Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Απόφαση νέας ΓΣ γιατρών νοσ. Νίκαιας, 3-11-08

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 3-11-08

Όσον αφορά τα κλαδικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Η γενική συνέλευση επιμένει στις προηγούμενες αποφάσεις της και σημειώνει ότι όλα τα τμήματα του νοσοκομείου μέχρι τώρα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αποφάσεις αυτές, καταθέτοντας για τον μήνα Νοέμβριο του 2008 προγράμματα εφημεριών με ανώτατο όριο 2 ενεργείς εφημερίες για τους ειδικούς και 4 για τους ειδικευόμενους, χωρίς καμία μείωση στην ασφαλή για τους ασθενείς σύνθεση εφημερευόντων ιατρών. Σε βασικά τμήματα του νοσοκομείου το πρόγραμμα αυτό επαρκεί το πολύ μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για το τι θα γίνει από κει και πέρα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην υπογραφή κλαδικής συμφωνίας σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (7-6-08). Η γενική συνέλευση απαιτεί από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με το υπουργείο αν δεν τεθεί πρώτα η πρόταση υπό την κρίση των νοσοκομειακών συνελεύσεων. Η γενική συνέλευση εξουσιοδοτεί την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και το επιστημονικό συμβούλιο να προχωρήσουν άμεσα σε έγγραφη ενημέρωση κάθε αρμόδιου για τις αστικές και ποινικές ευθύνες που συνεπάγεται τόσο ο εξαναγκασμός γιατρών σε υπέρβαση ωραρίου εφ’ όσον δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση, όσο και η κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με μειωμένη σύνθεση επισφαλή για τους ασθενείς. Η γενική συνέλευση προτείνει στο συντονιστικό συνελεύσεων γιατρών νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά που συνέρχεται πάλι σήμερα τη γενίκευση και τον συντονισμό τέτοιων μέτρων. Η γενική συνέλευση καλεί το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να απεμπολήσει την τρέχουσα γραφειοκρατική και μικροπαραταξιακή λογική και να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τον αγώνα των γιατρών σύμφωνα με τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων. Η γενική συνέλευση καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο υγείας στις 5-11-08, ώρα 10.30 πμ (στάση εργασίας 10πμ-2μμ).

Όσον αφορά τα δραματικά προβλήματα του νοσοκομείου.

Η γενική συνέλευση εκφράζει την απογοήτευση των γιατρών γιατί για άλλη μια φορά υπήρξε ασυνέπεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία είχε δεσμευθεί ότι ως την Παρασκευή 31-10-08 θα υπήρχε έγγραφη απάντηση προς τους ιατρικούς φορείς του νοσοκομείου για τις –απαγορευτικές πλέον για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου- ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. (Όσον αφορά τις υποδομές επισημαίνεται ότι για παράδειγμα η σημερινή κατάσταση λειτουργίας τόσο του εξαερισμού – κλιματισμού του χειρουργείου όσο και του στεφανιογράφου είναι τελείως επισφαλής για τους ασθενείς.) Τέτοια απάντηση ως την ώρα της συνέλευσης (3-11-08, ώρα 12.30) δεν υπήρξε.

Η ευθύνη της ιατρικής κοινότητας του νοσοκομείου προς τους ασθενείς επιβάλλει πλέον την εξαγγελία κινητοποιήσεων που θα αναστέλλουν τη λειτουργία των νοσοκομείου προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, ώστε να αποτραπεί η βέβαιη πλέον λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες η λειτουργία του κρίνεται πλέον επισφαλής για τους ασθενείς.

Προχωράμε από Δευτέρα 10-11-08 σε απεργία διαρκείας, στην οποία καλούμε να συμμετέχει το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου. Θα ανασταλούν όλες οι τακτικές ιατρικές πράξεις. Θα κλείσει και η γενική εφημερία του νοσοκομείου. Θα υπάρχει απεργιακή επιτροπή που θα εγκρίνει τη διενέργεια ιατρικών πράξεων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους και δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν σε άλλο εφημερεύον νοσοκομείο.

Θα υπάρξει από αύριο γραπτή ενημέρωση όλων των αρμοδίων αρχών (διοίκηση, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, εισαγγελίας κλπ), καθώς και των ΜΜΕ ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η ταλαιπωρία του κοινού.

Η παραπάνω απόφαση θα ανασταλεί μόνον εφ’ όσον υπάρξουν έμπρακτες άμεσες ενέργειες από το υπουργείο για την ενίσχυση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και υποδομές.