυρά αποτελούν «θέσεις του ΠΙΣ», όχι μόνο συνέχισε να αρνείται την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ αλλά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «ημερίδας» για 11/12/2019 προκειμένου μαζί με κυβερνητικούς βουλευτές, εκπροσώπους ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων και εκπροσώπους ιδιωτικών τραπεζών να «ανακοινώσει» το δεύτερο μέρος των «θέσεών» του : συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στην δημόσια περίθαλψη.
-          Τις επόμενες μέρες το προεδρείο συνέχισε να αγνοεί την κατακραυγή των νοσοκομειακών γιατρών που εκφραζόταν με ομόφωνες και ομόθυμες ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ και των μεγαλύτερων Ενώσεων μελών της. Επίσης συνέχισε να γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι και την κατηγορηματική διαφωνία όλων των άλλων παρατάξεων του ίδιου του ΔΣ του ΠΙΣ δηλαδή αυτών που δεν πρόσκεινται στην ΝΔ. Όχι μόνο αγνόησε το αίτημα για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, όχι μόνο συνέχισε να προπαγανδίζει ως «θέσεις του ΠΙΣ» το ακρονεοφιλελεύθερο παραλήρημα της 12ης Οκτώβρη αλλά επέμεινε στην πραγματοποίηση της ημερίδας περί ΣΔΙΤ.
-          Στις 27 Νοέμβρη η ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΠΙΣ καλώντας για μια ακόμα φορά το προεδρείο να αναθεωρήσει την πραξικοπηματική του τακτική και προειδοποιώντας πως αυτές οι ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές. Για μια ακόμα φορά το προεδρείο «αγρόν ηγόρασε» και συνέχισε σαν να μην συμβαίνει τίποτα να προπαγανδίζει τόσο την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων όσο και την ημερίδα περί ΣΔΙΤ για τις 11/12.
-          Στις 11 Δεκέμβρη λοιπόν ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και σωματείων  εργαζομένων στα νοσοκομεία που συγκεντρώθηκαν έξω από την «Αίγλη» του Ζαππείου είδαν πως το προεδρείο του ΠΙΣ είχε καλέσει … αστυνομικές δυνάμεις ( ! ) (συγκεκριμένα διμοιρία ΥΜΕΤ) για να τους εμποδίσει την είσοδο στην αίθουσα. Δηλαδή το προεδρείο του ΠΙΣ είχε καλέσει αστυνομία προκειμένου να απαγορεύσει σε υγειονομικούς (μεταξύ των οποίων πολλά μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, δηλαδή μέλη του ίδιου του ΠΙΣ, αρκετούς αιρετούς εκλέκτορες της ΓΣ του ΠΙΣ καθώς και τουλάχιστον 4 μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ) να εισέλθουν σε … ημερίδα του ΠΙΣ ( ! ! ). Οι συγκεντρωμένοι παρέκαμψαν την αστυνομία (παρά την επίθεση που δέχτηκαν με ασπίδες, κλομπς και χημικά) και μπήκαν στην αίθουσα. Εκεί αντίκρυσαν μια θλιβερή (ποσοτικά και ποιοτικά) μάζωξη στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο του ΠΙΣ, δυο κυβερνητικοί βουλευτές με κάποιους παρατρεχάμενους των βουλευτών, κάποιοι άγνωστοι κύριοι που είχαν ταμπελάκια στα τραπέζια τους «δεν επιθυμούμε φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση» καθώς και καμιά δεκαπενταριά γιατροί, εκ των οποίων οι μισοί πρώην αρχιδιευθυντές στο ΕΣΥ και στο ΙΚΑ οι οποίοι προφανώς δεν είχαν χορτάσει από την επί δεκαετίες θητεία τους και επιθυμούν να επιστρέψουν πάλι στην δημόσια περίθαλψη ως … αμιγώς ιδιώτες αυτήν την φορά.
-          Τα παραπάνω γλαφυρά και θλιβερά καμώματα του προεδρείου του ΠΙΣ τις μέρες που ακολούθησαν προκάλεσαν την καταδίκη ακόμα και από Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και από μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ που ως τότε δεν είχαν πάρει ανοικτά θέση. Έτσι τώρα ο κ. Εξαδάκτυλος και η παρέα του είναι επίσημα απέναντι σε ΟΛΕΣ τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών (ακόμα και σε κάποιες όπου υπάρχει ευνοϊκός για την ΝΔ συσχετισμός) και σε ΟΛΕΣ τις παρατάξεις του ΔΣ του ΠΙΣ που δεν πρόσκεινται στην ΝΔ (Μέτωπο, ΑΠΚΙ, ΔΗΠΑΚ και ΕΚΑ).
Συμπερασματικά λοιπόν,  η συνομωσία που έχει εξυφάνει το μονοπαραταξιακό προεδρείο του ΠΙΣ αγκαλίτσα με κρατικοδίαιτους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και μεγαλοδιαγνωστικάρχες δεν στρέφεται μόνο ενάντια στην μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων μαχόμενων γιατρών, τόσο νοσοκομειακών όσο και αυτοαπασχολούμενων. Πρώτα και κύρια στρέφεται ενάντια στον Ελληνικό λαό γιατί επιχειρεί να καθιερώσει το δόγμα «όποιος δεν έχει να πληρώσει θα πεθαίνει».
Προειδοποιούμε λοιπόν άλλη μια φορά το προεδρείο του ΠΙΣ και την κυβέρνηση που δίνει τις εντολές στο προεδρείο του ΠΙΣ πως το πραξικόπημα που επιχειρούν ΔΕΝ θα περάσει όχι ΜΑΤ κι αν φέρνουν, αλλά ακόμα κι αν κατεβάσουν … μεραρχίες τεθωρακισμένων.