Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς μένουν τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου Νίκαιας από 15 Ιανουαρίου και μετά. Αιτία είναι η υπουργική απόφαση 2/75264/002 των κ.κ. Λοβέρδου και Σαχινίδη η οποία παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία θέτει όριο –και μάλιστα αναδρομικά- στα κονδύλια εφημεριών κάθε νοσοκομείου και μάλιστα με τον εξής τρόπο : όσο λιγότερους γιατρούς έχει ένα τμήμα ή ένα νοσοκομείο, τόσες λιγότερες εφημερίες δικαιολογεί (!). Με άλλα λόγια τμήματα και νοσοκομεία που έχουν ακάλυπτες θέσεις ιατρών λόγω αμέλειας και ολιγωρίας της πολιτείας, αναγκάζονται να κλείσουν. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απαράδεκτη και παράνομη αυτή υπουργική απόφαση.
Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση των ιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας.
Επίσης επισυνάπτεται έγγραφο της επιτρόπου Ε.Σ. (παρέδρου) από το οποίο αποδεικνύεται ότι η υπουργική απόφαση ισχύει αναδρομικά από 1-9-2010 και περικόπτει δεδουλευμένα των ιατρών από εφημερίες που ήδη έχουν εκτελεστεί αφού εγκρίθηκαν από τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 2ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ Νίκαια, 10-1-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προς
-τη Διοίκηση του Νοσοκομείου
- τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ
-τον υπουργό κ. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη
-το ΕΚΑΒ
-το EΚΕΠΥ
-τους υγειονομικούς συντάκτες των ΜΜΕ

Κυρίες, κύριοι
Όπως είναι ήδη γνωστό στη διοίκηση του νοσοκομείου, οι ιατροί του νοσοκομείου σε 3 διαδοχικές πρόσφατες γενικές συνελεύσεις τους :
1. Εκτιμούν ότι η παρ. 3 της κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Λοβέρδου και Σαχινίδη (παρ 3, ΚΥΑ 2/75264/002, ΦΕΚ 1883_2-12-10) είναι αιφνιδιαστική, παράνομη, και ανέντιμη απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς που εφημέρευσαν με βάση τον ν 3868 με καλή πίστη για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 3868/3-8-10 που άρχισε να ισχύει από 1-9-10 προβλέπεται ότι πρόσθετες εφημερίες που τυχόν χρειάζονται για την κάλυψη αναγκών θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου αφού εγκριθούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την αρμόδια ΥΠΕ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο και αφού υπήρξε έγκριση από τα αρμόδια διοκητικά όργανα, εκτελέστηκαν οι εφημερίες του τελευταίου τετραμήνου του 2010. Σε αρκετά τμήματα (Α΄και Β΄Χειρουργικό, Θωρακοχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, ΜΕΘ, Μονάδα Νεογνών, Πνευμονολογικό, Νεφρολογικό, Αναισθησιολογικό, ΩΡΛ και άλλα) κατέστη αναγκαίο, μετά από έγκριση της διοίκησης και της ΥΠΕ, να εκτελεστούν πρόσθετες εφημερίες όπως επιβάλλεται από τις ανάγκες λόγω καθυστέρησης από την πολιτεία στην κάλυψη των ήδη προκηρυγμένων θέσεων ιατρικού προσωπικού. Με την άνω απαράδεκτη κοινή υπουργική απόφαση επιχειρείται η αναδρομική περικοπή δεδουλευμένης αποζημίωσης εφημεριών για το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Συγκεκριμένα επιχειρείται να περικοπούν τα εξής συνολικά ποσά δεδουλευμένων εφημεριών από τους γιατρούς του νοσοκομείου : 22 χιλ ευρώ για τον Σεπτέμβρη, 38 χιλ για τον Οκτώβρη, 27 χιλ για τον Νοέμβρη και περίπου 32 χιλ για τον Δεκέμβρη, σύνολο 120 000 ευρώ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ εφημεριών δηλαδή περίπου 1000 ευρώ κατά μέσο όρο για καθέναν από τους γιατρούς που αναγκάζονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες λόγω των αναγκών.
Η παραπάνω υπουργική απόφαση είναι προδήλως παράνομη γιατί 1) εφαρμόζεται αναδρομικά και επιχειρεί περικοπή δεδουλευμένων και 2) τροποποιεί πρόσφατο νόμο (3868/3-8-10) ψηφισμένο από την βουλή.
Επίσης είναι καταστροφική για τα νοσοκομεία και τα τμήματα που έχουν ανεπαρκή αριθμητικά στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό.
Αυτά εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίστηκαν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, η οποία σε πρόσφατη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι «το υπουργείο οικονομικών έβαλε την (επίμαχη) διάταξη πάνω από την υπογραφή μας χωρίς να μάς ρωτήσει» (!!!)
2. Υπενθυμίζουν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εφημερεύουν για «συμπλήρωση του εισοδήματός τους» (άλλωστε η ωριαία αμοιβή της ιατρικής εφημερίας είναι εξευτελιστική σε σχέση με κάθε άλλο κλάδο εργαζομένων) αλλά αναγκαστικά για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Απόδειξη για το παραπάνω είναι οι επανειλημμένες διεκδικήσεις και ενέργειές μας για συμπλήρωση των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ αλλά και για την βελτίωση του συστήματος εφημερίας στον Πειραιά έτσι ώστε το νοσοκομείο μας να έχει γενική εφημερία κάθε 4η ημέρα, και όχι κάθε 3η . Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι και στο θέμα αυτό το νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά είναι κατάφωρα αδικημένο σε σχέση με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού επωμίζεται πολύ μεγαλύτερο εφημεριακό έργο με πολύ λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν η πολιτεία λύσει αυτά τα προβλήματα (όπως αλλεπάλληλα έχει υποσχεθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία χωρίς όμως να το έχει πράξει) ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ. Μέχρι τότε όμως οφείλει τόσο να εγκρίνει, όσο και να αποζημιώνει το αναγκαίο εφημεριακό έργο έστω και με αυτό το εξευτελιστικό ισχύον ωρομίσθιο. Επίσης υπενθυμίζουν ότι το εφημεριακό έργο πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας (7 ενεργείς εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευόμενους και 5 για τους ειδικούς συνυπολογιζομένων των προβλεπόμενων ρεπό) είναι μέχρι τώρα μια καθαρά εθελοντική προσφορά των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία αυτονοήτως παύει από τη στιγμή που η πολιτεία αποδεικνύεται ασυνεπής (και μάλιστα αναδρομικά με κουτοπόνηρο τρόπο) όσον αφορά ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

3. Αποφασίζουν – όπως αναγκαστικά επιβάλλεται από την αξιοπρέπειά τους- εφόσον η πολιτεία επιμένει στην εφαρμογή της απαράδεκτης και παράνομης υπουργικής απόφασης:

• να προβούν άμεσα σε δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους

• να αποσυρθούν από 1-1-2011 από τα προγράμματα πρόσθετων εφημεριών και να εκτελούν μόνο τις τακτικές εφημερίες που προβλέπει η νομοθεσία (ν. 3868 και νομοθεσία περί ωραρίου).
Έτσι από 15-1-2011 θα αρχίσουν να μην μπορούν να εφημερεύουν τα προαναφερόμενα τμήματα, και θα καθίσταται αδύνατη η διενέργεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, EΚΕΠΥ) θα πρέπει εγκαίρως να φροντίσουν για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Όλγα Κοσμοπούλου, Ειδική Παθολόγος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ
Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ