Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 29/3



ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 29/3

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   28/3/2018

Η επερχόμενη συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Πέμπτη 29/3 θα συζητήσει πολύ σοβαρά θέματα. Για την προετοιμασία και την ουσιαστικοποίηση της διαδικασίας (στην οποία είναι αυτονόητο πως έχει μεγάλη σημασία η παρουσία και προέδρων ή άλλων εκπροσώπων όσο το δυνατόν περισσότερων Ενώσεων), το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ενημερώνει συνοπτικά για τις θέσεις και προτάσεις που θα καταθέσει.
·         Μετά την απόφαση του ΣτΕ
Χωρίς να καλλιεργούνται αυταπάτες για τον ρόλο της αστικής δικαιοσύνης (που αποκαλύφθηκε περίτρανα για άλλη μια φορά με την μεροληψία του ΣτΕ σε βάρος νοσοκομειακών γιατρών – πανεπιστημιακών ΑΕΙ – καθηγητών ΤΕΙ συγκριτικά με δικαστικούς – ένστολους αν και όλες οι προσφυγές αφορούσαν το ίδιο θέμα και τον ίδιο νόμο, τον 4093/12) και προτάσσοντας την αγωνιστική αντίληψη για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας – του μισθολογικού σε προτεραιότητα – η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις πρέπει να εξαντλήσουν και κάθε νομικό μέσο (νέα προσφυγή στο ίδιο το ΣτΕ, προσφυγές στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, ατομικές προσφυγές κλπ). Έχουν ήδη ζητηθεί με αποφάσεις της ΕΓ πολλαπλές σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις. Δεν πρέπει να επαναληφθούν αστοχίες για τις οποίες αποκλειστικά ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ και ο νομικός σύμβουλος που εκείνη είχε επιλέξει. Επίσης κανένα άλλοθι δεν πρέπει να δοθεί στις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης σχετικά με τις σοβαρές αυτές αστοχίες πολλές από τις οποίες άλλωστε ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είχαμε επισημάνει έγκαιρα ήδη από το 2014 : ακολουθήθηκε πιστά και αποκλειστικά η γνώμη ενός μόνο νομικού ενώ άλλες νομικές γνώμες είχαν παντελώς αγνοηθεί (π.χ. αυτές που συνέστηναν από τότε ατομικές προσφυγές όλων των γιατρών στα αρμόδια δικαστήρια), τα ποσά που είχαν απαιτηθεί από όλες τις Ενώσεις ήταν υπερβολικά, δεν είχαν γίνει ενέργειες για τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς κλπ.
·         Διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική συμφωνία με την πολιτεία
Ο κλάδος πρέπει να προσέλθει  στην διαπραγμάτευση αυτή 1. Με αγωνιστική μεθόδευση, 2. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες – γενικές συνελεύσεις  ανά νοσοκομείο ή Ένωση, 3. Με το σύνολο των αιτημάτων μας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώ αρνιόταν επίμονα επί δύο χρόνια το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για την έναρξη αυτής της διαδικασίας, τελικά αναγκάστηκε επιτέλους να το δεχτεί για διάφορους λόγους όμως θα προσπαθήσει (όπως φάνηκε από την πρώτη διερευνητική σχετική συνάντηση) να περιορίσει την συζήτηση σε τελείως δευτερεύοντα θέματα επικαλούμενη τις μνημονιακές δεσμεύσεις («μισθοί – δεν γίνεται», «μόνιμες προσλήψεις – δεν γίνεται», «ωράριο – δεν γίνεται» κλπ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει αποφασιστικά να προβάλλουν το σύνολο των δίκαιων διεκδικήσεών μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές τις διεκδικήσεις :
-          Επάνοδο μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 πριν όλες τις μνημονιακές περικοπές
-          Προσλήψεις μόνιμων επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες
-          Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικότητας, προσωρινότητας, ομηρίας και αναξιοπρέπειας
-          Πραγματικό 48ωρο με πενθήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο, μέχρι μία εφημερία την εβδομάδα, ρεπό μετά την εφημερία όπως απαιτεί η ΟΕΝΓΕ από το 2008. Κατάργηση των αισχρών διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με την ΝΔ και που η ίδια έχει ανακοινώσει την αναστολή της εφαρμογής τους.
-          Αναγνώριση του λειτουργήματός μας ως βαρέως και ανθυγιεινού από επαγγελματική άποψη.
-          Συνυπολογισμός του χρόνου εφημεριακής απασχόλησης στον συντάξιμο χρόνο με την συνεπακόλουθη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
-          Μέτρα για την ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης αντίθετα με τις αντιδραστικές ιδιοτελείς γελοιότητες της ηγεσίας του ΚΕΣΥ. Σοβαρά κίνητρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος της μετανάστευσης των νέων γιατρών προς το εξωτερικό.
-          Κατοχύρωση της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων ενάντια σε κάθε φαινόμενο διοικητικής, μεγαλοκαθηγητικής ή μεγαλοδιευθυντικής αυθαιρεσίας.
-          Κατάργηση επί τέλους της ταυτόχρονης απασχόλησης σε ιδιωτικές κλινικές πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, πρώην ΙΚΑ κλπ. Όλοι ανεξαίρετα οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
-          Καθιέρωση των ΚΥ του ΕΣΥ ως των μοναδικών δομών ΠΦΥ. Να μπει τέρμα στο σκόπιμο αλαλούμ που διαιωνίζεται
-          Καθιέρωση επιτέλους ενός δίκαιου, ισότιμου και υποχρεωτικού για την πολιτεία συστήματος μετακινήσεων για τους ήδη υπηρετούντες που θα άρει την αδικία σε βάρος γιατρών της περιφέρειας που παραμένουν πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι σε παραμεθόριες περιοχές και ωθούνται πρακτικά σε παραίτηση.
-          Κρατική χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών και μόνιμες προσλήψεις λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ επίσης σύμφωνα με τις ανάγκες. Άρση της μνημονιακής ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην δημόσια περίθαλψη.
-          Νομοθετικά μέτρα για την ανάσχεση της εκμετάλλευσης ιατρικών επιπλοκών από διάφορα «εξειδικευμένα» δικηγορικά γραφεία με προφανή στόχο το κέρδος. Αναστολή των μεθοδεύσεων καταλογισμού στους ίδιους τους γιατρούς αστικών αποζημιώσεων για ιατρικές επιπλοκές που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων, μεθοδεύσεις που οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος και σε νέο κύμα μαζικών παραιτήσεων.
Η νέα κλαδική συμφωνία θα πρέπει να έχει ισχύ συλλογικής σύμβασης, να είναι νομικά απολύτως δεσμευτική για την πολιτεία και να έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Ο κλάδος δεν είναι «παρθένος» σε τέτοιες διαδικασίες. Υπάρχει το προηγούμενο επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Η εμπειρία εκείνης της περιόδου όσον αφορά τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές της πλευρές πρέπει να αξιοποιηθεί για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών.

Η αγωνιστική διεκδίκηση των νοσοκομειακών γιατρών για τα παραπάνω αιτήματα να οργανωθεί κατ’ αρχήν από τώρα με αιχμή το μισθολογικό για Απρίλιο και Μάϊο. Να μην είναι μεμονωμένη «τουφεκιά στον αέρα» αλλά αποφασιστική αγωνιστική δράση διαρκείας, με διαδικασίες βάσης και διάφορες μορφές, από την οποία ο κλάδος δεν θα υπαναχωρήσει αν δεν πετύχει νίκη.

·         Εξελίξεις με την συντηρητική αναδιάρθρωση της ιατρικής εκπαίδευσης και με την εκπροσώπηση της ΟΕΝΓΕ στο ΚΕΣΥ

Επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά όλες οι εκτιμήσεις μας για τον ρόλο της ηγεσίας Μάρκου στο ΚΕΣΥ. Έχει γίνει πλέον σαφές και στους πιο δύσπιστους πως καμία απολύτως διάθεση για πραγματική ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης σε σωστή κατεύθυνση δεν υπάρχει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτετραμμένους της στο ΚΕΣΥ ούτε από τα μεγαλοκαθηγητικά – μεγαλοδιευθυντικά κυκλώματα συμφερόντων που πλαισιώνουν την ηγεσία Μάρκου. Αντίθετα, προωθούνται : 1. Οι γνωστές μνημονιακές απαιτήσεις της τρόϊκας τις οποίες δεν είχαν τολμήσει να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και 2. Μια σειρά από ευτελείς ιδιοτελείς επιδιώξεις διάφορων παραγόντων, παραγοντίσκων και ιατροπατέρων που έχουν προσκολληθεί στην ηγεσία Μάρκου με τις ευλογίες και την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ πρόσφατα ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ επίσημα πως τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει συνολικό νομοσχέδιο ή μέρος νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση, αυτές τις μέρες η ηγεσία του ΚΕΣΥ επιδίδεται σε καταιγίδα «διαρροών» προς τα ΜΜΕ για επικείμενη νομοθέτηση σοβαρών αντιδραστικών ρυθμίσεων (τελικές εξετάσεις για τίτλο ειδικότητας πανελλήνιες μόνο σε 3 πόλεις μόνο 3 φορές τον χρόνο και με … 3 διαφορετικούς «βαθμούς» για τους επιτυχόντες, αλχημείες με αναδιάταξη ειδικοτήτων, αλχημείες με την αναγνώριση των αρμόδιων για κάθε ειδικότητα επιστημονικών εταιρειών και άλλα). Έχει προηγηθεί μια περίοδος ενός έτους με διάφορα κωμικοτραγικά συμβάντα : οι διορισμένοι «συντονιστές» των «ομάδων εργασίας» για κάθε ειδικότητα συνεδρίαζαν εν ολομελεία και κατέληγαν σε πορίσματα πριν καν υπάρξουν οι ομάδες εργασίας τις οποίες υποτίθεται πως συντόνιζαν, ο ίδιος ο κ. Μάρκου παρουσιαζόταν αυτόκλητος στην ΓΣ των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας όπου με θράσος δήλωνε μεταξύ άλλων προκλητικών και ευτράπελων πως η ουσία των αλλαγών θα είναι η μετακίνηση των ειδικευόμενων δίκην νομάδων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών σε … ειδικευμένους, ομάδες εργασίας κατήγγειλαν πως ουδέποτε συγκλήθηκαν και πως ψευδεπίγραφα οι συντονιστές τους τις επικαλούνταν, υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ έκαναν «αξιολόγηση τμημάτων» ως «εκπαιδευτικά κέντρα» χωρίς να υπάρχει νόμος ούτε καν επίσημο πόρισμα του ΚΕΣΥ με όποιον τρόπο και όποια κριτήρια βόλευαν ανά ειδικότητα τον αντίστοιχο διορισμένο «συντονιστή», «περιοδεύοντες θίασοι» με αιγίδα ΚΕΣΥ και υπουργείου στα πλαίσια αυτής της «αξιολόγησης» επισκέπτονταν νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας και νουθετούσαν κατ’ ιδίαν τους ειδικευόμενους να … παραιτηθούν από τώρα (!) και να μετακομίσουν στην αντίστοιχη πανεπιστημιακή κλινική αφού «ούτως ή άλλως αυτήν εδώ την κλινική όπου είστε τώρα θα την κλείσουμε» (!!) κλπ, κλπ, κλπ …
Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις θα πρέπει πιο αποφασιστικά και δυναμικά να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους για πραγματική ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης στην λογική πραγματικά δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, τώρα που αυτοαποκαλύφθηκε πλήρως ο κωμικοτραγικός χαρακτήρας των «μεταρρυθμίσεων Μάρκου».
Επίσης θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος και στον εξευτελισμό που υπόκειται η ίδια η ΟΕΝΓΕ. Ο (υποτίθεται) εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ στο ΚΕΣΥ πρώην προέδρός της κ. Βαρνάβας έχει υπερψηφίσει στο ΚΕΣΥ την αντιδραστική ρύθμιση περί εξετάσεων όπως ο ίδιος έχει επίσημα παραδεχθεί. Του είχε από τότε ζητηθεί να παραιτηθεί, πράγμα που δεν έχει πράξει. Αφού αρνήθηκε να παραιτηθεί, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή πρότεινε να ζητήσει η ΟΕΝΓΕ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου επίσημα και εγγράφως την αντικατάστασή του. Όμως σε αυτό δεν συμφώνησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, Στο ΓΣ της 29/3 θα ξαναθέσουμε το θέμα και καλούμε τις ηγεσίες όλων των παρατάξεων να αναλάβουν επί τέλους τις ευθύνες τους.

·         Τρέχοντα θέματα

Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ πρέπει να πάρει αποφάσεις και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα όπως προκύπτουν από καταγγελίες Ενώσεων και μεμονωμένων συναδέλφων. Π.χ. υπάρχουν επίτροποι του ελεγκτικού συνεδρίου που απαιτούν ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις από τους γιατρούς ότι … «εθελοντικά δεν εφάρμοσαν τον νέο νόμο» ( ! ) όπως στο Λασήθι τώρα και στο Μεσολόγγι τον προηγούμενο μήνα, υπάρχουν επίτροποι που επέστρεψαν αθεώρητα τα εντάλματα με πράξη επίσης επικαλούμενοι τον νέο καταστροφικό νόμο και υπαναχώρησαν μπροστά στην αποφασιστική αγωνιστική στάση των γιατρών, όπως στην Νίκαια, κλπ. Υπάρχουν επίτροποι που δεν εγκρίνουν τα εντάλματα των πρόσθετων εφημεριών 2017 επικαλούμενοι άλλους νόμους όπως στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει το σοβαρότατο θέμα με την νέα εγκύκλιο Χουλιαράκη που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον καταλογισμό αστικών χρηματικών αποζημιώσεων από τα νοσοκομεία στους γιατρούς. Υπάρχουν διαρκή κρούσματα χυδαίου αυταρχισμού από διοικητές ενάντια σε γιατρούς όπως πρόσφατα στο Ρίο. Υπάρχουν αρνήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα και για την εφαρμογή ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων που αφορούν συνυπολογισμό προϋπηρεσίας για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Υπάρχει αυξανόμενο αλαλούμ στην ΠΦΥ με την συνύπαρξη μέσα στην ίδια υγειονομική μονάδα γιατρών ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γιατρών μερικής απασχόλησης με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου, γιατρών ΤΟΜΥ προσωρινής απασχόλησης με ΕΣΠΑ, γιατρών με σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ και επίσης δικαιουμένων ιδιωτικού επαγγέλματος κλπ.

Αγαπητές / αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σας καλούμε σε αγωνιστική δράση, με μαζική συμμετοχή τόσο στην λήψη των αποφάσεων όσο και στις κινητοποιήσεις, με διαδικασίες βάσης – γενικές συνελεύσεις – συντονισμό από τα κάτω, με επιστράτευση όλων των μορφών πάλης για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των έντιμων μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών.