Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Π. Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή - Δήλωση 25/9/20

 


Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Δήλωση  25/9/20

Χθες 24/9, μέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ που βρήκε μεγάλη αποδοχή στην κοινωνική πλειοψηφία λόγω των αυτονόητων αιτημάτων μας για την Υγεία του Λαού, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα στον λαό.

Το διάγγελμα αυτό κορυφώνει την κυβερνητική αφήγηση περί πλήρους «ατομικής ευθύνης» αποκλειστικά όσον αφορά τον πληθυσμό και ταυτόχρονα μηδενικής ευθύνης όσον αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες. Έθεσε ΣΤΟΝ ΛΑΟ το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» επί της ουσίας δηλώνοντας «αν γίνει lockdown και πεινάσετε θα φταίτε εσείς, αν δεν γίνει lockdown και πεθάνετε πάλι θα φταίτε εσείς, εμείς ως κυβέρνηση που τόσους μήνες ούτε ενισχύσαμε ουσιαστικά το ΕΣΥ ούτε πήραμε κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την ιχνηλάτηση δεν θα φταίμε σε τίποτα σε καμία από τις δύο περιπτώσεις».

Λίγη ώρα μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα έγινε γνωστή η χθεσινή κυβερνητική ΚΥΑ περί πανάκριβης επινοικίασης από το κράτος κλινών ΜΕΘ από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες. Αυτή η ΚΥΑ διαψεύδει ηχηρά στην πράξη την αναφορά του πρωθυπουργού στο χθεσινό του διάγγελμα περί δήθεν «1000 κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ» : αν αυτό ήταν αληθές δεν θα χρειαζόταν αυτή η τόσο «επείγουσα» επινοικίαση. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει αυτό που λέμε από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή πως αντί έστω και τώρα την ώρα την ανάγκης που δημιουργεί η επιδημία το κράτος να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όπως έγινε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για μια ακόμα φορά στην χώρα μας γίνεται ακριβώς το αντίστροφο : τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια επιτάσσουν το κράτος. Συνεχίζεται με τις ευλογίες του κράτους η πλήρης λιποταξία των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων από την μάχη ενάντια στην επιδημία. Επινοικιάζονται από αυτά κάποιες κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για περιστατικά ΑΛΛΗΣ νοσηρότητας με προκλητικά πανάκριβο νοσήλιο (1600 – 1700 ευρώ την ημέρα ανά ασθενή) σε βάρος του δημοσίου χρήματος. Η αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των κρουσμάτων της επιδημίας, ελαφρύτερων και βαρύτερων, επαφίεται αποκλειστικά στην δημόσια περίθαλψη. Το ΕΣΥ μοιραία μετατρέπεται (λόγω και των συνεχιζόμενων τραγικών ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό) σε «μονοθεματικό» σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται μόνο ένα νόσημα. Η θνητότητα και η βαρειά νοσηρότητα από τις υπόλοιπες παθήσεις μοιραία θα αυξηθούν όσον αφορά την λαϊκή πλειοψηφία που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτοί οι θάνατοι όμως μάλλον δεν ενδιαφέρουν τους κυβερνώντες αφού δεν θα απασχολήσουν τα δελτία ειδήσεων.

Άρα με την έκδοση αυτής της ΚΥΑ η κυβέρνηση διαψεύδει τον ίδιο της εαυτό. Διαψεύδει το διάγγελμα του πρωθυπουργού πως δήθεν ο λαός φταίει για όλα ενώ η κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα όταν αντί να πάρει τόσους μήνες ουσιαστικά μέτρα για την επιδημία απλά επικαλείται την επιδημία για να εξυπηρετεί μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, ας αφήσουν επιτέλους τις επικοινωνιακού τύπου υπεκφυγές κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και τώρα.