Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΝΤΡΑΡΕΙ, Η ΝΔ ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΝΤΡΑΡΕΙ, Η ΝΔ ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ 

 Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 4/7/21 

Από την πίσω πόρτα, με ένα ΦΕΚ που ασχολείται με τις λεπτομέρειες για το επίδομα που θα παίρνουν οι νέοι γιατροί από την επαρχία που δίνουν εξετάσεις για την ειδικότητα, ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ά. 166, ν. 4600/2019) για τις εξετάσεις στην ειδικότητα. Αυτός ο νόμος, για όποιον δε θυμάται, μετατρέπει τις εξετάσεις ειδικότητας σε πανελλήνιες που θα γίνονται σε δύο εξεταστικά κέντρα τέσσερις φορές το χρόνο. Αλλά η ταμπακιέρα είναι ότι ο βαθμός της προφορικής εξέτασης (καλώς, λίαν καλώς, άριστα) θα αναγράφεται στον τίτλο κτήσης της ειδικότητας. Ο βαθμός αυτός που θα συνοδεύει ισοβίως τον νέο ειδικευμένο γιατρό, θα απονέμεται από τον πανεπιστημιακό αρχιΚαθηγητή Αθηνών (ΕΚΠΑ) ή Θεσσαλονίκης. 

Πρόκειται κοντά στα άλλα για παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε όλες τις χώρες οι τελικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική δοκιμασία επάρκειας (είτε κρίνεσαι επαρκής ή όχι) και φυσικά δεν έχουν βαθμό. 

Αυτός ο νόμος (που η εφαρμογή του είχε παγώσει λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των νέων γιατρών και της ΟΕΝΓΕ}, δεν ενεργοποιείται τυχαία ενώ βγαίνει μπροστά όλη η αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης με το ρεσάλτο των ιδιωτών στην υγεία, την πλήρη αποσάθρωση της ασφάλισης, του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργασιακών σχέσεων. Αντίθετα, ενεργοποιείται συνειδητά για να την ενισχύσει. Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο νόμος σηματοδοτεί τη διάκριση των γιατρών σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που θα είναι γραμμένος στην ειδικότητα. Όσοι δεν είναι "άριστοι" θα καταλήγουν να δουλεύουν πάμφθηνα για το μεγάλο κεφάλαιο που ορμάει στην υγεία, εξυπηρετώντας τις ανάγκες ανάπτυξης του. Τελικά η αξία της εργατικής δύναμης όλων των εργαζόμενων στην υγεία (όχι μόνο των γιατρών) θα υποτιμηθεί. Έπειτα, θα διαλύσει τα νοσοκομεία της επαρχίας και τα πιο μικρά νοσοκομεία, διότι οι περισσότεροι θα επιχειρήσουν να είναι στα πανεπιστημιακά και στα λοιπά μεγάλα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους "ιεροεξεταστές Καθηγητάς". Επίσης με αυτό τον τρόπο θα απορρυθμιστεί πλήρως η ιατρική εκπαίδευση, θα απομακρυνθεί ακόμα παραπάνω από την ολιστική μελέτη και αντιμετώπιση του ασθενούς και το κέντρο της εκπαίδευσης θα είναι πια το πως θα περάσουμε τις εξετάσεις. Με αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις προσπαθούν να περάσουν τον έλεγχο της εκπαίδευσης όλων των γιατρών, τη λειτουργία όλων των νοσοκομείων στους λίγους και εκλεκτούς μεγαλοκαθηγητές. Με αυτή τη διάκριση προσπαθούν να διαλύσουν το κίνημα των γιατρών ειδικά και των υγειονομικών γενικότερα που ανέδειξε την πραγματικότητα για την πανδημία και την επιλογή τους. Να ακυρώσουν τη λογική της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης και να μας στρέψουν όλους στον ατομικό δρόμο. 

Δε θα τους περάσει! Οι ειδικευόμενοι, όλοι οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να αντιδράσουμε.  

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/7 ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ (7μμ, ξενοδοχείο "Τιτάνια", Πανεπιστημίου 52 και διαδικτυακά https://zoom.us/webinar/register/WN_TxoPKlByRfytGAfLBB4qrQ )