Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει και η ΝΔ σκοράρει ενάντια στους γιατρούς ΤΕΠ και ΕΚΑΒ  


Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει και η ΝΔ σκοράρει ενάντια στους γιατρούς ΤΕΠ και ΕΚΑΒ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  12/1/2020

Είχαμε έγκαιρα καταγγείλει σε όλους τους τόνους την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική υπουργική απόφαση περί Επείγουσας Ιατρικής που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο 2019 με υπογραφή Πολάκη και που προφανέστατα είχε υπαγορευθεί από ιδιοτελή μικροπρεπή συμφέροντα συγκεκριμένης μερίδας του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου όπως άλλωστε είχε γίνει και με άλλες υπουργικές αποφάσεις περί ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που είχαν εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019. Μετά την τότε κατακραυγή και μετά τις σχετικές αποφάσεις από ΟΕΝΓΕ και Ενώσεις που είχαν προκύψει κατόπιν δικών μας προτάσεων, αρκετές από τις απαράδεκτες διατάξεις είχαν αναιρεθεί αμέσως με μεταγενέστερα ΦΕΚ στις αρχές Ιουλίου 2019 (π.χ. οι διατάξεις που υποχρέωναν τους εξειδικευμένους Εντατικολόγους μόνιμους γιατρούς των ΜΕΘ να … αδειάσουν τις ΜΕΘ όλης της χώρας για να κάνουν «εξάμηνο ΤΕΠ» στο Χαϊδάρι ή στο Ηράκλειο). Παρά τις διορθώσεις αυτές, είχαμε επανέλθει επιμένοντας πως έπρεπε να καταργηθεί το ΣΥΝΟΛΟ αυτής της εξωφρενικής υπουργικής απόφασης του Ιουνίου γιατί είχαν απομείνει επικίνδυνες «ουρές» που έθιγαν τους γιατρούς των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ. Η σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ μάλιστα είχε προκαλέσει την «μήνι» του προεδρείου της «Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής» που ψευδέστατα και προβοκατόρικα είχε ισχυριστεί πως δήθεν η ΟΕΝΓΕ ήθελε να καταργήσει την … ίδια την εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής και όχι την απαράδεκτη υπουργική απόφαση Πολάκη που πρακτικά καταργούσε την νέα εξειδίκευση πριν ακόμα αυτή καλά καλά ξεκινήσει.
Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά : σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις (ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη) μπλοκαρίστηκε η βαθμολογική εξέλιξη (από Επ. Β σε Επ. Α) γιατρών ΤΕΠ που είχαν συμπληρώσει νομίμως ως τον Δεκέμβρη 2019 την αναγκαία προϋπηρεσία γιατί σύμφωνα με τις υπηρεσίες νοσοκομείων και υπουργείου αυτή η υπουργική απόφαση Πολάκη προβλέπει πως οι δυο συνάδελφοι προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά θα έπρεπε να έχουν ξεσπιτωθεί, να έχουν μετακομίσει από την Θεσσαλονίκη στο Χαϊδάρι ή στο Ηράκλειο «για εξάμηνο άσκησης στην Επείγουσα Ιατρική» (την οποία ήδη ασκούν εδώ και χρόνια) σε «εκπαιδευτικά κέντρα» τα οποία όμως … δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν ακόμα ( ! ). Και αυτό παρά το γεγονός πως μετά τις τότε σχετικές καταγγελίες μας είχε εκδοθεί μεταγενέστερη διορθωτική ρύθμιση (ΦΕΚ 3065, 31/7/19) που σαφέστατα ορίζει πως τουλάχιστον ως τον 9/2020 οι βαθμολογικές εξελίξεις των Επιμελητών ΤΕΠ και ΕΚΑΒ θα γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα. Την μεταγενέστερη αυτή ρύθμιση δείχνουν να την αγνοούν «κατά λάθος εξ επίτηδες» υπηρεσίες νοσοκομείων και υπουργείου μάλλον λόγω παρασκηνιακών πιέσεων της γνωστής μεγαλοκαθηγητικής κλίκας που είχε υπαγορεύσει την υπουργική απόφαση Πολάκη.
Συμπερασματικά, οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η ιδιοτέλεια, ο παραλογισμός και η αδικία μένουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ «σεντράρει» και η ΝΔ «σκοράρει» υπέρ του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου που θέλει να ελέγχει τα πάντα και να έχει ισόβιους ομήρους τους πάντες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

·        Να σταματήσει άμεσα η εκδικητική γελοιότητα ενάντια στους γιατρούς ΕΣΥ των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν πολλές δεκάδες συνάδελφοι που σήμερα είναι «εγκλωβισμένοι». ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ σε τμήμα της κυρίως ειδικότητάς τους και με την απαράδεκτη υπουργική απόφαση Πολάκη 6/2019 ΔΕΝ μπορούν να εξελιχθούν βαθμολογικά με κατάφωρη παραβίαση των όρων της προκήρυξης με την οποία είχαν κριθεί και διοριστεί στο ΤΕΠ ή στο ΕΚΑΒ.
·        Να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι διατάξεις της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης περί Επείγουσας Ιατρικής του Ιουνίου 2019
·        Να απονεμηθεί χωρίς «εξάμηνα» και χωρίς «εξετάσεις» ο τίτλος της νέας Εξειδίκευσης στους διορισμένους Επιμελητές ΤΕΠ που ήδη από χρόνια την ασκούν και όχι μόνο στους Διευθυντές όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση.
·        Να πολλαπλασιαστούν τα εκπαιδευτικά κέντρα που θα δίνουν την εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής στους νέους εξειδικευόμενους. Τέτοια κέντρα θα πρέπει να είναι τα ΤΕΠ όλων των μεγάλων νοσοκομείων αφού ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομές και όχι μόνο … δύο ( ! ) πανεπιστημιακά σε όλη την χώρα επειδή έτσι βόλευε κάποιους που κυνηγούν μονοπώλια στα οφίτσια.
·        Να μην υπάρχει κανένας τεχνητός φραγμός στην βαθμολογική εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων επιμελητών των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ.
·        Κάποιοι κ.κ. πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί να ασχοληθούν επιτέλους με τα καθήκοντά τους (εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακά, διατριβές) αντί να μηχανορραφούν διαρκώς και επί όλων των κυβερνήσεων ενάντια στην δημόσια περίθαλψη προκειμένου να υπηρετούν ατομικές ιδιοτελείς τους επιδιώξεις.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΤΕΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΤΕΡΜΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ