Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή - Για Σύνοδο Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Ιουνίου 2023

 

 


Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Για Σύνοδο Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Ιουνίου 2023

Περί ιατρικής στελέχωσης δημόσιων νοσοκομείων – ΚΥ – ΕΚΑΒ και περί μισθολογικού νοσοκομειακών γιατρών

 

Η εισήγηση με τίτλο «Στελέχωση του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό» είναι ένα γενικόλογο κείμενο που επιμελώς αποφεύγει να θίξει έστω και μονολεκτικά τα πραγματικά προβλήματα κι επίσης αποφεύγει να αναφέρει έστω και μονολεκτικά τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών που εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν κοινοποιηθεί και στον ΠΙΣ από την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις – μέλη της ΟΕΝΓΕ (ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ, ΕΙΝΑ και λοιπές Ενώσεις). Αποτελεί απευθείας συνέχεια της αντιδραστικής στάσης της ηγεσίας του ΠΙΣ που πριν την πανδημία οργάνωνε φιέστες για να προπαγανδίζει τις ΣΔΙΤ και που στην διάρκεια της πανδημίας συμμετείχε στην συγκάλυψη σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών.

Α. Για την ιατρική στελέχωση

·         Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα περιορίστηκαν στις προσλήψεις κυρίως επικουρικών ειδικευμένων γιατρών και όχι μόνιμων επιμελητών. Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεμπόλησε δημόσια δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη (Μάρτιος 2020) περί μονιμοποίησης των επικουρικών ειδικευμένων γιατρών. Και όχι μόνο την απεμπόλησε αλλά με τον τελευταίο ν. 4999/22 επιφόρτωσε τους επικουρικούς ειδικευμένους με όλες τις υποχρεώσεις των μονίμων (πειθαρχικό δίκαιο, ετήσια αξιολόγηση) χωρίς ακόμα να τους αναγνωρίζει ούτε ένα δικαίωμα των μονίμων (αναρρωτικές άδειες, εκπαιδευτικές άδειες κλπ).  Επιπρόσθετα, υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα αυθαιρεσίας από διοικητές νοσοκομείων  (αλλά και ΥΠΕ όσο αφορά επικουρικούς ειδικευμένους Κέντρων Υγείας) με απολύσεις γιατρών επειδή για διάφορους λόγους «δεν άρεσε η φάτσα τους» στον κ. διοικητή – ο πιο συχνός τέτοιος λόγος ήταν η συνδικαλιστική δράση των γιατρών (π.χ. απόλυση Καταραχιά από την κ. Μπαλαούρα του «Αγίου Σάββα» κλπ). Η πολυετής  μεταχείριση των επικουρικών γιατρών ως πολυεργαλεία – «σκουπίδια» που άρχισε με τις κυβερνήσεις Τσίπρα και κορυφώθηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις επικουρικών και μεγάλη απροθυμία των ειδικευμένων γιατρών να δηλώνονται στους κυλιόμενους πίνακες των ΥΠΕ ως υποψήφιοι επικουρικοί.

·         Τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μια καταιγίδα παραιτήσεων έμπειρων μόνιμων ειδικευμένων κλάδου ΕΣΥ. Εκτός από την μισθολογική απαξίωση, οι κυριότερες αιτίες είναι η εργασιακή – εφημεριακή υπερεξόντωση καθώς και τα επικίνδυνα έκνομα «εντέλλεσθε» από διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ για ετεροαπασχόληση. Υπενθυμίζεται εδώ πως ένα από τα θέματα τα οποία περιείχε η αναφορά της ΟΕΝΓΕ προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου (Μάρτιος 2021) ήταν ακριβώς τέτοιες έκνομες και επικίνδυνες «εντολές» προς γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να εφημερεύουν σε πτέρυγες νοσηλείας ασθενών Covid19.

·         Τεκμηριωμένα η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και οι λοιπές Ενώσεις έχουν καταγγείλει ότι σε πλειάδα περιπτώσεων η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ΔΕΝ γίνεται σκόπιμα επειδή στοχοποιημένα δομές οδηγούνται σε κλείσιμο προς όφελος της ιδιωτικής κρατικοδίαιτης κερδοσκοπίας. Αυτό αφορά εργαστήρια του ΕΣΥ (απεικονιστικά, παθολογοανατομικά, κυτταρολογικά, βιολογικών υγρών) και κλινικές του ΕΣΥ σε όλη την χώρα. Υπενθυμίζεται εδώ πως η ηγεσία του ΠΙΣ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί αντί να αναδείξει το θέμα είχε «σιγοντάρει» αυτήν την αθλιότητα οργανώνοντας … ημερίδα υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) λίγο πριν την πανδημία.

·         Οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ είναι πάνω από 5000 σύμφωνα με τα ισχύοντα οργανογράμματα του 2012 (που ήταν «πετσοκομμένα» λόγω 1ου και 2ου μνημονίου και που επίσης δεν συμπεριλάμβαναν το ΕΚΑΒ και τα ΚΥ αστικού τύπου, οργανογράμματα που καμία μεταγενέστερη κυβέρνηση δεν τα άλλαξε). Σύμφωνα με τις σημερινές πραγματικές στοιχειώδεις ανάγκες έτσι ώστε να λειτουργούν όλα τα τμήματα χωρίς υπερεφημέρευση και ώστε να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ και η δημόσια ΠΦΥ, τα κενά είναι πάνω από 8500.

·         Συνεχίζεται η καταστροφική φυγή νέων πτυχιούχων ιατρικής στο εξωτερικό για να κάνουν εκεί ειδικότητα. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις χύνουν υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα για το “brain drain” όμως στην πράξη κάνουν ό,τι μπορούν για να το επιτείνουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΚΕΣΥ έκανε ΦΕΚ διάφορες «παραγγελιές» του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου ενάντια στους νέους γιατρούς (κορυφαία νομοθετική στιγμή η παγκόσμια πρωτοτυπία απονομής … βαθμού στον τίτλο ειδικότητας των ήδη επιτυχόντων από τον κ. αρχικαθηγητή Αθηνών ή Θεσσαλονίκης διά προφορικής συνέντευξης) ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά της κ. Γκάγκα καθιέρωσε την «πρακτική άσκηση» πριν την έναρξη ειδικότητας για λίγους κι εκλεκτούς ενώ χιλιάδες θέσεις ειδικευομένων είναι κενές. Γενικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις θεωρούν τους νέους πτυχιούχους ιατρικής εξαγώγιμο είδος αναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

·         Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και οι λοιπές Ενώσεις έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση όχι μόνο με τις τελευταίες διατάξεις του ν. 4999/22 περί κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά και με όλες τις προηγούμενες σχετικές διατάξεις (φεουδαρχικό προνόμιο πανεπιστημιακών για «δίπορτο» δημόσιο νοσοκομείο – ιδιωτική κλινική, ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι κλπ.

Συνοπτικά, τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών περί στελέχωσης είναι :

·         Μονιμοποίηση σε θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ όλων των επικουρικών ειδικευμένων

·         Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες και κάλυψή τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες

·         Τήρηση της συλλογικής σύμβασης του 2008 που προβλέπει πως οι θέσεις είναι θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ οι οποίοι εξελίσσονται βαθμολογικά. Τα τμήματα χρειάζονται επιμελητές, όχι «συντονιστές διευθυντές» όπως πρόκοψε να «προκηρύξει» για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια η κ. Γκάγκα.

·         Όλοι ανεξαίρετα οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ, ΠΠΙ και ΕΚΑΒ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση κάθε είδους «δίπορτου» νέου (ν.4999/22) ή παλιού (πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, πρώην ΙΚΑ κλπ). Οι αξιότιμοι κκ Καθηγηταί έχουν Συνταγματικό δικαίωμα να επιλέξουν άσκηση επαγγέλματος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο δημόσιο ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον ιδιωτικό τομέα και πολλοί έντιμοι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι το έχουν ήδη επιλέξει.

·         Κίνητρα για την νησιωτική χώρα και για όλη την περιφέρεια. Η ΟΕΝΓΕ πρόσφατα έχει επικαιροποιήσει τα σχετικά αιτήματα με ομόφωνές της αποφάσεις.

·         Κατάργηση όλων των μέτρων ενάντια στους νέους γιατρούς που κατά καιρούς υποβάλλονται σε όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) από το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο. Κατάργηση του άρθρου 2 του ν. 4999/22 περί «πρακτικής άσκησης» των πτυχιούχων ιατρικής. Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου» («αγροτικού»), οι ανάγκες στην δημόσια ΠΦΥ να καλυφθούν επιτέλους από μόνιμους ειδικευμένους (Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους κλπ). Απρόσκοπτη πρόσβαση των νέων πτυχιούχων ιατρικής στην έναρξη ειδικότητας, μέτρα για την πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων χωρίς τις υποβολιμιαίες αντιεκπαιδευτικές κουτοπονηριές που υποβάλλονται κατά καιρούς στις κυβερνήσεις μέσω ΚΕΣΥ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος προεδρίας του Καθηγητού κ. Μάρκου) και επιτείνουν την φυγή των νέων ειδικευμένων προς το εξωτερικό.

 

Β. Για το μισθολογικό υπενθυμίζεται πως εκτός όλων των άλλων υπάρχουν τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία αποφάσεις  του ΣτΕ που σαφέστατα ορίζουν πως οι τακτικές αποδοχές πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα 1/1/2012 πριν τις περικοπές του 2ου μνημονίου αφού ο τότε νόμος (4093/12) κρίθηκε αντισυνταγματικός. Από το 2018 ως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται επίσης πως το αίτημα της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων είναι επάνοδος των αποδοχών – συντάξεων – εφ’ άπαξ στα επίπεδα αρχών 2010 πριν όλες τις μνημονιακές περικοπές, αυτοτελής μόνο φορολόγηση εφημεριών και επιπρόσθετων χωρίς προσμέτρησή τους στο φορολογητέο εισόδημα, τελείως αφορολόγητες οι υπεράριθμες εφημερίες.

 

Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων να αναφέρουν και να μεταφέρουν τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών όπως εκφράζονται από τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών χωρίς παραχαράξεις και διαστρεβλώσεις που εξυπηρετούν μόνο σκοπιμότητες αλλότριων οικονομικών συμφερόντων και κομματική προπαγάνδα μνημονιακών κομμάτων εξουσίας.