Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ


 

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 5/11/20

Την Πέμπτη 5/11 ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο καθολικό lockdown στην χώρα από 7 ως 30 Νοεμβρίου, κάτι που ως και την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι η κυβέρνηση το διέψευδε μετά βδελυγμίας. Το παραπάνω συνιστά μια καθαρή ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

1.     Ομολογία πως όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν από την ύφεση του «1ου κύματος» ΔΕΝ πάρθηκε ΚΑΝΕΝΑ ουσιαστικό μέτρο για την «θωράκιση του ΕΣΥ» όπως αρεσκόταν να λέει σχεδόν καθημερινά η κυβέρνηση. Πως δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και πως πολλές ακόμα και από τις νέες κλίνες ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν κυρίως από δωρεές παραμένουν μη λειτουργούσες λόγω  έλλειψης προσωπικού. Άλλωστε συνεχίζεται σε όλο της το μεγαλείο η τακτική αναγκαστικής μετακίνησης του υπάρχοντος εξαντλημένου προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κουκουλώνονται οι «τρύπες» όπως - όπως : σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η κατά 80% μείωση της χειρουργικής δραστηριότητας στο ΕΣΥ που εξήγγειλε στις 31/10 ο κ. Χαρδαλιάς.

 

2.     Ομολογία αποτυχίας του «επιδημιολογικού μοντέλου» που έχει επιβληθεί από ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατικούς «ειδικούς». Που βολοδέρνει από το τυφλό οριζόντιο συλλήβδην lockdown στο «μπάτε σκύλοι αλέστε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και τούμπαλιν περιμένοντας ένα μαγικό εμβόλιο να πέσει από τον ουρανό. Που όπως έγκαιρα ήδη από την άνοιξη είχαμε επισημάνει, άλλες χώρες το έχουν παραμερίσει επιλέγοντας σχεδιασμό διαρκείας με καθολική ιχνηλάτηση βασισμένη σε πολλά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα (χώρες της ΝΑ Ασίας, Νέα Ζηλανδία αλλά και Αυστραλία από τον Ιούνιο και μετά). Το ότι αυτή η επιλογή βασίζεται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια εξυπηρέτησης μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων και όχι σε υγειονομικά κριτήρια φαίνεται καθαρά από τον τρόπο που έγινε στην χώρα μας το «άνοιγμα του τουρισμού», ένας τρόπος που συνέβαλε στην αναζωπύρωση της επιδημίας.

Όμως το «μάρμαρο» για αυτήν την αποτυχία για άλλη μια φορά καλείται να το πληρώσει η λαϊκή πλειοψηφία και το υγειονομικό δυναμικό της χώρας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε προηγούμενο διάγγελμά του 24/9 είχε θέσει ΣΤΟΝ ΛΑΟ το εκβιαστικό δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» απογειώνοντας το προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης για να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του συστήματος.

Βιώνουμε μια περίοδο που η κατάσταση σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας είναι δραματική ακριβώς λόγω των κραυγαλέων ελλείψεων σε προσωπικό και σε υποδομές. Που μόνο στην Θεσσαλονίκη νοσούν πάνω από 100 υγειονομικοί πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται. Που το υγειονομικό προσωπικό γερασμένο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο καλείται να συνεχίσει μόνο κι αβοήθητο για ένατο συνεχόμενο μήνα υγειονομικής επιδημικής κρίσης να βγάζει το «φίδι από την τρύπα». Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή της συστημικής αντιπολίτευσης και την συνενοχή των «ει-δικών» της, προτιμά να δίνει δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και επιδότηση επιχειρήσεων παρά σε προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών, προσωπικού ΜΜΜ και προμήθεια οχημάτων ΜΜΜ. Βάζει σε προτεραιότητα τα πετρέλαια, τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ και τα κέρδη, όχι την υγεία και τις ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα βιώνουμε μια περίοδο που το σύστημα βρίσκει την ευκαιρία να ρίξει «πιπέρι και στα λάχανα» : με πρόσχημα την επιδημία αδίστακτα και αισχρά καταργεί εργατικές και δημοκρατικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών διαμορφώνοντας ένα μαύρο τοπίο χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες που σκοπεύει φυσικά να διατηρήσει σε μόνιμη βάση.

Είναι λοιπόν αναγκαία τώρα μια συνολική αγωνιστική αντεπίθεση τόσο από τους υγειονομικούς όσο και συνολικά από τον εργαζόμενο λαό. Για ζωή, υγεία κι ελευθερία. Για ανατροπή αυτής της ανάλγητης αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής. Με αυτήν την πολιτική πρέπει να αναμετρηθούμε ΤΩΡΑ, όχι «μετά», μετά θα είναι αργά.

-        Καλούμε όλους τους υγειονομικούς την Πέμπτη 12 Νοέμβρη 8 - 10 πμ σε στάση εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για να απαιτήσουμε άλλη μια φορά τα αυτονόητα : μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων, επίταξη άνευ όρων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθολική ιχνηλάτηση με σοβαρό σχεδιασμό. Καλούμε εκείνη την μέρα σε συμπαράσταση σωματεία και ομοσπονδίες άλλων κλάδων, συλλογικότητες και κινήσεις του λαού και της νεολαίας.

 

-        Καλούμε σε συνολικό απεργιακό αγωνιστικό ξεσηκωμό όλη την λαϊκή πλειοψηφία για την ανατροπή της αντιδραστικής καταιγίδας αντιλαϊκών μέτρων και ρυθμίσεων που λαμβάνονται με πρόσχημα την επιδημία και που απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με την επιδημία αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τις επιπτώσεις τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και της οικονομικής κοινωνικής κρίσης για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες, την νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Συμμετέχουμε και καλούμε σε μαζικό ξεσηκωμό και στις 17 Νοέμβρη επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το σύνθημα Ψωμί Παιδεία Υγεία Ελευθερία πρέπει να δονήσει όλη τη χώρα ενάντια στην υγειονομική καταστροφή και τη φτώχεια.

 

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί είναι κομμάτι του λαού και θα σταθούν πάλι στο πλευρό του λαού. Τόσο όσο αφορά την μάχη για την Υγεία του Λαού στο ΕΚΑΒ, στα ΚΥ, στα ΤΕΠ, στα τμήματα, στα εργαστήρια, στα χειρουργεία και στις ΜΕΘ αλλά και όσο αφορά την παλλαϊκή αγωνιστική αντεπίθεση που είναι σήμερα μονόδρομος.

ΜΟΝΟ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ