Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δήλωση από Πάνο Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή           16/4/2018
Η πρόσφατη άδικη και εξοργιστική δικαστική απόφαση καταδίκης της συναδέλφου Παιδιάτρου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» σε μια σειρά παρόμοιων καταδικών και διώξεων νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα όχι γιατί εκβίασαν μην ασκώντας τα καθήκοντά τους προκειμένου να χρηματιστούν ή γιατί απέφυγαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αλλά για ιατρικά συμβάντα που συνέβησαν κατόπιν ακριβώς της άδολης και με αυτοθυσία εκτέλεσης αυτών των καθηκόντων.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με την νοοτροπία κάποιων δικαστών. Είναι μέρος μιας ολόκληρης κερδοσκοπικής «βιομηχανίας» που θέλει συστηματικά να καταδικάζονται γιατροί για ιατρικά συμβάντα στα ποινικά δικαστήρια ώστε κατόπιν να επιδικάζονται παχυλές χρηματικές αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια. Μάλιστα πρόσφατα η κατάσταση φαίνεται πως ξεφεύγει από κάθε όριο καθώς εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με υπογραφή του Αν. Υπουργού κ. Χουλιαράκη (ΑΔΑ : ΩΟΑ1Η-Τ29, 18-1-18) προβλέπει τον αυτόματο καταλογισμό των αποζημιώσεων αυτών στον ίδιο τον γιατρό μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΔΟΥ εφ’ όσον ο γιατρός έχει καταδικαστεί για «βαρειά αμέλεια». Είναι προφανές πως εκτός από τα δικηγορικά γραφεία «ιατρικής λαθολογίας», η εγκύκλιος αυτή (εφαρμοστική του μνημονιακού νόμου 4270/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης) ανοίγει το «πάρτι» και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αστικής ευθύνης, που τα ασφάλιστρά τους δεν θα μπορούν να τα πληρώνουν οι έντιμοι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ με τους διαρκώς μειούμενους πενιχρούς μισθούς τους.
Λόγω της γενικότερης σοβαρότητας του θέματος και ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στην Συνάδελφο και στους υπόλοιπους συναδέλφους του Ρεθύμνου, θα παρίσταμαι αύριο Τρίτη 17/4 10 π.μ. στην συνέντευξη τύπου που διοργανώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Θέλω να ελπίζω πως τα τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ θα έχουν τουλάχιστον την ίδια παρουσία και κάλυψη της αυριανής αυτής συνέντευξης τύπου που είχαν και στην συγκεκριμένη δίκη.
Πάνος Παπανικολάου
(* Επισυνάπτω παρακάτω την σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου)
------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΚΑΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η εφευρετικότητα ορισμένων λειτουργών της δικαιοσύνης, προκειμένου να ενοχοποιήσουν πάση θυσία νοσοκομειακούς γιατρούς.
Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας μας μέσα στις δικαστικές αίθουσες από ορισμένους ''λειτουργούς'' της νομικής αλλά και ''πολίτες'' του ακροατηρίου, με την ανοχή των δικαστικών λειτουργών.
Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η κακοποίηση της σύγχρονης ιατρικής απο ''ειδήμονες'' δικηγόρους και δικαστές που μας επιστρέφουν στην εποχή του σκοταδισμού.
Με την πρόσφατη απόφαση του, το δικαστήριο του Ρεθύμνου μας αναγορεύει σε νοσοκομείο της υποσαχάριας Αφρικής !
Γιατί μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να πεθάνει παιδί από αφυδάτωση!
Πέρα από το καταφανώς αντιεπιστημονικό και πλήρως αστήρικτο σκεπτικό της απόφασης, ρωτάμε τους υπευθύνους όπου κι αν βρίσκονται και τους υπεύθυνους'' ερευνητές'' της αλήθειας:
KATAΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΤΕ;
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ; 
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ;
Είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο να απευθυνθούμε με δραματικό τόνο στους πολίτες αυτού του τόπου.
Στους πολίτες του Ρεθύμνου που βγήκαν κατά χιλιάδες στούς δρόμους για να στηρίξουν την Παιδιατρική κλινική και το νοσοκομείο μας.
Στους πολίτες αυτού του τόπου που αναγνώρισαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ρεθύμνου στο πρώτο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης της Ελλάδας, στους αγώνες για να καταργηθούν οι φραγμοί στην δημόσια υγεία, στον καθημερινό αγώνα μέχρις εσχάτων για τον ασθενή.
Στους πολίτες που βίωσαν και βιώνουν τη διαχρονική υγειονομική υποβάθμιση του τόπου.
Τον προηγούμενο μήνα είχαμε τρία παράλληλα δικαστήρια! Εάν δεν ξεπερνούσαμε και πάλι τον εαυτό μας θα έπρεπε το νοσοκομείο να κλείσει κι εμείς να μοιραζόμαστε στις δικαστικές αίθουσες σε Ρέθυμνο και Χανιά !
Μα τι συνέβη ξαφνικά;
Οι γιατροί του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού που αγκάλιασαν οι Ρεθυμνιώτες, άρχισαν να εγκληματούν κατά συρροή ;
Είναι προφανές ακόμη και στον πιο αδαή ότι μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από αυτή τη βιομηχανία διώξεων..
Εάν ο νοσοκομειακός γιατρός δεν θωρακιστεί θεσμικά απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες που επελαύνουν τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος της δημόσιας υγείας.
Και τελικά ο μόνος κερδισμένος θα είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια που επιβουλεύονται τη δημόσια υγεία! Και ο μεγάλος χαμένος η ίδια η κοινωνία !
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
  1. Αναστολή τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου για όλη την εβδομάδα ως τις 20 Απρίλη με παράλληλη πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων
  2. Αναστολή χορήγησης γνωματεύσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και αποχή από τις υγειονομικές επιτροπές
  3. Ακύρωση του επιστημονικού ιατρικού συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο για 20-22 Απριλίου στο Ρέθυμνο
  4. Αύριο Τρίτη στις 10 πμ καλούμε τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου
Καλούμε την κοινωνία και τους φορείς της, κάθε επώνυμο κι ανώνυμο να αγκαλιάσει και να περιφρουρήσει το νοσοκομείο μας  και τους λειτουργούς του!
Ο νοσοκομειακός γιατρός εργάζεται καθημερινά στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, επιφορτιζόμενος όλες τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στον ασθενή
Απαιτούμε από την διοίκηση, την ΥΠΕ και το Υπουργείο άμεσα μέτρα θεσμικής θωράκισης των εργαζομένων! Δεν ανεχόμαστε πια να επικαλείται η κάθε διοίκηση το φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων και να τους αφήνει έρμαιο στις επιδιώξεις των εκάστοτε κερδοσκόπων !
Απαιτούμε από τα υπουργεία υγείας και δικαιοσύνης την σύσταση ενός θεσμικού οργάνου προδικαστικής γνωμοδότησης από έγκριτους δικαστικούς και γιατρούς για τις περιπτώσεις πιθανής ιατρικής αμέλειας
Καλούμε τις Ενώσεις γιατρών και την ΟΕΝΓΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες σ αυτήν την κατεύθυνση
Καλούμε τα ΚΥ του νομού να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτής εβδομάδας
Εάν δεν δράσουμε τώρα το επόμενο λεπτό θα είναι πολύ αργά».