Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ



ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,     24/4/2018

Το παρά λίγο τραγικό συμβάν στο Λασίθι φέρνει στην επιφάνεια το απαράδεκτο καθεστώς με τις διακομιδές ασθενών σε όλη την χώρα.
Ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στην συνάδελφο Αναισθησιολόγο, υπενθυμίζουμε :
-          Η διακομιδή είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη. Προαπαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση ή τουλάχιστον ειδική μετεκπαίδευση. Κανονικά πρέπει να αποτελεί έργο των γιατρών του ΕΚΑΒ. Λόγω όμως της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, στις περισσότερες περιπτώσεις το καθήκον αυτό μεταφορτώνεται στους γιατρούς των νοσοκομείων και ΚΥ.
-          Εκτός από την καταναγκαστική αυτή επιφόρτωση, ΔΕΝ υπάρχει θεσμικό καθεστώς ιατρονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης στους γιατρούς των νοσοκομείων και των ΚΥ που εκτελούν τις διακομιδές. Μάλιστα, πριν από ένα έτος περίπου, στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΑΒ ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (που συμμετείχε εκεί ως αιρετό μέλος ορισμένο απκ τον ΠΙΣ) είχε απαιτήσει να επεκταθεί και στους γιατρούς των νοσοκομείων – ΚΥ η ειδική ασφαλιστική κάλυψη διακομιδών που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ με αστεία προσχήματα. Ήταν ένας από τους λόγους που το φιλοκυβερνητικό μπλοκ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στον ΠΙΣ είχε σπεύσει να … «ξεφορτωθεί» τον «ενοχλητικό» που «χαλούσε την σούπα» στην Διοίκηση του ΕΚΑΒ.
-          Ιδιαίτερα, η ανάθεση διακομιδών σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ γιατρούς αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα για ευνόητους λόγους.
-          Συνηθέστατα οι διακομιδές τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια γίνονται από ειδικευόμενους γιατρούς που από την μία δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και από την άλλη δεν καλύπτονται ούτε νομικά ούτε ασφαλιστικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
-          Η προχειρότητα με την οποία διαχρονικά οι εκάστοτε αρμόδιοι του Υπ. Υγείας χειρίζονται το σοβαρότατο θέμα των διακομιδών αποκαλύπτει το «προπαγανδιστικό κριτήριο» άσκησης πολιτικής : ενδιαφέρον μόνο για την εικόνα στα ΜΜΕ και όχι για την ουσία. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει τελευταία και με το θέμα των ΤΕΠ.
-          Σε κάποιες περιοχές έχουν σημειωθεί εξοργιστικές ακρότητες. Στην Νάουσα ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΠΕΛΥΣΕ ειδικευόμενο γιατρό (!) χωρίς καν να προηγηθεί ΕΔΕ ή άλλη πειθαρχική διαδικασία (!!) μόνο και μόνο επειδή οι διευθυντές των τμημάτων διαφώνησαν για το ποιόςέπρεπε να εκτελέσει μια διακομιδή (!!!). Στον τομέα ΕΚΑΒ Πάτρας αλλά και αλλού οι αρμόδιοι απαιτούσαν εκβιαστικά από τους γιατρούς των νοσοκομείων να καλύπτουν ελλείψεις … διασωστών ΕΚΑΒ (!!!!) και όχι μόνο γιατρών (καλά που δεν τους έβαζαν να καλύπτουν και κενά οδηγών δηλαδή …)
Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών πρέπει άμεσα να αναδείξουν το θέμα.
Απαιτείται η στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
Να σταματήσει άμεσα ο αυταρχισμός, ο καταναγκασμός και η επικίνδυνη ανευθυνότητα των αρμοδίων.